Asperge quiche met lente-ui en ham – Het seizoen van asperges duurt ongeveer 2 maanden, vanaf de tweede donderdag in april tot Sint-Jan op 24 juni. Kort, maar krachtig en de liefhebber profiteert hier ten volle van. Juist omdat asperges in deze periode vaak op tafel zullen staan is het leuk om in de bereiding variatie aan te brengen. En asperges lenen zich daar prima voor. Net zoals veel andere groenten zijn asperges prima te wokken, te gratineren, te grillen of zoals in dit gerecht, in een quiche te verwerken.
Lunch of hoofdgerecht, met een quiche kan je alle kanten op. Heb je over, bewaar het dan in de koelkast en gebruik de volgende dag.
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Asperges; recepten & tips met Hollandse asperges
Bij het voorjaar horen Hollandse asperges. Tenminste, dat vinden we. Maar eet je ze ook? Na het lezen van deze tips en recepten zeker wel.
Asperge quiche met lente-ui en ham
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gr bloem
- 150 gr roomboter, ijskoud
- 1 ei
- mespuntje zout
- 2 el koud water
- 500 gr witte asperges
- 200 gr gekookte achterham, in reepjes gesneden
- 6 lente-uitjes, ringetjes
- 1 ui, gesnipperd
- paar takjes platte peterselie, fijn gehakt
- 1 teentje knoflook, geperst
- 3 eieren
- 150 ml slagroom
- vers gemalen peper
- nootmuskaat
- zeezout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een asperge quiche met lente-ui en ham:
Doe de bloem in een kom en roer er een beetje zout doorheen. Snijd nu met een mes de ijskoude boter in kleine stukjes en meng deze door de bloem. Klop een ei los met 2 eetlepels water en meng deze kort door het bloemmengsel tot een samenhangend geheel. Verpak het deeg in plastic folie en laat een half uur koelen om het later makkelijker uit te rollen.
Schil de asperges en snijd het onderste houtige stukje af. Snijd de asperges in 3 tot 4 stukken. Verwarm een pan water en wanneer het water kookt doe dan de stukken asperge hierin. Laat deze kort 3 tot 4 minuten koken, spoel de asperges meteen af onder koud water en laat ze uitlekken in een vergiet.
Klop de eieren los in een schaal. Meng deze met de ui, lente-ui, peterselie, slagroom en de ham. Pers er een teentje knoflook bij en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Rol het koude deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het deeg uit tot een cirkel en bekleed hiermee een ingevette springvorm met een doorsnede van 28 cm doorsnede. Deeg goed tegen de randen aandrukken. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vul de bakvorm nu eerst met de asperges. Giet hier het ham-eimengsel overheen. Bak de quiche in 35-40 minuten gaar. Prik met een cocktailprikker om te kijken of de quiche door en door gaar is, zet anders nog even terug in de oven. Laat de quiche iets afkoelen voordat je de springvorm open maakt.
Tafel lekker !!