Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pie met prei, champignons en kaas

Een pie is een hartige taart met een deksel van bladerdeeg. Deze pie met prei is geschikt als vegetarisch hoofdgerecht maar kan ook als bijgerecht.

0 457

Pie met prei, champignons en kaas – Met weinig moeite een luxe resultaat.

Pie

Pie, pastei, hartige taart, ovenschotel, hoe heet het eigenlijk. Iedereen heeft er wel een naam voor maar er zit toch wel enig verschil in. De pastei en de hartige taart hebben een bodem van deeg. En een ovenschotel is het wel maar die dek je weer niet af met bladerdeeg. Pie een Engels gerecht dat onder een deksel van deeg in de oven wordt gebakken. Dat kan zowel met een zoete- als hartige vulling. Dus deze overheerlijke prei schotel is een echte Pie. Wat je dan weer uitspreekt als pai.

Een gouden trio

Prei, champignons en kaas een prachtige combinatie. Welke kaas je neemt maakt niet echt heel veel uit. Neem een kaas die je lekker vindt. Mijn bedoeling was om deze Pie met Castello bleu te maken maar deze was ineens verdwenen. Waarschijnlijk was er iemand die er geen weerstand aan heeft kunnen bieden. Dus op zoek naar een alternatief. Het toeval wou dat ik pas een stukje kaas met paddenstoelen had gekregen. Nu vind ik dat niet direct iets voor op mijn brood maar in deze schotel zou hij perfect passen. Tenslotte hebben we er al champignons in zitten.

Pie met prei, champignons en kaas

Vegetarisch hoofdgerecht of hartige taart voor 4 personen

  • 1 kilo prei
  • 500 gram champignons
  • 200 gram kaas naar keuze
  • 75 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 200-300 gram melk
  • peper en zout
  • een plak bladerdeeg groot genoeg voor de bakvorm
  • 1 ei
  • een beetje boter om de vorm in te vetten

Zo maak je pie met prei:

Was de prei en snij deze in dunne ringetjes. Snij de champignons in kwarten en de kaas in blokjes. Verwarm 25 gram boter en bak de champignons gaar. Voeg er de prei aan toe en smoor dit zachtjes gaar. Zet opzij.

Maak nu een bechamelsaus door 50 gram boter te smelten. Voeg hier 50 gram bloem aan toe en laat dit even garen. Voeg er dan 200 gram melk aan toe en roer even met een garde door. Laat even doorkoken. Voeg de vrij stevige saus nu samen met de prei en roer door elkaar. Kijk of er eventueel nog wat melk bij mag maar vaak hebben de groente ook nog wat vocht.

Verdeel er nu de helft van de kaas door en proef. Breng op smaak met peper en zout maar let op met het zout want de ragout kookt nog in en wordt sterker van smaak. Besmeer de vorm met een beetje boter. Doe de ragout in de vorm en strooi er de rest van de kaas overheen.

Klop het ei los en besmeer de rand met ei. Rol een plak bladerdeeg uit en leg deze over de vorm. Zorg dat het bladerdeeg er los op ligt want deze krimpt tijdens het bakken, duw hem eventueel een beetje naar binnen. Snij de randen van het bladerdeeg af. Besmeer de bladerdeeg licht met ei. Snij van de resten repen en plak deze rondom zodat de bladerdeeg goed vast zit. Bestrijk opnieuw met ei. Maak een gat in het midden zodat de stoom kan ontsnappen en het bladerdeeg lekker krokant kan worden.

Bak de Pie met prei in ongeveer 45 minuten gaar in een oven van 180 -10 graden. Laat een klein beetje afkoelen alvorens te serveren want dit is echt heet!!

Tafel lekker

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer