Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen – Zorg voor een goede risottorijst! Er is geen culinair onderwerp zoveel besproken als risotto. De één doet er heel ingewikkeld over terwijl de ander het maken van risotto een fluitje van een cent vindt. Als je een jury van een kookprogramma een risotto ziet beoordelen zou je bijna bang worden. Wij behoren tot de middenklasse. Doe maar gewoon gewoon. En toch komen we met deze citroenrisotto.
Gek van risotto
We herhalen: Zorg voor een goede risottorijst! Het ingewikkelde ( of juist niet ) bij een risotto is dat je erbij moet blijven. Roeren, roeren, roeren. Dat is eigenlijk alles. Zie het als een mijmer momentje voor jezelf. Heerlijk even in een pan staan roeren terwijl niemand je stoort omdat iedereen denkt dat je staat te koken. Maar nu even zonder dollen: Een risotto is een geweldige uitvinding. Je maakt de risotto, voegt daar jouw favoriete ingrediënt aan toe en je hebt een heerlijk bord met eten als resultaat. Rijst, bouillon en wat goede, verse ingrediënten.
Citroenrisotto
Als je in foodieland risotto roept krijg je een eenduidig antwoord: “Ideaal om de restjes uit je koelkast op te maken”. Het is ook echt helemaal waar. En toch…. een risotto is meer dan dat. Want passen die restjes uit de koelkast qua smaak wel bij elkaar? Heb je bijvoorbeeld een restje zalm in de koelkast ( dat geloof je toch sowieso niet ), dan zou je ook even naar de groenteman kunnen rennen voor een bosje zeekraal en direct even langs de visboer voor wat verse garnaaltjes. Zo ontstaat een risotto waar over nagedacht is over de samenstelling van smaken. Bij die vis hoort citroen. Eén citroen kan je hele gerecht naar een ander level brengen. Die ene citroen tovert een “doodgewone” risotto om in een citroenrisotto. Intens en krachtig van smaak. Doe daar vervolgens de zeekraal, zalm en garnaaltjes bij en je eet straks een fantastische citroenrisotto met vis waar iedereen graag voor aan tafel schuift.
Eén citroen kan je hele gerecht naar een ander level brengen. Die ene citroen tovert een “doodgewone” risotto om in een citroenrisotto.
Citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram risottorijst
- 1 uitje, fijn gesnipperd
- rasp van 1 citroen
- sap van een halve citroen
- flinke scheut droge witte wijn
- 700 ml warme groentebouillon
- 75 gram zachte geitenkaas
- 50 gram verse zeekraal, 1 minuut geblancheerd in kokend water, koud gespoeld
- 100 gram gerookte zalm, in heel kleine blokjes
- 100 gram gekookte garnalen, gepeld
- olie om te bakken
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je citroenrisotto met zeekraal, gerookte zalm en garnalen
Zet om te beginnen alles klaar wat je nodig hebt.
Verhit wat olie in een pan en bak de ui glazig. Doe de risottorijst er bij en bak deze even mee. Roer goed, zodat alle rijstkorrels een laagje olie hebben. Blus af met de wijn.
Als de wijn verdampt is, giet je een scheut warme groentebouillon bij de rijst. Je blijft roeren tot dit is opgenomen door de rijst. Dan doe je er weer een scheut bouillon bij, blijven roeren etc. Dit herhaal je tot alle bouillon door de rijst is opgenomen en de rijst gaar is. Dit zal ongeveer 18-20 minuten duren.
Haal de pan van het vuur en voeg de geitenkaas, de citroenrasp en het citroensap toe. Roer dit er goed doorheen zodat alle kaas smelt. Breng de risotto op smaak met wat peper, en indien nodig zout.
Schep dan voorzichtig de zeekraal, de gerookte zalm en de garnalen door de citroenrisotto.
Serveer direct. Risotto kun je beter niet van te voren klaarmaken.
Tafel lekker !!