Pie met prei, champignons en kaas – Met weinig moeite een luxe resultaat.
Pie
Pie, pastei, hartige taart, ovenschotel, hoe heet het eigenlijk. Iedereen heeft er wel een naam voor, maar er zit toch wel enig verschil in. De pastei en de hartige taart hebben een bodem van deeg. En een ovenschotel is het wel maar die dek je weer niet af met bladerdeeg. Pie een Engels gerecht dat onder een deksel van deeg in de oven wordt gebakken. Dat kan zowel met een zoete- als hartige vulling. Dus deze overheerlijke prei schotel is een echte Pie. Wat je dan weer uitspreekt als pai.
Een gouden trio
Prei, champignons en kaas een prachtige combinatie. Welke kaas je neemt, maakt niet echt heel veel uit. Neem een kaas die je lekker vindt.
Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen
Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.
Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Pie met prei, champignons en kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo prei
- 500 gram champignons
- 200 gram kaas naar keuze
- 75 gram boter
- 50 gram bloem
- 200-300 gram melk
- peper en zout
- een plak bladerdeeg groot genoeg voor de bakvorm
- 1 ei
- een beetje boter om de vorm in te vetten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pie met prei:
Was de prei en snij deze in dunne ringetjes. Snij de champignons in kwarten en de kaas in blokjes. Verwarm 25 gram boter en bak de champignons gaar. Voeg er de prei aan toe en smoor dit zachtjes gaar. Zet opzij.
Maak nu een bechamelsaus door 50 gram boter te smelten. Voeg hier 50 gram bloem aan toe en laat dit even garen. Voeg er dan 200 gram melk aan toe en roer even met een garde door. Laat even doorkoken. Voeg de vrij stevige saus nu samen met de prei en roer door elkaar. Kijk of er eventueel nog wat melk bij mag maar vaak hebben de groente ook nog wat vocht.
Verdeel er nu de helft van de kaas door en proef. Breng op smaak met peper en zout maar let op met het zout want de ragout kookt nog in en wordt sterker van smaak. Besmeer de vorm met een beetje boter. Doe de ragout in de vorm en strooi er de rest van de kaas overheen.
Klop het ei los en besmeer de rand met ei. Rol een plak bladerdeeg uit en leg deze over de vorm. Zorg dat het bladerdeeg er los op ligt want deze krimpt tijdens het bakken, duw hem eventueel een beetje naar binnen. Snij de randen van het bladerdeeg af. Besmeer het bladerdeeg licht met ei. Snij van de resten repen en plak deze rondom zodat het bladerdeeg goed vast zit. Bestrijk opnieuw met ei. Maak een gat in het midden zodat de stoom kan ontsnappen en het bladerdeeg lekker krokant kan worden.
Bak de pie met prei in ongeveer 45 minuten gaar in een oven van 180 -10 graden. Laat een klein beetje afkoelen voor het serveren want dit is echt heet!!
Tafel lekker !!
Prima recept. Met gewone Goudse kaas. Aan de roux heb ik nog een lepeltje (dille)mosterd toegevoegd.
Lekker Trude. Vind het altijd mooi om te horen dat mensen er een eigen twist aan geven.