Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Asperge quiche met lente-ui en ham

Asperges en lente-uien bezorgen ons op tafel dat ultieme voorjaarsgevoel. We hebben deze basis dan ook in een heerlijke quiche gestopt. Maken jullie ‘m na?

3 9.150

Asperge quiche met lente-ui en ham – Het seizoen van asperges duurt ongeveer 2 maanden, vanaf de tweede donderdag in april tot Sint Jan op 24 juni. Kort, maar krachtig en de liefhebber profiteert hier ten volle van. Juist omdat asperges in deze periode vaak op tafel zullen staan is het leuk om in de bereiding variatie aan te brengen. En asperges lenen zich daar prima voor. Net zoals veel andere groenten zijn asperges prima te wokken, te gratineren, te grillen of zoals in dit gerecht, in een quiche te verwerken.

De basis van de quiche is het deeg. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het handige diepvriesdeeg voor een hartige taart heb gebruikt, maar voor wie liever zelf het deeg maakt heb ik Connie gevraagd hoe je dit het best kan doen.

Lunch of hoofdgerecht, met een quiche kan je alle kanten op. Heb je over, bewaar het dan in de koelkast en gebruik de volgende dag.


Asperge quiche met lente-ui en ham

Voor het deeg:

  • 250 gr bloem
  • 150 gr roomboter, ijskoud
  • 1 ei
  • mespuntje zout
  • 2 el koud water

Voor de vulling:

  • 500 gr witte asperges
  • 200 gr gekookte achterham, in reepjes gesneden
  • 6 lente-uitjes, ringetjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • paar takjes platte peterselie, fijn gehakt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 3 eieren
  • 150 ml slagroom
  • vers gemalen peper
  • nootmuskaat
  • zeezout

Doe de bloem in een kom en roer er een beetje zout doorheen. Snijd nu met een mes de ijskoude boter in kleine stukjes en meng deze door de bloem. Klop een ei los met 2 eetlepels water en meng deze kort door het bloemmengsel tot een samenhangend geheel. Pak het deeg in in plastic folie en laat een half uur koelen om het later makkelijker uit te rollen.

Schil de asperges en snijd het onderste houtige stukje af. Snijd de asperges in 3 tot 4 stukken. Verwarm een pan water en wanneer het water kookt doe dan de stukken asperge hierin. Laat deze kort 3 tot 4 minuten koken, spoel de asperges meteen af onder koud water en laat ze uitlekken in een vergiet.

Klop de eieren los in een schaal. Meng deze met de ui, lente-ui, peterselie, slagroom en de ham. Pers er een teentje knoflook bij en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Rol het koude deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het deeg uit tot een cirkel en bekleed hiermee een ingevette springvorm met een doorsnede van ongeveer 28 cm doorsnede. Deeg goed tegen de randen aandrukken. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vul de bakvorm nu eerst met de asperges. Giet hier het ham-eimengsel overheen. Bak de quiche in 35-40 minuten gaar. Prik met een cocktailprikker om de kijken of de quiche door en door gaar is, zet anders nog even terug in de oven. Laat de quiche iets afkoelen voordat je de springvorm open maakt.

Eet lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
  1. iemS zegt

    Dit was het eerste gerecht wat ik van jullie site probeerde. Ik ben geen superkok. Maar het gerecht was erg makkelijk te maken. Bodem gemaakt van deeg van Koopmans. In no-time klaar.
    De reacties waren erg lovend.

    1. Marlene Stolte zegt

      Fijn te horen dat het eerste recept zo goed bevallen is. Wij maken alle recepten ook echt thuis en vinden ze het daar niet lekker, dan komt het ook niet op de site. Op naar de volgende!

  2. GS zegt

    Lekker. De bodem heb ik van bladerdeeg gemaakt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer