Quiche met spruitjes en paprika – Spruitjes, je houdt ervan of je vindt ze echt helemaal niks. Zelf hoorde ik lange tijd bij de laatste categorie, hoezeer ik ook mijn best deed ze lekker te vinden, ik gruwelde alleen al van de lucht van kokende spruitjes. Gelukkig verandert je smaak naarmate je ouder wordt en langzaamaan ging ik deze verse groente steeds meer waarderen.
Meer dan zomaar koken
Spruitjes koken en met een beetje nootmuskaat serveren doe ik eigenlijk nog steeds maar weinig, de spruitjes kleed ik liever een beetje aan. Dit kan heel simpel zijn door ze bijvoorbeeld te wokken met een scheutje ketjap en wat walnoten of met één van de andere spruitjesrecepten die je terug vindt op Lekker Tafelen. Deze keer koos ik voor een quiche met spruitjes en rode paprika.
Spruitjesrecepten; zet het seizoen op tafel
Ontdek de lekkerste spruitjesrecepten met verse Hollandse spruiten. Van ovenschotel tot bijgerecht, je vindt ze op Lekker Tafelen.
Quiche met spruitjes en paprika
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram spruiten
- 1 rode puntpaprika
- 1 kleine ui
- 1/2 tl paprikapoeder
- 50 gram hazelnoten
- 175 gram tarwebloem
- snuf zout
- 100 gram boter
- 3 eieren
- 1 el olijfolie
- 300 gram gehakt
- 200 ml melk
- 1 el paneermeel
- 50 gram Gruyère
Bereidingswijze van dit recept
Een quiche met spruitjes en paprika maak je zo:
Ik gebruikte een vierkante quichevorm van 21 × 21 cm, heb je een ronde vorm dan zou je met deze hoeveelheid het best een vorm van 22 cm doorsnee nemen.
Maak de spruiten schoon en kook ze in wat zout water in 15 à 20 minuten gaar. Giet af en spoel ze even onder koud water. Maal de hazelnoten fijn. Kneed er vervolgens samen met de bloem, het zout, de boter en 1 ei, een glad deeg van. Verpak het deeg in een stukje vershoudfolie en leg zeker een half uur in de koelkast.
Snijd de ui fijn. Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui. Zodra de ui glazig is voeg je het gehakt toe en bakt deze rul. Breng op smaak met wat zout, peper en een beetje van het paprikapoeder. Snijd de paprika in ringen (blokjes kan natuurlijk ook) en halveer de spruiten. Heb je kleine spruitjes dan kun je er ook voor kiezen ze heel te laten. Meng de melk met de 2 overige eieren en het overige paprikapoeder. Rasp de Gruyère.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de vorm in met een klein beetje boter. Neem je deeg uit de koelkast en rol op een bebloemd werkblad uit ter grootte van de vorm. Leg het deeg in de vorm en druk goed aan. Snijd eventueel overhangende randjes met een scherp mes af. Strooi paneermeel over het bodem. Schep hier vervolgens het gehakt op en verdeel de spruitjes en paprika hierover. Schenk het melkmengsel erover en als laatste de geraspte kaas. Plaats in de voorverwarmde oven en bak af in 40 minuten.
Tafel lekker !!