Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen

Over risotto maken wordt vaak heel moeilijk gedaan. Zo moeilijk is het helemaal niet! Aandacht en een beetje liefde maken van deze citroenrisotto een feest.

0 154

Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen – Soms kun je zin hebben in comfortfood. Risotto is dan een gerecht waar ik al snel aan denk. Risotto is een gerecht waar je heel veel verschillende kanten mee uit kunt. Vegetarisch, vlees, vis, het past er allemaal bij. Met wintergroenten, voorjaarsgroenten, ook dat kan allemaal. Omdat ik wel zin had in iets met vis, en het geen zware maaltijd hoefde te worden, besloot ik tot citroen risotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen. Klinkt wellicht wat ingewikkeld, maar dat valt erg mee.

Zeekraal is een groente die niet bij iedereen bekend is. Zeekraal is een plant die bestand is tegen zout water. Het groeit op stranden en kwelders bij de zee. In Nederland groeit het in het wild. Dan wordt het geoogst in de periode van eind april tot en met begin september. In de supermarkten (zeekraal ligt meestal op de visafdeling, niet op de groenteafdeling) wordt vooral gekweekte zeekraal verkocht. Zeekraal heeft een prachtige groene kleur, die nog iets intenser wordt als de groente is gebakken of gekookt. De smaak van zeekraal is zilt, maar heeft ook wel iets weg van spinazie. Door de zilte smaak past deze groente natuurlijk fantastisch bij gerechten met vis en schaaldieren. Als je nog nooit zeekraal hebt gegeten, probeer het dan eens. Je zult verrast worden!

Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen

Rijstgerecht of risotto voor 2 personen:

 • 200 gram risottorijst
 • 1 uitje, fijn gesnipperd
 • rasp van 1 citroen
 • sap van een halve citroen
 • flinke scheut droge witte wijn
 • 700 ml warme groentebouillon
 • 75 gram zachte geitenkaas
 • 50 gram verse zeekraal, 1 minuut geblancheerd in kokend water, koud gespoeld
 • 100 gram gerookte zalm, in heel kleine blokjes
 • 100 gram gekookte garnalen, gepeld
 • olie om te bakken
 • peper en zout

Zo maak je citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen

Zet om te beginnen alles klaar wat je nodig hebt.

Verhit wat olie in een pan en bak de ui glazig. Doe de risottorijst er bij en bak deze even mee. Roer goed, zodat alle rijstkorrels een laagje olie hebben. Blus af met de wijn.

Als de wijn verdampt is, giet je een scheut warme groentebouillon bij de rijst. Je blijft roeren tot dit is opgenomen door de rijst. Dan doe je er weer een scheut bouillon bij, blijven roeren etc. Dit herhaal je tot alle bouillon door de rijst is opgenomen en de rijst gaar is. Dit zal ongeveer 18-20 minuten duren.

Haal de pan van het vuur en voeg de geitenkaas, de citroenrasp en het citroensap toe. Roer dit er goed doorheen zodat alle kaas smelt. Breng de risotto op smaak met wat peper, en indien nodig zout.

Schep dan voorzichtig de zeekraal, de gerookte zalm en de garnalen door de citroenrisotto.

Serveer direct. Risotto kun je beter niet van te voren klaarmaken.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer