Quiche van zoete aardappel met spinazie en geitenkaas – Een quiche zorgt bijna altijd voor enthousiaste tafelgenoten. Over het algemeen wordt deze gemaakt met een quichedeeg of met bladerdeeg. Maar maak eens een quiche met deze originele bodem van zoete aardappel. Zoete aardappel combineert geweldig met spinazie en geitenkaas en zo maak je van je maaltijd een feestje.
Een gezondere bodem maak je met slechts 2 ingrediënten
De zoete aardappel is een groente die tegenwoordig als superfood gezien wordt. Dat superfood wordt misschien een beetje overgewaardeerd en bovendien worden zoete aardappelen altijd geïmporteerd. Hier is dus niets lokaals aan. Dat maakt de zoete aardappel niet minder gezond, maar gebruik dit ingrediënt wel met twee voetjes op de grond. In deze quiche van zoete aardappel is het wel een leuke. Een quichebodem van zoete aardappel is uiteraard beter en/of gezonder dan een quichebodem van deeg of bladerdeeg. Je maakt de bodem van slechts twee ingrediënten: Zoete aardappel en Eieren.
Quiche van zoete aardappel met geweldige smaken en kleuren
Zeiden we dat het makkelijk was? Nee, toch? Maar we zeiden ook niet dat het moeilijk is om deze quiche van zoete aardappel te maken. Het resultaat van jouw inspanningen in de keuken is een werkelijk verrukkelijke quiche met mooie smaken. En alsof dat alleen nog niet genoeg is, met deze quiche van zoete aardappel zet je ook een geweldig kleurenpalet op tafel. De oranje bodem, het frisse groen van de spinazie, afgewisseld met de witte kleur van heerlijk romige geitenkaas en het groene van de bosuien.
Deze quiche van zoete aardappel zet je op tafel met een glimlach van oor tot oor
Toch een beetje lokaal, of eigenlijk maar een klein beetje niet lokaal
We zeiden het al, die zoete aardappel is een import product. Maar het geitenkaasje dat voor deze quiche gebruikt wordt is een bijzonder en mooi kaasje. We hebben het over de geitenkaascamembert van Alphenaer uit het Brabantse Alphen. Daarnaast gebruik je natuurlijk lokaal gekochte scharreleitjes (dat doe jij toch ook?) en verse Hollandse spinazie. Ook de champignons worden gewoon in Nederland gekweekt. Leef je dus lekker uit en maak deze fantastische quiche van zoete aardappel. Doen, hoor!
Verse spinazie; Lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Check het recept of lees de infoQuiche van zoete aardappel met spinazie en geitenkaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- +/-500 gram zoete aardappel geraspt
- 2 eieren
- 100 gram champignons
- 450 gram spinazie
- olijfolie/boter
- teentje knoflook
- 4 eieren
- 120 ml room
- 1 Alphenaer geiten camembert van 175 gram
- 50 gram walnoten
- 12 lente uitjes
- zout / peper / chilivlokken
Bereidingswijze van dit recept
De quiche van zoete aardappel met spinazie en geitenkaas maak je zo:
Schil en rasp de zoete aardappel op een grove rasp. Strooi er wat zout over en roer goed door. Laat dit 10 minuten staan. Doe de aardappel in een schone theedoek en knijp er al het vocht goed uit. Neem hiervoor de punten van de doek bij elkaar en draai deze zeer strak op.
Klop in een kom de twee eieren los met wat peper en chilivlokken naar smaak. Meng de uitgeknepen aardappelrasp hier door heen. Smeer een quichevorm of springvorm van ongeveer 26 cm in met wat boter. Neem een royaal stuk bakpapier , verkreukel dit en maak het nat onder de kraan. Het papier zal dan zacht worden en makkelijk in vorm te brengen. Leg het papier in je bakvorm en verdeel er de aardappel overheen, maak een klein opstaand randje. Duw de bodem goed aan. Bak de bodem voor de quiche van zoete aardappel 30 minuten op 175 graden.
Verhit een eetlepel olijfolie in een wok en bak hierin de in schijfjes gesneden champignons. Haal de champignons uit de pan en roerbak hier nu de spinazie in voeg peper zout en knoflook toe. Als de spinazie geslonken is, doe je deze in een vergiet en laat afkoelen. Snij de kaas in plakjes. Haal na een half uur de bodem uit de oven, knijp de spinazie uit en verdeel deze losjes in plukken over de bodem.
Klop de vier eieren los met de room en breng op smaak met zout peper en chilivlokken naar smaak. Verdeel het grootste deel van het eimengsel over de spinazie. Verdeel er dan de kaas, champignons en noten overheen. Voeg wanneer mogelijk de rest van het eimengsel toe. Dit is afhankelijk van de vorm of dit gaat passen. Bak de quiche gaar. Dit ligt aan de hoogte en de grootte van je quiche, en kan variëren van dertig minuten tot een uur. Het eimengsel moet gestold zijn, dit kun je testen door er met een lepel in te steken , loopt de holte gelijk weer vol dan is het ei nog niet gestold.
Snij de lente-ui in schuine ringetjes. Strooi de lente-ui over de quiche en serveer de quiche van zoete aardappel warm.
Tafel lekker !!
Heerlijk recept, maar waarom in vredesnaam de bakvorm met boter invetten als er toch bakpapier overheen komt?
Zijn de twee eieren voor de bodem en de vier eieren voor de vulling?
Heb m eerder gemaakt met succes, maar dit was niet helemaal duidelijk……
Hey Connie, iemand op mijn groep vraagt zich af waar je de geitenkaas camembert kan kopen. Kun je hem mss ook vervangen door gewone camembert of door een andere kaas.