Pie met gehakt, mais en gedroogde abrikozen – Pie is een typisch Engels woord, dat als we het vertalen naar het Nederlands zoiets betekend als taart, toch denk ik zelf bij taart gelijk aan zoetigheid, terwijl ik deze keer toch echt eens géén zoete taart wil.
De Engelse pie staat dan ook niet alleen maar voor zoetigheid, maar kan ook prima gevuld worden met een hartige vulling.
Een Pie kan zowel warm als koud gegeten worden en ook deze pie is in de koelkast zeker 3 dagen goed te houden, dus ook bijzonder makkelijk om op voorhand al te maken en zo mee te nemen met een picknick of naar een gezellig etentje bij en met vrienden.
Ik maakte deze pie in een vorm met een doorsnee van 20 cm, de genoemde ingredienten zijn dan ook voldoende voor deze maat. Leg op de bodem een stukje bakpapier en vet de randen lichtjes in.
Gehakt; recepten en informatie over het meest gebruikte vlees
Of je nu kiest voor echt Hollandse kost of voor gerechten met een buitenlands tintje, met deze recepten met gehakt zit je altijd goed.
Varkensvlees; het meest gegeten!
Velen eten het niet, en toch is varkensvlees de meest gegeten vleessoort, wereldwijd en in Nederland. Wat weet jij van varkensvlees?
Pie met gehakt, mais en gedroogde abrikozen
Voor de vulling
- 1 el olijfolie
- 2 ui
- 1/2 rode peper
- 4 plakken bacon
- 3 volle tl picadillo kruiden ( Jonnie Boer Original spices )
- 150 gram mais
- 500 gram gemengd gehakt
- 100 gram gedroogde abrikozen
- 1 tomaat in schijven gesneden
Voor het deeg
- 450 gram bloem
- 100 gram reuzel
- 150 ml water
- 4 el melk
- 1 ei
Reuzel is varkensvet en koop je bij de slager, vervangen kan eventueel door boter maar is niet aan te raden, reuzel maakt je taartdeeg knapperiger en geeft veel meer smaak mee. Reuzel is eventueel ook zelf te maken, neem een stukje vetspek, snijd dit in blokjes en bak dit in een pannetje. Schenk het door een zeef in een kommetje en laat een nachtje staan.
Snijd de ui en de bacon in kleine stukjes. Verwarm de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui aan. Voeg nu de bacon en het fijngesneden pepertje toe. Bak dit tot de bacon begint te bruinen en roer er dan de specerijen door. Laat iets afkoelen en vermeng het vervolgens met het gehakt en schep als laatste de abrikozen en de mais erdoorheen. Voeg eventueel zout en/of peper toe naar eigen smaak.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de melk, de reuzel en het water in een pan en verwarm dit totdat de reuzel volledig is gesmolten. Laat het iets afkoelen. Doe de bloem in een kom en roer hier met een houten lepel de iets afgekoelde reuzel doorheen. Zodra het deeg gaat vormen tot een bal neem je het uit de kom en kneed je het op je werkblad nog even door tot je een mooi soepel deeg hebt.
Neem 1/3 van het deeg en houd dit nog even apart, hiervan maak je straks de deksel. Rol het overige deeg uit tot ongeveer 5 mm dikte en bekleed hiermee de bodem en de zijkanten van je vorm. Vul je vorm nu met de helft van je vleesvulling, leg hierboven op 5 schijven tomaat en vul verder af met het vlees.
Rol nu het overige deeg uit tot een cirkel groot genoeg om de taart mee af te dekken. Bestrijk de randen van het deeg in je vorm lichtje met geklopt ei zodat de deksel goed blijft plakken. Leg de deksel erop en druk of knijp de randen nu stevig aan elkaar vast.
Maak met de achterkant van een houten lepel een stoomgaatje in het midden van de deksel.
Plaats de vorm nu onder in de voorverwarmde oven en bak 30 minuten, verlaag de temperatuur van je oven dan naar 180 en bak nog 40 minuten verder. Neem uit de oven en laat op een rooster afkoelen.
Tafel lekker !!
Moet je het gehakt nou meebakken of gaat het rauw met alles gemengd de oven in…?
Nee hoor Marlinde, het gehakt hoef je niet mee te bakken. Het gehakt gaart in de oven al voldoende.
Varkens spek en vet zijn niet hetzelfde reuzel is het niervetje van het varken en alleen dat kun je gebruiken om een pie te maken
Beste Herman, bedankt voor deze verduidelijking. Daarom ook voor reuzel gewoon naar de vakman (de slager), dan zit je altijd goed.
Ga het morgen doen …. mis echt me pies uit england