Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Gebakken rijst

Gooi een portie overgebleven rijst niet weg! Mijn gebakken rijst, gepimpt met wat erwtjes en een eitje is echt een aanrader om te maken met dat restje.

Gebakken rijst, een heerlijke maaltijd in een handomdraai op tafel – In het kader van “wat te doen met mijn restjes” hier een lekker en reuze simpel gerecht welke ik regelmatig maak van overgebleven witte rijst. Met een gezin van zes kook ik altijd een behoorlijke hoeveelheid rijst, maar vaker dan eens komt het voor dat vlak voor etenstijd één of soms wel twee of drie van de kinderen bedenken toch niet thuis te eten, en daar zit ik dan met mijn goede gedrag en een grote pan vol rijst. Weggooien is uiteraard geen optie.

Toen ik ergens las dat voor gebakken rijst je het best rijst kon gebruiken die goed was afgekoeld, was het voor mij dus niet zo moeilijk te bedenken wat te doen met mijn overgebleven rijst.

Ik heb mijn recept vrij basic gehouden maar het lekkere hiervan is dat je het eigenlijk geheel naar eigen smaak kunt uitbreiden door toevoeging van extra groente of extra vlees. Dus ook nog een stukje kipfilet over ?? Geen probleem gewoon ook erdoorheen. Nog taugé in de koelkast, ook erdoorheen, nou ja variëren kun je dus weer eindeloos met dit gerecht.

Uiteindelijk staat er binnen een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel die je lekker uit kunt breiden met een frisse komkommersalade.


Gebakken rijst

Rijstgerecht voor 4 personen

  • 400 gram gekookte rijst
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram diepvries doperwten
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels ketjap
  • 2 eetlepels (sesam)olie
  • 15 gram boter
  • 3 bosuitjes

Ik koos voor sesamolie, je kunt hier iedere andere olie voor kiezen maar de sesamolie geeft net dat Chinese smaakje aan je rijst.

Zorg dat alles gesneden klaar staat en de eieren geklutst zijn.

Verhit in een wok de olie en de boter, niet te heet, bak hierin de ui en de knoflook tot ze gaar maar niet bruin zijn. Roer hier vervolgens de doperwten doorheen en breng in een kleine 5 minuten alles opnieuw op temperatuur. Schuif de groenten enigzins aan de kant en schenk in de lege ruimte het ei. Laat bijna helemaal stollen en roer dan de groenten erdoorheen. Voeg de rijst hierbij en schep even flink om. Vervolgens de ketjap erover schenken en alles opnieuw flink omscheppen tot alles vermengd en goed verwarmd is.

Strooi tot slot de bosuitjes over de gebakken rijst.

Tafel lekker !

Printen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.