- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Hartige taart met raapsteeltjes

Hartige taart met raapsteeltjes – Is het geen plaatje? Dit is wat mijn dochter op tafel toverde bij de paaslunch: een hartige taart met raapsteeltjes. Oké, ze mag sinds kort al zelf een auto besturen, maar het is zeker geen keukenprinses. Voor kleine keukenprinsesjes en -prinsjes moet het met een beetje hulp van papa dus zeker te doen zijn om mama hiermee op Moederdag te verrassen. Of op elke andere dag, want deze hartige taart is te lekker om hem maar één keer per jaar op tafel te zetten.

Het geheim van deze hartige taart is natuurlijk de vulling, gemaakt van ricotta met jonge bladgroenten. Zijn er geen raapsteeltjes meer, gewoon jonge spinazie of zelfs rucola gebruiken. En de beste tip die ik ooit kreeg om zo’n wat slappe, vochtige bodem te voorkomen is de groenten eerst in een zeef te laten uitlekken voordat je deze in het deeg stort. Het liefst met een stukje stof in de zeef zodat je wel alle lekkere ingrediënten en smaken houdt en deze niet weg spoelen. Gewoon uit een oud laken of een oud sloop een flinke lap knippen. Niet die mooie satijnen lakens verknippen, maar gewoon de simpele katoenen! In de was gooien en de volgende keer weer gebruiken.

Je kan er voor kiezen om zelf je deeg te maken, maar ach laten we het de prinsesjes en prinsjes niet te moeilijk maken. Er was ook een grens voor mijn dochter. Wil je wel zelf met het deeg aan de slag klik dan hier [1].

Hartige taart met raapsteeltjes

Quiche of hartige taart[1] voor 8 personen

Ingrediënten:

Hartige taart met raapsteeltjes maak je zo:

Doe 2 eetlepels olie in de pan en gaar hierin de ui en de selderij op matig vuur. De groente moet zacht worden, niet verkleuren. Blijf regelmatig roeren en checken. Na een minuut of 10 zullen de ui en selderij zacht zijn. Kook ondertussen wat water in een steelpannetje, draai het vuur uit en leg daar een minuut of 2 het bosje raapstelen in. Haal de raapsteeltjes eruit en snijd alleen het onderste, bij elkaar gebonden stukje van de steeltjes af. Snijd de raapsteeltjes (blaadjes en steeltjes) in grove stukken en doe ze bij de ui en selderij. Haal direct de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen. Haal ondertussen het hartige taartdeeg uit de vriezer en laat de plakjes ontdooien.

Doe een stuk stof in de zeef en schep daar het ui-raapsteel mengsel in. Draai de doek dicht en druk voorzichtig het vocht uit dit mengsel, het moet zo droog mogelijk worden. Doe het groentemengsel in een kom en roer daar de peterselie, dille, nootmuskaat, ricotta, geraspte kaas, 3 eieren, een beetje zout en flink wat peper door.

Als het goed is zijn de plakjes deeg ontdooit. Doe ze nu allemaal bij elkaar en kneed het geheel goed met de hand door. Het moet één massa worden. Haal ongeveer een derde deel van het deeg af en leg even apart, dit wordt je deksel. Leg een beetje bloem op het aanrecht en rol de rest van het deeg met de deegroller uit tot je een cirkel hebt van ongeveer 30 centimeter. Leg deze cirkel in de springvorm, druk goed alle randen aan. Laat het deeg ongeveer 2 centimeter over de rand hangen en haal de rest eraf, doe dat bij het deel dat de deksel wordt en rol dat uit tot een cirkel van ongeveer 25 centimeter.

Doe het groente-ricottamengsel in de deegvorm en maak met een lepel 5 holletjes ter grootte van een ei en breek daar voorzichtig de andere eieren in. Leg hier dan het deeg voor de deksel op en druk de overhang van de rand over het dekseldeeg. Zorg dat alles nu goed gesloten is. De hartige taart zal nog wat rijzen, schrik dus niet als hij nu wat klein lijkt. Heb je nog wat deeg over, maak nog een hartje of maak de naam van de mama van de restjes.

Klop het laatste ei en bestrijk met een kwastje (of je vingers) de bovenkant van de hartige taart. Mijn dochter was dit vergeten en wij hebben de taart toen hij klaar was, met wat olijfolie een mooi glanzend laagje gegeven, net zo mooi! Zet ongeveer 45 minuten in de oven en laat de hartige taart met raapsteeltjes iets afkoelen voordat je hem uit de springvorm haalt.

Eet lekker!

Links in dit recept:
  1. Quiche of hartige taart: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/hoofdgerecht/quiche/