Boerenkooltaart – Boerenkool, dat eet je waarschijnlijk vooral als een stamppotje. Je had waarschijnlijk nog niet bedacht om er een hartige taart van te maken. Toch is een boerenkooltaart erg lekker. Je zet ook eens iets compleets anders op tafel. Probeer het eens!
Vers gesneden boerenkool, dat is het allerlekkerst!
Boerenkool kun je in elke supermarkt in de diepvries vinden, of zelfs in een potje. We willen je voorstellen om voor de boerenkooltaart die diepvries boerenkool lekker in de diepvries te laten, en die boerenkool in potjes heel snel te vergeten. Want boerenkool eet je vers. En dan het liefst door jouzelf, vers gesneden. Dat betekent dat je op zoek moet naar boerenkool aan een stronk. Je zult ongetwijfeld even op zoek moeten naar die stronken boerenkool, want in de supermarkt ga je ze niet vinden. Er zijn wel groenteboeren die ze verkopen, en kijk zeker ook eens op de lokale markt. Waarom zou je al die moeite doen voor een beetje boerenkool voor een boerenkooltaart? Het antwoord daarop is heel simpel. Het is gewoon veel lekkerder. Vers gesneden groente is namelijk altijd veel lekkerder dan groente uit de diepvries of uit een pot. Vers gesneden boerenkool is ook lekkerder dan voorgesneden boerenkool. Dat laatste is overigens wel het meest acceptabele alternatief als je geen stronken kunt vinden.
Gebruik verse en lokale ingrediënten voor de boerenkooltaart
Naast vers gesneden boerenkool gebruik je voor de boerenkooltaart natuurlijk wel een verse rookworst. Elke slager verkoopt die. Je moet ze wel 20 minuten wellen om ze te garen, maar die moeite is het wel waard. Een verse rookworst is zoveel lekkerder dan een houdbare rookworst van een niet nader te noemen multinational, dat je als je het verschil hebt geproefd, voortaan altijd een verse rookworst koopt.
Verder gaat er in de boerenkooltaart nog kaas. Doe je zelf een lol en koop gewoon een stukje Nederlandse oude boerenkaas en rasp dat zelf. Die zakjes geraspte kaas bevatten toevoegingen als aardappelzetmeel. Waarom zou je dat in je kaas willen hebben? Ook hier geldt, vers geraspt is gewoon het lekkerst.
Boerenkool recepten; van klassiek naar moderner
Verrassende boerenkool recepten, aangevuld met tips voor de bereiding van boerenkool. Kies jij het lekkerste boerenkool recept hier?
Boerenkooltaart
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram fijngesneden boerenkool
- 1 verse rookworst
- 1 rol vers bladerdeeg
- 100 gram + 50 gram oude boerenkaas
- 50 ml melk
- 4 eieren
- 1 eetlepel grove mosterd
- 1 theelepel karwijzaad
- zout en peper
- panko of paneermeel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een boerenkooltaart:
Wel de verse rookworst 20 minuten in heet water dat net niet kookt. Snijd hem daarna in plakjes.
Bekleed een quichevorm of een gewone springvorm van ongeveer 28 cm met het bladerdeeg. Laat het bakpapier eronder zitten. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Strooi een paar eetlepels panko of paneermeel in de bodem.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Blancheer de boerenkool een paar minuten, spoel de kool in een vergiet af onder de koude kraan, en laat heel goed uitlekken.
Breek de eieren in een grote kom, roer ze los met de melk, voeg de mosterd en het karwijzaad toe en breng op smaak met zout en peper. Roer vervolgens 100 gram kaas en de uitgelekte boerenkool door het mengsel. Schep ook de plakjes rookworst erdoor.
Verdeel het boerenkoolmengsel over de deegbodem en bestrooi het met de 50 gram kaas.
Bak de quiche in ongeveer 30 minuten gaar en goudgeel.
Snijd de boerenkooltaart in punten en serveer direct.
Tafel lekker !!