Griekse gehaktspiesjes met feta en tomatenrijst – Gehaktballetjes op de spies met een feta vulling en daarbij een kleurige tomatenrijst. Leuk qua presentatie en erg lekker. De spiesjes lijken qua smaak veel op kebab, maar ze hebben dankzij de licht gesmolten feta in het midden een romige vulling. Ik heb ze nog niet geprobeerd op de barbecue, maar dat zal best kunnen denk ik. Van de houtskoolgrill worden ze alleen maar nog lekkerder. Veel smulplezier!
Griekse gehaktspiesjes met feta en tomatenrijst
voor 4 personen:
- 500 gram gehakt half-om-half
- 1 snee witbrood (zonder korst)
- 1 ui
- 1 ei
- zeezout
- 1 theelepel paprikapoeder
- zwarte peper
- handje verse koriander
- 2 theelepel munt
- 1 theelepel rozemarijn’
- 100 gram feta kaas
- 1 eetlepel roomboter
- 1 eetlepel olijfolie
- 200 gram witte basmatirijst
- 1 pak gezeefde tomaten
- 400 ml runder- of kippenbouillon
Snipper de ui fijn. Pluk het brood in kleine stukjes. Neem het gehakt en laat het op kamertemperatuur komen. Voeg ei en brood, zout, peper en alle andere specerijen en kruiden toe en kneed dit goed door elkaar. Feta in kleine blokjes snijden. Maak dan een even aantal (ongeveer 18) plakjes gehakt (plat dus). Leg in het midden wat feta kaas en rol er nu heel stevig balletjes van. Doe ze in een schaal en laat ze afgedekt opstijven in de koelkast. Prik dan 2-3 balletjes op een houten saté prikker. Verwarm boter en olijfolie in een pan, grillpan mag ook, en bak ze om en om in ongeveer 6 minuten bruin en gaar.
Doe ondertussen bouillon in een kookpan, breng het aan de kook en kook de rijst volgens de instructies op het pak. Afgieten en de gezeefde tomaten toevoegen. Nu krijgt het een mooie rode kleur. Breng verder op smaak met wat zout en peper. Rijst in een vorm doen (kop of beker) en omdraaien op een bord. Hete spiesjes ernaast leggen en dan lekker Grieks smullen. Heel leuk zomers recept, lijkt veel op kebabs met dien verstande dat deze een romige feta vulling hebben.
Uiteraard eet je bij deze Griekse gehaktspiesjes een verse Griekse salade
Kooktip: Probeer dit recept ook eens met lamsgehakt