Aspergequiche met rivierkreeftjes en graskaas – Leuk als lunchgerecht, leuk als hoofdgerecht, maar zeker ook bij de borrel. Deze aspergequiche met rivierkreeftjes en graskaas kun je op een heleboel verschillende manieren inzetten. En door de combinatie van zachte smaken zal deze hartige taart ongetwijfeld bij veel mensen in de smaak vallen. De asperges en de graskaas zijn natuurlijke ultieme voorjaarsingrediënten en de rivierkreeftjes geven een bijzonder tintje aan het geheel. Zit jij vandaag lekker in het voorjaarszonnetje met een stuk van deze heerlijke, hartige taart? Glas droge, witte wijn erbij, en je dag kan niet meer stuk!
Graskaas in de aspergequiche met rivierkreeftjes
We hebben in dit recept graskaas gebruikt. Graskaas is hele jonge kaas, gemaakt van melk van koeien die na de winter voor het eerst weer buiten in de wei lopen, en dus vers gras eten. Je proeft het voorjaar in deze kaas! Graskaas is heel geschikt om te gebruiken in een hartige taart, want de kaas smelt heel goed als hij wordt verhit.
Witte asperges in deze hartige taart? Of groene?
We hebben in deze aspergequiche met rivierkreeftjes witte asperges gebruikt. Je zou deze ‘koningin onder de groenten‘ ook kunnen vervangen door groene asperges. Deze zijn iets uitgesprokener van smaak dan witte, en je hoeft ze niet te schillen.
Rivierkreeftjes
Wil je echt verse, rauwe, ongepelde rivierkreeftjes in je hartige taart? Dan zul je die moeten bestellen bij een lokale visser. Deze vissen de kreeftjes op uit sloten en riviertjes. Er is in Nederland een rivierkreeftenplaag. Dat komt doordat deze diertjes hier eigenlijk helemaal niet thuis horen. Ze komen van oorsprong uit de Verenigde Staten en zijn ooit door iemand losgelaten in de Nederlandse natuur. Als je dus rivierkreeftjes koopt bij zo’n lokale visser, dan help je mee aan het bestrijden van een plaag. In de supermarkt wordt rivierkreeft gepeld en gekookt verkocht in bakjes in de koeling. Deze zijn niet in Nederland gevist, maar worden ingevoerd uit China. Ze voldoen echter prima voor deze aspergequiche met rivierkreeftjes en graskaas, waarvoor je slechts 100 gram nodig hebt.
Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer
Vanaf eind mei, begin juni is er weer graskaas. Graskaas is kaas, gemaakt van melk van koeien die weer buiten lopen.
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Aspergequiche met rivierkreeftjes en graskaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rol hartige taartdeeg of bladerdeeg
- 200 gram asperges, in stukjes van 3 cm
- 100 gram rivierkreeftjes, gekookt en gepeld
- 150 gram graskaas, geraspt
- 4 eieren
- 1 eetlepel crème fraîche
- peper en zout
- 1 eetlepel gehakte dille
- 1 eetlepel gebroken lijnzaad of 2 eetlepels paneermeel
- quichevorm of springvorm van ongeveer 25 cm
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een aspergequiche met rivierkreeftjes en graskaas:
Verwarm de oven voor op 200 graden, onder- en bovenwarmte.
Kook de aspergestukjes beetgaar in wat water met zout. Laat ze goed uitlekken.
Bekleed de quichevorm met de rol deeg (het bakpapier eronder laten zitten!) en prik met een vork gaatjes in de bodem. Bestrooi de bodem met het gebroken lijnzaad of het paneermeel. Dit neemt het overtollig vocht op, en het voorkomt dat de bodem klef wordt.
Verdeel de aspergestukjes over de bodem, maar houd de punten apart. Verdeel de helft van de rivierkreeftjes hier overheen.
Bestrooi met de graskaas.
Klop de eieren met de crème fraîche los in een kom. Breng op smaak met peper en zout. Schenk dit mengsel over de graskaas.
Verdeel de rest van de rivierkreeftjes en de aspergepunten over de quiche en bestrooi met de dille.
Plaats de quichevorm op het rooster, in het midden van de oven. Bak de quiche in ongeveer 30-25 minuten gaar. Let er op dat het niet te hard gaat. Als de graskaas te snel verkleurt, dek de vorm dan af met aluminiumfolie.
Serveer de aspergequiche met rivierkreeftjes in punten.
Tafel lekker !!