Quiche Lorraine – Voor een quiche is iedereen te porren. Heerlijk krokant bladerdeeg met een rijke, smakelijke vulling. Zo’n quiche kun je op allerlei manieren vullen. In de meeste gevallen wordt er in het recept gebruikgemaakt van eieren voor de nodige binding. Daarnaast wordt er vlees of vis en groenten gebruikt. De bekendste en klassieke variant is de quiche Lorraine. Het recept om die te maken vind je hieronder.
Pure eenvoud
De gerechten met de minste ingrediënten zijn vaak het allerlekkerst. Bij koken of bakken is het altijd van belang dat je de ingrediënten die je gebruikt ook daadwerkelijk kunt proeven en onderscheiden in het uiteindelijke resultaat. Een quiche lorraine laat heel goed zien dat dit werkt. Je gebruikt alleen alledaagse en eenvoudige ingrediënten in het recept en daarmee zet je een heel smaakvolle quiche op tafel.
Prei, eieren, spek en kaas
Ja, prei, eieren, spek, kaas en natuurlijk bladerdeeg. Dus eigenlijk 4 basisingrediënten in een jasje van bladerdeeg. Qua seizoen past het in herfst- en wintermaanden. Prei is natuurlijk jaarrond verkrijgbaar, dus je kunt de quiche lorraine ook gerust in voorjaar en zomer op tafel zetten. De combinatie met spek en kaas zorgt wel voor krachtige smaken die de meesten van jullie waarschijnlijk beter bij het najaar vinden passen.
Het recept voor een quiche lorraine
Het recept voor de klassieke quiche lorraine dat je hier vindt, is een absoluut basisrecept. Lukt het je eenmaal om die basis goed op tafel te zetten dan kun je er ook mee variëren. Gebruik andere groenten, gebruik ander vlees of kies voor vis en ook met de keuze van een andere kaassoort kun je er een hele eigen draai aan geven.
Quiche Lorraine als brunch, hapje of hoofdgerecht?
Het leuke van een quiche lorraine is dat je die op verschillende momenten van de dag en op verschillende manieren kunt eten. Serveer een flinke punt quiche als maaltijd met daarbij een verse bladsalade of snijd er kleine puntjes van en serveer bij de borrel. De quiche doet het ook heel goed op een brunch of buffet. Je kunt de quiche lorraine van tevoren maken en afbakken als je hem gaat serveren.
Uien; veelzijdig en onmisbaar
Ontdek de veelzijdigheid en onmisbaarheid van uien in de keuken. Van stoofschotels tot salades, uien voegen smaak toe aan elk gerecht.
Prei recepten; omdat je gewoon meer kan met prei
Koop je prei per stuk of per kilo? Met deze prei recepten ga je voortaan voor de prei per kilo. Want wat kun je veel met deze groente!
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Quiche Lorraine
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rol hartige taartdeeg, of bladerdeeg
- paneermeel
- 600 gram prei, gewassen en gesneden
- 250 gram gerookte spekblokjes
- 5 eieren
- 200 ml crème fraîche
- wat geraspte kaas
- zout en peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je quiche lorraine:
Bak de spekjes uit in een grote koekenpan of braadpan. Haal uit de pan en zet even weg.
Bak in dezelfde pan de prei tot die geslonken is.
Bekleed de quichevorm met het deeg. Laat het bakpapier eronder zitten.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestrooi die met wat paneermeel. Dit is om overtollig vocht op te nemen.
Meng de prei met de spekjes en vul de quichebodem hier mee.
Klop de eieren los, roer hier de crème fraîche door heen en breng op smaak met zout en peper. Schenk dit mengsel over het preimengsel.
Bestrooi de quiche met wat geraspte kaas.
Bak de quiche in een op 200 graden voorverwarmde oven (onder- en bovenwarmte) in ongeveer 30 minuten gaar. Mocht de bovenkant te snel donker kleuren, dek die dan af met aluminiumfolie.
Snijd in punten en serveer warm.
Je kunt de quiche lorraine eventueel een dag van tevoren maken en de volgende dag opwarmen.
Tafel lekker !!