Quiche met verse doperwten – Peulvruchten relateer je mogelijk aan winterse gerechten. Maar dan gaat het natuurlijk om de gedroogde peulvruchten. In de zomer zijn er verse peulvruchten. Daar maak je dus heel andere gerechten mee dan met de gedroogde soort. Een heerlijke quiche met verse doperwten bijvoorbeeld. Daarmee zet je iets verrassends op tafel, bijvoorbeeld bij een zomerse lunch.
Waarom kies je voor verse peulvruchten?
Er worden in de winkels vooral gedroogde peulvruchten, peulvruchten uit blik of uit de diepvries aangeboden. Verse erwten en bonen zie je veel minder, met uitzondering van sperziebonen, snijbonen en peultjes et cetera. Naar verse doperwten en kapucijners zul je ongetwijfeld langer moeten zoeken. Toch is dat zoeken zeker de moeite waard. Want als je ooit verse doperwten of kapucijners hebt geproefd weet je dat de smaak daarvan veel verfijnder is dan die van de gedroogde variant. Daarnaast zit er vitamine C in, wat in gedroogde bonen en erwten niet zit.
Je bent wel even wat tijd kwijt aan het doppen van de erwten. Maar vraag je kinderen je te helpen. Ze vinden het vast leuk om erwten uit de peulen te laten ploppen, en zo heb je een gezellige middag samen. Als je aan verse doperwten kunt komen, neem er dan eens wat mee. Die quiche met verse doperwten die je er mee kunt maken ga je elk jaar minstens een keer op tafel zetten, let maar op.
Een zomerse quiche met verse doperwten, courgette en geitenkaas
Samen met de courgette en de geitenkaas maak je van de quiche met verse doperwten een heerlijk hartig gerecht. Geschikt als lunch, of in een grotere portie als hoofdgerecht, maar ook in stukjes gesneden als borrelhapje. De quiche is koud ook lekker, dus dit is ook nog eens een prima gerecht om mee te nemen naar een picknick!
Eet je liever vegetarisch? Laat dan de pancetta gewoon weg.
Quiche met verse doperwten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rol vers bladerdeeg (eventueel hartige taartdeeg)
- 300 gram verse doperwten (gedopt)
- 250 gram courgette
- 1 kleine ui
- 1 teentje knoflook
- 100 gram pancetta
- 100 gram geitenkaasparels
- 4 eieren
- 1 scheut kookroom
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- panko of paneermeel
- zout en peper
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een quiche met verse doperwten:
Kook de verse doperwten in ongeveer 4 minuten beetgaar. Laat ze uitlekken in een zeef.
Snijd de courgette in kleine blokjes.
Snipper de ui en hak de knoflook.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak pancetta heel zachtjes uit. Voeg de ui en de knoflook toe en bak die glazig. Voeg dan de courgetteblokjes toe en bak die even mee tot ze zacht worden. Roer de peterselie erdoor en zet het vuur uit.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bekleed een quichevorm of een vierkante bakvorm met het bladerdeeg. Laat het bakpapier onder het deeg zitten.
Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Bestrooi de bodem met wat paneermeel of panko, om overtollig vocht op te nemen.
Meng in een kom de eieren met de kookroom en breng op smaak met zout en peper.
Meng de geitenkaas door het groentemengsel en verdeel dat over de quichebodem.
Schenk het eiermengsel eroverheen.
Zet de quiche 30 tot 40 minuten in de oven en bak hem gaar. Dek de quiche af met aluminiumfolie als hij te snel bruin wordt.
Serveer de quiche met verse doperwten warm of koud.
Tafel lekker !!