Quiche Lorraine – Voor een quiche is iedereen te porren. Heerlijk krokant bladerdeeg met een rijke, smakelijke vulling. Zo’n quiche kun je op allerlei manieren vullen. In de meeste gevallen wordt er gebruikgemaakt van eieren voor de nodige binding. Daarnaast wordt er vlees of vis en groenten gebruikt. De bekendste en klassieke versie is de quiche lorraine.
Pure eenvoud
De gerechten met de minste ingrediënten zijn vaak het allerlekkerst. Bij koken of bakken is het altijd van belang dat je de ingrediënten die je gebruikt ook daadwerkelijk kunt proeven en onderscheiden in het uiteindelijke resultaat. Een quiche lorraine laat heel goed zien dat dit werkt. Je gebruikt alleen alledaagse en eenvoudige ingrediënten en daarmee zet je een zeer smaakvolle quiche op tafel.
Prei, eieren, spek en kaas
Ja, prei, eieren, spek, kaas en natuurlijk bladerdeeg. Laten we zeggen 4 basisingrediënten in een jasje van bladerdeeg. Qua seizoen past het in herfst- en wintermaanden. Prei is natuurlijk jaarrond verkrijgbaar, dus je kunt de quiche lorraine ook gerust in voorjaar en zomer op tafel zetten. De combinatie met spek en kaas zorgt wel voor krachtige smaken die de meeste van jullie waarschijnlijk beter bij het najaar vinden passen.
Basisrecept quiche lorraine
De klassieke quiche lorraine die we hier met je delen is een absoluut basisrecept. Lukt het je eenmaal om die basis goed op tafel te zetten dan kun je er ook mee variëren. Gebruik andere groenten, gebruik ander vlees of kies voor vis en ook met de keuze van een andere kaassoort kun je er een hele eigen draai aan geven.
Brunch, hapje of hoofdgerecht?
Het leuke van een quiche lorraine is dat je deze op verschillende momenten van de dag en op verschillende manieren kunt eten. Serveer een flinke punt quiche als maaltijd met daarbij een verse bladsalade of snijd er kleine puntjes van en serveer bij de borrel. De quiche doet het ook heel goed op een brunch of buffet. Je kunt de quiche lorraine van tevoren maken en afbakken wanneer je deze gaat serveren.
Prei recepten; Omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Quiche Lorraine
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rol hartige taartdeeg, of bladerdeeg
- paneermeel
- 600 gram prei, gewassen en gesneden
- 250 gram gerookte spekblokjes
- 5 eieren
- 200 ml crème fraîche
- wat geraspte kaas
- peper en zout
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je quiche lorraine:
Bak de spekjes uit in een grote koekenpan of braadpan. Haal uit de pan en zet even weg.
Bak in dezelfde pan de prei tot deze geslonken is.
Bekleed de quichevorm met het deeg. Laat het bakpapier er onder zitten.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi deze met wat paneermeel. Dit is om overtollig vocht op te nemen.
Meng de prei met de spekjes en vul de quichebodem hier mee.
Klop de eieren los, roer hier de crème fraîche door heen en breng op smaak met peper en zout. Schenk dit mengsel over het preimengsel.
Bestrooi de quiche met wat geraspte kaas.
Bak de quiche in een op 200 graden voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte) in ongeveer 30 minuten gaar. Mocht de bovenkant te snel donker kleuren, dek deze dan af met aluminiumfolie.
Snijd in punten en serveer warm.
Je kunt de quiche lorraine eventueel een dag van tevoren maken en de volgende dag opwarmen.
Tafel lekker !!