Quiche met paddenstoelen – Van het recept voor een goede quiche kun je er nooit te veel hebben. Een quiche doet het altijd goed als maaltijd, maar ook bij de borrel, of een high tea. Je kunt een quiche ook makkelijk meenemen naar een picknick. De quiche met paddenstoelen zit bomvol smaak door de vulling van kastanjechampignons, oesterzwammen en heerlijk gerookt spek. Het recept is makkelijk te maken en de quiche kan in minder dan een uurtje op tafel staan. En dat is wat je wilt, lekker eten, dat ook nog eens snel klaar is. Dus tijd om een quiche met paddenstoelen te maken.
De bodem van de quiche met paddenstoelen
Een quiche heeft als basis vaak een bodem van bladerdeeg of een hartig zanddeeg. In dit geval hoef je die niet zelf te maken. In het recept voor de quiche met paddenstoelen uit dit artikel wordt kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt. Dat is makkelijk en het scheelt veel tijd om het gerecht te maken. Die wordt gevuld met bijvoorbeeld groente, vlees of vis, waarna er een mengsel van ei en room over gaat. Dit eimengsel maakt het romig van smaak en houdt de vulling tijdens het snijden bij elkaar. Vaak wordt er aan het eimengsel ook kaas toegevoegd om een (nog) vollere smaak te krijgen.
Zorg er bij een quiche voor dat de vulling niet te nat is, omdat anders de bodem klef en niet gaar te krijgen is. Een beetje paneermeel over de bodem strooien is een makkelijke truc om overtollig vocht op te nemen. Met de tips gaat jouw quiche met paddenstoelen gegarandeerd een succes worden.
Oesterzwammen
In het recept van de quiche met paddenstoelen worden kastanjechampignons gecombineerd met oesterzwammen. De oesterzwam heeft zijn naam te danken aan zijn vorm, de oesterzwam lijkt namelijk op een oesterschelp. In het wild groeit de paddenstoel in groepjes op dood hout of op boomstammen. De gekweekte oesterzwam groeit op geprepareerd stro. Ze worden bij het oogsten in trossen geplukt, voorzichtig losgesneden en zorgvuldig in doosjes of schaaltjes verpakt, omdat het een erg kwetsbaar product is dat makkelijk beschadigt. In Rotterdam loopt een initiatief met Oesterzwammen die gekweekt worden op koffiedik. Heel duurzaam dus. De oesterzwam heeft een zachte smaak die erg goed combineert bij vlees en vis. De textuur is wat taaier en vleziger dan die van champignons, maar past perfect in het recept voor de quiche met paddenstoelen. Natuurlijk kun je ook heel goed andere combinaties van paddenstoelen maken.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Quiche met paddenstoelen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram kastanjechampignons
- 150 gram oesterzwammen
- 2-3 sjalotjes fijngesneden
- 150 gram gerookt ontbijtspek
- 1 stengel bleekselderij
- 150 gram room
- 2 eieren
- 1 eidooier
- zout en peper
- 1/2 theelepel tijm
- 1 royale eetlepel paneermeel
- 50 gram geraspte Emmentaler
- 5 kleine plakjes bladerdeeg of een rolletje bladerdeeg uit de koeling
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de quiche met paddenstoelen:
Borstel de champignons schoon en snijd ze in grove plakken.
Kijk de oesterzwammen na op ongerechtigheden en scheur ze in grove stukken.
Snijd de bleekselderij en de sjalotjes fijn.
Snijd de plakken ontbijtspek in stukken. Bak het ontbijtspek op een rustig vuurtje in een droge koekenpan tot het lekker knapperig is.
Schep het spek uit de pan en doe er de sjalot en de bleekselderij in en bak die lichtjes aan.
Voeg de champignons, de oesterzwammen en de tijm toe en bak ze op een middelhoog vuur droog. Haal de pan van het vuur en breng het paddenstoelenmengsel op smaak met zout en peper, let op met zout want het spek is ook al zout.
Klop de eieren, de dooier en de room los met wat zout en peper. Voeg het spek aan de losgeklopte eieren toe.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Knip een vel bakpapier op maat van je quichevorm en leg dit op de bodem, smeer de randen licht in met wat olie of boter.
Bekleed de vorm met het bladerdeeg. Bij kleine plakjes de randen goed op elkaar duwen in de vorm. Snijd de randen met een scherp mesje af en prik de bodem in met een vork om luchtbellen te voorkomen.
Bestrooi de bodem royaal met paneermeel of beschuitkruim. Dit doe je om een droge bodem te behouden, omdat paddenstoelen nogal de neiging hebben om vocht los te laten.
Verdeel het paddenstoelenmengsel over de bodem en verdeel er het eimengsel overheen. Rasp als laatste wat Emmentaler over de quiche met paddenstoelen en bak de quiche in 30-35 minuten gaar.
Tafel lekker !!