Kaas-uienquiche met Zeeuws spek – Dit is nu echt een quiche met een heel Nederlands tintje. Want de kaas-uienquiche met Zeeuws spek is gemaakt met belegen Edammer kaas. En samen met het spek is dat natuurlijk super Hollands. De hartige taart is heerlijk bij bijvoorbeeld een kopje tomatensoep, of groentesoep. Maar ook als warm borrelhapje zal de kaas-uienquiche met Zeeuws spek zeker goed ontvangen worden. Van tevoren te maken, dus op het moment dat je gaat eten, hoef je hem alleen nog even op te warmen. Lekker makkelijk toch? Het recept vind je onderaan dit artikel.
Edammer kaas
De kaas-uienquiche met Zeeuws spek wordt in dit recept gemaakt met Edammer kaas. Die Nederlandse kaas is een harde kaas, gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en werd in 1700 al over de hele wereld verhandeld. En nog steeds is de kaas in het buitenland vreselijk populair. Helaas wordt er in Nederland relatief weinig Edammer kaas gegeten. Zeker vergeleken met Goudse kaas. En dat is best jammer, want dit oer-Nederlandse product is heerlijk. Een jonge Edammer kaas heeft een heerlijk frisse romige smaak. Als je een echte kaasliefhebber bent zul je zeker de belegen en de oude Edammer, van 36 maanden oud, waarderen. En je kunt er ook nog eens geweldig mee koken, kijk maar naar het recept van de kaas-uienquiche met Zeeuws spek. Koop eens een stukje, je zult positief verrast worden!
Zeeuws spek
Zeeuws spek wordt gesneden uit het buikspek van het varken. Het doorregen spek wordt eerst gepekeld, en daarna gekruid. Vroeger werd het spek op een laag vuurtje gaar gekookt , in water met zout en kruiden als peper en laurier. Tegenwoordig wordt het spek gemarineerd in een marinade met onder andere olie, ketjap, knoflook, mosterd en paprika. Dit spek wordt dan niet gekookt, maar gegrild, of geroosterd op de barbecue. Voor het recept van de hartige taart hebben we dunne plakjes Zeeuws spek gebruikt. Je vindt Zeeuws spek bij de slager, of op de vleeswarenafdeling van de supermarkt.
Een paar tips bij de kaas-uienquiche met Zeeuws spek
Je kunt in plaats van Edammer kaas uiteraard ook belegen Goudse kaas gebruiken voor dit recept.
Wil je de hartige taart van tevoren maken? Laat hem dan iets korter in de oven om te voorkomen dat hij bij het opwarmen te donker kleurt.
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Edammer kaas; over de hele wereld bekend!
Helaas in Nederland weinig gegeten, maar volop geëxporteerd. Bekend over de hele wereld, al vanaf de Gouden Eeuw, onze eigen Edammer kaas!
Kaas-uienquiche met Zeeuws spek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rol bladerdeeg of hartige taartdeeg
- 250 gram uien, in dunne kwartringen
- 200 gram geraspte belegen Edammer kaas
- 100 gram Zeeuws spek, plakjes
- 4 eieren
- 5 eetlepels kookroom
- 2 eetlepels paneermeel
- zout en peper
- een klontje boter
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een kaas-uienquiche met Zeeuws spek:
Verwarm de oven voor op 200 graden, stand onder- en bovenwarmte.
Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de uien zachtjes aan tot ze gaar zijn.
Vul een quichevorm van ongeveer 28 cm met de rol bladerdeeg. Laat het bakpapier van de rol eronder zitten. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem en verspreidt het paneermeel er overheen.
Roer de eieren, met de kookroom, los in een kom. Breng op smaak met zout en peper en roer 150 gram van de geraspte Edammer kaas erdoor. Schep de gebakken uien door het mengsel.
Verdeel de helft van het kaasmengsel over de quichebodem. Daar overheen verdeel je de plakjes Zeeuws spek. En daar weer overheen de andere helft van het kaasmengsel.
Druk de randen van het bladerdeeg wat naar binnen.
Bestrooi de kaas-uienquiche met de overgebleven 50 gram Edammer kaas.
Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de quiche in ongeveer 30 minuten gaar en licht gekleurd.
Laat even afkoelen en snijd de quiche dan in punten.
Een kaas-uienquiche met Zeeuws spek is heerlijk bij een kopje tomatensoep, maar ook als warm borrelhapje zal de quiche het zeker goed doen.
Tafel lekker !!