Rendang van oesterzwammen en spitskool – Rendang ken je misschien als de stoofschotel die wordt gemaakt van rundvlees. Hartstikke lekker, maar wat nu als je liever vegetarisch of vegan wilt eten? Ook dan kun je genieten van rendang!
Met dit recept ga je een heerlijke vegan rendang maken. Helemaal zonder kunstmatige ‘vleesvervangers’, maar wel met oesterzwammen en spitskool. Behalve hartstikke lekker is dit gerecht dus ook nog eens heel erg gezond, want dit hoofdgerecht bestaat voor het grootste deel uit groenten. Het vlees ga je echt niet missen in deze rendang van oesterzwammen en spitskool, dus het is zeker de moeite waard om het eens te proberen!
De oesterzwammen vervangen het vlees
Met dit recept ga je dus een vegetarische rendang van oesterzwammen en spitskool maken. Daarin maak je bewuste keuzes. De rendang is met oesterzwammen gemaakt. Niet alleen gedaan omdat oesterzwammen lekker zijn, en omdat ze een ‘vlezige’ structuur hebben. In oesterzwammen zit van nature meer ijzer en vitamine B1 dan in vlees. Dit maakt de paddenstoel dus bijzonder geschikt als vleesvervangend ingrediënt in vegetarische en vegan gerechten. Overigens is het zo dat oesterzwammen de enige paddenstoelen zijn die genoeg ijzer en vitamine B bevatten om als vleesvervanger te dienen. Hoe gezond en lekker andere paddenstoelsoorten ook zijn, je kunt ze niet als volwaardige vleesvervanger gebruiken.
Jouw vegetarische rendang van oesterzwammen en spitskool
Dit vegetarische gerecht kun je natuurlijk met rijst, en eventueel een (komkommer)salade als een complete maaltijd serveren. Maar rendang van oesterzwammen en spitskool is ook heel geschikt als onderdeel van een uitgebreidere rijsttafel. Ook vleeseters zullen dit gerecht waarderen.
Je kunt dit gerecht van tevoren maken en opwarmen voor je het gaat eten. Bewaar het tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Je zou voor de rendang, in plaats van spitskool, ook witte kool kunnen gebruiken. Het resultaat van het gerecht is dan iets anders, want witte kool stooft minder zacht dan spitskool. Daarnaast is spitskool wat lichter verteerbaar dan witte kool.
Spitskool; van alle markten thuis!
Het is een echte zomerkool, en je maakt er de lekkerste gerechten mee. Van een stoofpotje, tot een salade, in de soep, spitskool is lekker!
Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!
Eet jij wel eens paddenstoelen? Waarschijnlijk vaak champignons? Kijk eens iets verder en kies eens voor oesterzwammen. Gezond en erg lekker!
Rendang van oesterzwammen en spitskool
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram oesterzwammen, in reepjes
- 750 gram spitskool, in niet te dikke reepjes
- 2 uien, in dunne halve ringen
- 4 teentjes knoflook, gehakt
- 1 duim gember, geraspt of heel fijn gesneden
- 1 rode chilipeper, in ringen
- 2 stengels citroengras, gekneusd
- 1 theelepel laos
- 2 theelepels gemalen koriander
- 2 theelepels gemalen komijn
- 2 theelepels kurkuma
- 1 eetlepel sambal badjak
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels ketjap asin (zoute ketjap)
- 2 eetlepels ketjap manis (zoete ketjap)
- 750 ml groentebouillon
- 150 gram santen (kokoscrème, bv van GoTan)
- neutrale olie om in te bakken
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rendang van oesterzwammen en spitskool:
Verhit een scheutje olie in een grote braadpan. Bak hierin de ui, de knoflook, de gember en de chilipeper even aan tot de uien glazig zijn. Voeg dan de spitskool toe en laat slinken. Daarna doe je de oesterzwammen in de pan. Bak die ook even mee.
Vervolgens voeg je de laos, de koriander, de komijn, de kurkuma en de sambal er aan toe. Bak heel even mee.
Schenk de groentebouillon in de pan, met de ketjap asin, de ketjap manis en het citroensap. Laat het gerecht goed warm worden. Los de santen er in op en roer er goed doorheen. Voeg nu het citroengras toe.
Zet het vuur heel laag en laat het gerecht, met het deksel op de pan, minimaal een uur, liever anderhalf uur stoven. Kook je op gas? Gebruik dan eventueel een sudderplaatje.
Serveer de rendang van oesterzwammen en spitskool met (gele)rijst, een frisse komkommersalade en een handje (vegan) kroepoek.
Tafel lekker !!
Super lekker!!!
Dankjewel voor het compliment, Monique, fijn dat je het lekker vond!
Hoe lang moet je de oesterzwammen bakken? Ala riblappen tot ze bruin zijn?
Een paar minuten meebakken, Julia, tot ze lichtbruin zijn. Ze worden vanzelf gaar tijdens het stoven.
Wanneer gaat het citroengras erin ???
Na de santen, Wim. De receptinstructie is inmiddels aangepast!