Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Zet de seizoenen op tafel! Een quiche met paddenstoelen is natuurlijk een hoogtepunt voor de herfst. Ook lekker voor een high tea of picknick.

0 3.552

Quiche met paddenstoelen – Een quiche doet het altijd goed als maaltijd maar ook bij de borrel. Deze quiche zit bomvol smaak door de vulling van kastanje champignons, oesterzwammen en heerlijk gerookt spek.

Een quiche heeft als basis vaak een bodem van bladerdeeg of een hartig zanddeeg. Deze wordt gevuld met bijvoorbeeld groente, vlees of vis , waarna er een mengsel van ei en room over gaat. Dit eimengsel maakt het romig van smaak en houdt de vulling tijdens het snijden bij elkaar. Vaak wordt er aan het eimengsel ook kaas toegevoegd om een (nog) vollere smaak te krijgen. Zorg er bij een quiche voor dat de vulling niet te nat is, omdat anders de bodem klef en niet gaar te krijgen is.

De oesterzwam heeft zijn naam te danken aan zijn vorm, deze lijkt namelijk op een oesterschelp. In het wild groeit deze paddenstoel in groepjes op dood hout of op boomstammen. De gekweekte oesterzwam groeit op geprepareerd stro. Ze worden bij het oogsten in trossen geplukt, voorzichtig losgesneden en zorgvuldig in doosjes of schaaltjes verpakt, omdat het een erg kwetsbaar product is. De oesterzwam heeft een zachte smaak die erg goed combineert bij vlees en vis. De textuur is wat taaier en vleziger dan die van champignons.


Quiche met paddenstoelen

oesterzwammenQuiche voor een quichevorm van 24-26 cm

  • 250 gram kastanjechampignons
  • 150 gram oesterzwammen
  • 2-3 sjalotjes fijngesneden
  • 150 gram gerookt ontbijtspek
  • 1 steel bleekselderij
  • 150 gram room
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • peper/zout
  • ½ theelepel tijm
  • 1 royale eetlepel paneermeel
  • 50 gram geraspte Emmentaler
  • 5 kleine plakjes bladerdeeg of een rolletje bladerdeeg uit de koeling

Borstel de champignons schoon en snijd deze in grove plakken. Kijk de oesterzwammen na op ongerechtigheden en scheur deze in grove stukken. Snijd de bleekselderij en de sjalotjes fijn. Snijd de plakken ontbijtspek in stukken. Bak de ontbijtspek op een rustig vuurtje in een droge koekenpan tot deze knapperig is. Schep het spek uit de pan en doe er de sjalot en de bleekselderij in en bak deze lichtjes aan. Voeg de champignons, de oesterzwammen en de tijm toe en bak deze op een middelhoog vuur droog. Haal de pan van het vuur en breng het paddenstoelenmengsel op smaak met zout en peper, let op met zout want het spek is ook al zout. Klop de eieren, de dooier en de room los met wat zout en peper. Voeg de spek aan de losgeklopte eieren toe.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Knip een bakpapier op maat van je quiche vorm en leg dit op de bodem, smeer de randen licht in met wat olie of boter. Bekleed de vorm met het bladerdeeg. Bij kleine plakjes de randen goed op elkaar duwen in de vorm. Snijd de randen met een scherp mesje af en prik de bodem in met een vork om luchtbellen te voorkomen. Bestrooi de bodem royaal met paneermeel of beschuitkruim. Dit doen we om een droge bodem te behouden, omdat paddenstoelen nogal de neiging hebben om vocht los te laten. Verdeel het paddenstoelenmengsel over de bodem en verdeel er het eimengsel overheen. Rasp als laatste wat Emmentaler over de quiche met paddenstoelen en bak de quiche in 30-35 minuten gaar.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer