• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Rendang van oesterzwammen en spitskool

door Elise de Haan
in Hoofdgerecht
0
6
Rendang van oesterzwammen en spitskool

Rendang van oesterzwammen en spitskool – Rendang ken je misschien als de stoofschotel die wordt gemaakt van rundvlees. Hartstikke lekker, maar wat nou als je liever vegetarisch of vegan wilt eten? Ook dan kun je genieten van rendang! We hebben een recept voor je van een heerlijke vegan rendang. Gemaakt zonder kunstmatige ‘vleesvervangers’, maar wel met oesterzwammen en spitskool. Behalve hartstikke lekker dus ook nog eens heel erg gezond, want dit hoofdgerecht bestaat voor het grootste deel uit groenten. We beloven je dat je het vlees niet mist in deze rendang van oesterzwammen en spitskool, dus het zeker de moeite waard om het eens te proberen!

Waarom oesterzwammen?

We hebben de rendang van oesterzwammen en spitskool gemaakt. Dat hebben we niet alleen gedaan omdat oesterzwammen lekker zijn, en omdat ze een ‘vlezige’ structuur hebben. Oesterzwammen bevatten van nature meer ijzer en vitamine B1 dan vlees. Dit maakt deze paddenstoel dus bijzonder geschikt als vleesvervangend ingrediënt in vegetarische en vegan gerechten. Overigens is het zo dat oesterzwammen de enige paddenstoelen zijn die genoeg ijzer en vitamine B bevatten om als vleesvervanger te dienen. Hoe gezond en lekker andere paddenstoelsoorten ook zijn, je kunt ze niet als volwaardige vleesvervanger gebruiken.

Rendang van oesterzwammen en spitskool – tips

Dit gerecht kun je natuurlijk met rijst, en eventueel een (komkommer)salade als een complete maaltijd serveren. Maar rendang van oesterzwammen en spitskool is ook bijzonder geschikt als onderdeel van een uitgebreidere rijsttafel. Ook vleeseters zullen dit gerecht waarderen.

Je kunt dit gerecht van tevoren bereiden en opwarmen voor je het gaat eten. Bewaar het tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Je zou voor deze rendang in plaats van spitskool ook witte kool kunnen gebruiken. Het resultaat van het gerecht is dan iets anders, want witte kool stooft minder zacht dan spitskool. Daarnaast is spitskool wat lichter verteerbaar dan witte kool.

Spitskool

Spitskool; van alle markten thuis!

Het is een echte zomerkool, en je maakt er de lekkerste gerechten mee. Van een stoofpotje, tot een salade, of in de soep, spitskool is lekker!

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Eet jij wel eens paddenstoelen? Waarschijnlijk vaak champignons? Kijk eens iets verder en kies eens voor oesterzwammen. Gezond en erg lekker!

Rendang van oesterzwammen en spitskool

Porties: 4-6
Bereidingstijd: 100 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 300 gram oesterzwammen, in reepjes
  • 750 gram spitskool, in niet te dikke reepjes
  • 2 uien, in dunne halve ringen
  • 4 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 duim gember, geraspt of heel fijn gesneden
  • 1 rode chilipeper, in ringen
  • 2 stengels citroengras, gekneusd
  • 1 theelepel laos
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels ketjap asin (zoute ketjap)
  • 2 eetlepels ketjap manis (zoete ketjap)
  • 750 ml groentebouillon
  • 150 gram santen (kokoscrème, bv van GoTan)
  • neutrale olie om in te bakken
  • zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je rendang van oesterzwammen en spitskool:

Verhit een scheutje olie in een grote braadpan. Bak hierin de ui, de knoflook, de gember en de chilipeper even aan tot de uien glazig zijn. Voeg dan de spitskool toe en laat deze slinken. Daarna doe je de oesterzwammen in de pan. Bak deze ook even mee.

Vervolgens voeg je de laos, de koriander, de komijn, de kurkuma en de sambal er aan toe. Bak heel even mee.

Schenk de groentebouillon in de pan, met de ketjap asin, de ketjap manis en het citroensap. Laat het gerecht goed warm worden. Los de santen er in op en roer er goed doorheen. Voeg nu het citroengras toe.

Zet het vuur heel laag en laat het gerecht, met het deksel op de pan, minimaal een uur, liever anderhalf uur stoven. Kook je op gas? Gebruik dan eventueel een sudderplaatje.

Serveer de rendang van oesterzwammen en spitskool met (gele)rijst, een frisse komkommersalade en een handje (vegan) kroepoek.

Tafel lekker !!

Tags: Vegetarisch
DeelPin14Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree
Ovenschotel

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas
Quiche

Venkeltaart met ham en kaas

Aardappelschotel met kip en koolraap
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met kip en koolraap

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Risotto met drie kazen
Risotto

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
Ovenschotel

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

tartaar met een kaasvulling
Vleesgerechten

Tartaar met een kaasvulling

Wrap met gegrilde groenten
Hoofdgerecht

Wrap met gegrilde groenten, tomatenpesto en mozzarella

Reacties 6

  1. Monique Aan says:
    2 dagen geleden

    Super lekker!!!

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 dagen geleden

      Dankjewel voor het compliment, Monique, fijn dat je het lekker vond!

      Beantwoorden
  2. Julia says:
    3 maanden geleden

    Hoe lang moet je de oesterzwammen bakken? Ala riblappen tot ze bruin zijn?

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      3 maanden geleden

      Een paar minuten meebakken, Julia, tot ze lichtbruin zijn. Ze worden vanzelf gaar tijdens het stoven.

      Beantwoorden
  3. Wim van Someren says:
    6 maanden geleden

    Wanneer gaat het citroengras erin ???

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      6 maanden geleden

      Na de santen, Wim. De receptinstructie is inmiddels aangepast!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen