Quiche met andijvie – Iedereen kent de quiche met spinazie wel. Maar ook andere bladgroenten zijn geschikt om in hartige taarten te verwerken. Heb je al eens gedacht aan een groente als andijvie? Ook dat is een groente die erg geschikt is als basisingrediënt. Samen met wat gerookt gesprek en Cheddar vormt andijvie een fijne combinatie, die ook gewaardeerd zal worden door de liefhebbers van wat minder gekruid eten. Zet maar eens een quiche met andijvie op tafel, het levert je ongetwijfeld bonuspunten op!
Andijvie, een lekkere en gezonde bladgroente
Andijvie is een veelzijdige bladgroente die in ons land erg populair is. De groente heeft een licht bittere smaak en een knapperige textuur. Je kunt andijvie natuurlijk gewoon koken of wokken, maar je kunt de groente zelfs ook grillen. Ook in een salade is andijvie een prima keuze. Voor de quiche met andijvie laat je de groente alleen even slinken in de koekenpan. Naast lekker en veelzijdig is andijvie ook erg gezond. Er zitten veel voedingsvezels, vitamines en mineralen in. Koop altijd verse, frisse, lichtgroene kroppen andijvie, en geen voorgesneden zakjes. Zelf snijden is goedkoper, het is weinig werk en veel lekkerder.
Cheddar, een beroemd Engels kaasje
Cheddar is een populaire kaas die zijn oorsprong vindt in het dorp Cheddar, in het Engelse graafschap Somerset. Het is een harde kaas met een scherpe smaak en een gladde textuur. Cheddar wordt vaak gebruikt in gerechten waarin de kaas gesmolten wordt. Je kent het ongetwijfeld van de hamburgers en cheeseburgers die bij de fastfoodketens verkocht worden. De Cheddar geeft de quiche met andijvie een mooie gele kleur en een heerlijke, kazige smaak.
Maak de quiche met andijvie eens vegetarisch
Uiteraard kun je de quiche met andijvie ook maken met een andere kaas dan Cheddar. Een kaas als extra belegen of oude Goudse kaas is een prima alternatief.
Liever geen vlees? Je kunt de gerookte spekblokjes in de quiche gewoon weglaten of eventueel vervangen door een vegetarisch alternatief.
Andijvie; niet alleen voor een stamppot
Verse andijvie is er het hele jaar. Toch is het niet allemaal hetzelfde. Andijvie komt uit de kas, van de volle grond of uit het buitenland.
Quiche met andijvie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rol bladerdeeg of hartige taartdeeg
- 3 eetlepels paneermeel of gebroken lijnzaad
- 1 krop andijvie van 800-900 gram
- 1 ui, in kwart ringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 250 gram gerookte spekblokjes
- 200 gram Cheddar, geraspt
- 5 eieren
- 4 eetlepels crème fraîche
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 1/2 theelepel chilipoeder
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een quiche met andijvie:
Verwarm de oven voor op 200 graden, stand onder- en bovenwarmte.
Was en snijd de andijvie voor de quiche in grove repen.
Verhit een grote koekenpan en bak de spekblokjes zachtjes uit. Voeg dan de ui en de knoflook er aan toe en bak die even mee. Doe de andijvie erbij en laat slinken. Doe alles in een vergiet en laat even uitlekken.
Vul een quichevorm van ongeveer 28 cm met de rol bladerdeeg. Laat het bakpapier van de rol eronder zitten. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem en strooi het paneermeel er overheen.
Roer de eieren, met de crème fraîche, los in een kom. Breng op smaak met de gerookte paprika, de chilipoeder en wat zout.
Verdeel een derde van de Cheddar over de quichebodem. Daar schep je de helft van de andijvie op. En daar weer overheen weer een derde Cheddar. Schenk de helft van de eieren over de andijvie. Vervolgens schep je de andere helft van de andijvie in de vorm. Druk de randen van het bladerdeeg wat naar binnen. De rest van de eieren schenk je over de quiche met andijvie heen.
Bestrooi de quiche met de overgebleven Cheddar.
Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de quiche in ongeveer 30 minuten gaar en licht gekleurd.
Laat even afkoelen en snijd de quiche dan in punten.
Een puntje quiche met andijvie is heerlijk met een kopje soep, maar ook als complete maaltijd zal de hartige taart het zeker goed doen.
Tafel lekker !!