Courgette taart – In de zomer zie je veel courgettes. Als je ze zelf in de tuin hebt dan weet je dat er een moment is dat je wel erg veel courgettes hebt. Heb je zelf geen groentetuin, dan is er vaak wel iemand met een groentetuin die er wel een paar over heeft. In die periode zijn ze ook voor een klein prijsje te koop bij de groenteman, op de markt of in de supermarkt.
Het meest wordt de courgette gebruikt voor een soep of in een groenteschotel, maar als je dat al vaak gemaakt hebt, wil je ook wel eens iets anders maken met courgette. Een hartige taart als hoofdgerecht met courgette is dan een goed idee.
De spelregels bij het maken van courgette taart
Courgette is geweldig lekker, maar courgette heeft ook de neiging om veel vocht los te laten tijdens het garen. Daarom zijn er een paar regels die je in acht moet houden voor een perfect resultaat.
- Gebruik kleine courgettes die zijn smaakvoller en bevatten minder vocht
- Heb je toch grote courgettes, haal er dan de zaden en zaadlijsten uit.
- Snijd de plakken niet te dik, ze breken dan snel, dunne plakken zijn flexibeler.
- Bak de bodem altijd voor, een ongebakken bodem krijg je echt niet gaar.
- Zorg voor een binding in de vulling zoals eieren, kaas of maizena.
- Bestrijk de voorgebakken bodem met een beetje eiwit en zet dit nog even terug in de oven. Dit vormt een schild voor het vocht.
Gebruik die kleuren
Courgettes zijn er in het groen, geel en lichtgroen. Ze verschillen onderling niet zoveel in smaak, maar in een courgette taart is het leuk om meerdere kleuren van de groente te gebruiken. Je moet toch meerdere courgettes hebben dus waarom niet verschillende kleuren gebruiken. Door het gebruik van verschillende kleuren courgette ziet je taart er direct een stuk kleuriger en daardoor nog smakelijker uit.
Courgette; lekker, gezond en veelzijdig!
Een lekkere, gezonde en voor van alles in te zetten vruchtgroente. Dat is de courgette. Ontdek hier handige tips en de lekkerste recepten.
Courgette taart
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram roomkaas
- 3 courgettes
- 3 eieren
- een plak bladerdeeg voor de bodem
- gedroogde dragon
- 100 gram geraspte kaas
- 1 lente-uitje
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je courgette taart:
Smeer een quichevorm in met een beetje boter en bekleed de bodem met bakpapier. Bekleed de vorm met bladerdeeg en prik dit in. Leg er een groot stuk bakpapier op en doe er steunvulling in. Bak de bodem 25-30 minuten voor in een oven van 175 graden.
Schaaf of snijd de courgette tijdens het bakken van de bodem in dunne plakken, als de courgette wat dik is, snijd er dan een reep vanaf, de repen moeten iets hoger dan de zijkant van de vorm zijn.
Verwijder het bakpapier met de steunvulling en laat een beetje afkoelen.
Splits 1 ei en klop het wit daarvan los. Bestrijk hiermee de voorgebakken bodem en zet dit nog 5 minuten terug in de warme oven.
Doe de repen in de vorm en werk van binnen naar buiten en laat steeds iets overlappen. Vul tot de vorm goed vol is en voeg eventueel hier en daar nog een stukje toe.
Klop de roomkaas los met zout en peper. Voeg de 2 eieren en de dooier er een voor een bij en roer die er doorheen. Doe er nu de in ringetjes gesneden lente-ui, de geraspte kaas en de dragon bij en roer door. Giet dit voorzichtig gelijkmatig over de courgette.
Bak de taart in ongeveer een uur goudbruin en gaar. Serveer warm of lauwwarm.
Tafel lekker !!