Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas – In de winter liggen de winkels en marktkramen vol met wortelgroenten als pastinaak en winterpeen, en knolgroenten als koolraap en knolselderij. Sommige van deze groenten worden beschouwd als vergeten groenten, al zijn ze tegenwoordig gewoon overal te koop. Deze wintergroenten zijn heel veelzijdig. Ze kunnen in de soep, door de stamppot, in de ovenschotel of gewoon met gekookte of gebakken aardappels. Het is leuk om er eens iets heel anders mee te doen. In deze hartige taart met blauwe kaas combineren we deze wintergroenten. Het zoute van de kaas combineert erg lekker met de zachte, wat zoetige smaken van de groenten. Zit er een groente bij die je niet zo lekker vindt, laat deze dan weg en neem wat meer van de andere drie, al zal hierdoor de smaak van de taart wel iets veranderen. Maar de taart wordt er vast niet minder lekker door!
Knolselderij; Informatie en 15+ recepten
Hij verdient geen schoonheidsprijs, maar wat betreft de smaak scoort knolselderij hoog. En hij is heel gezond. Koken met knolselderij dus!
Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!
Pastinaak is een inmiddels weer populaire groente en een absolute topper in de keuken. Ontdek de mogelijkheden + recepten hier.
Koolraap; breng hem weer terug in de keuken
Koolraap; een veelzijdige, geel met paars gekleurde knol van Hollandse bodem. Een groente die weer vaker op tafel zou moet verschijnen.
Hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rol bladerdeeg of hartige taartdeeg
- 200 gram knolselderij, in blokjes
- 200 gram koolraap, in blokjes
- 200 gram pastinaak, in blokjes
- 200 gram (winter)peen, in blokjes
- 2 eetlepels paneermeel
- 250 gram blauwe kaas, verkruimeld
- 5 eieren
- flinke scheut kookroom
- 1 theelepel tijm, gedroogd
- zout en zwarte peper
- Quichevorm of springvorm van 28 cm
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas:
Kook de groenten in water met wat zout in ongeveer 10 minuten gaar. Laat uitlekken in een vergiet en een beetje afkoelen.
Bekleedt ondertussen de quichevorm met het deeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Strooi het paneermeel over de bodem. Dit dient om een teveel aan vocht te absorberen. Zo voorkom je dat de bodem klef wordt.
Meng de verkruimelde kaas door de groenten. Verdeel dit mengsel over de taartbodem.
Klop in een grote kom de eieren los met de kookroom. Breng op smaak met zwarte peper en tijm. Schenk dit over de groenten.
Bak de hartige taart met wintergroenten en blauwe kaas 30 à 40 minuten in de oven op 200 graden. Laat iets afkoelen en snijd in punten.
Tafel lekker !!