Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Mijn “ik doe maar wat” nasi helpt voedselverspilling tegen te gaan

Voor het maken van een lekkere nasi kun je prima gebruik maken van restjes groente en vlees. Mijn “ik doe maar wat” nasi is daar een perfect voorbeeld van.

0 2.193

Mijn “ik doe maar wat” nasi – Nasi maken is een prima manier om restjes te verwerken. Kijk wat je in de koelkast en vriezer heb liggen en ga indien nodig nog een paar kleine dingetjes bij halen. Vaak kom ik een heel eind met de spullen die ik nog in huis heb. Als je op deze manier kookt zul draag je bij aan een betere wereld! Tegenwoordig zien we nasi op talloze manieren. In een plastic bak, en natuurlijk de nasi van de chinees. Maar we kennen ook allemaal de mixen voor nasi. Ook die mixen en pasta’s kopen we niet. Dat geld steken wij liever in verse groenten. En daarom presenteren wij hier de “Ik doe maar wat” nasi. Want we doen ook echt maar wat. Onderstaand tref je een aantal voorbeelden van ingrediënten die je kunt gebruiken om een lekkere, goedgevulde nasi te maken.

Groente

Er zijn veel soorten groente die je in de nasi kunt verwerken. Hou er rekening mee dat je de groente in ongeveer gelijke grote snijdt. De harde groente, zoals bijvoorbeeld wortel, roerbak je als eerste of je kookt ze even kort voor in water om alles gelijkmatig gaar te krijgen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan in een pan nasi. Gebruik wortel, witte kool, groene kool, spitskool, Chinese kool, maar ook paksoi, uien, bosuien, prei, knolselderij, doperwten, boontjes en taugé. De nasi kan er door het gebruik van seizoensgroenten in de zomer dan ook heel anders uitzien dan in de winter.

Vlees

Je kan in de nasi restjes vlees gebruiken, het kan ook vlees zijn wat al gaar is of zelfs snijvlees zoals ham of worst. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een onsje gekookte ham die eigenlijk op moet te gebruiken samen met een restje kip van gisteren of klop een paar eitjes los en bak deze rul. Voeg ei wel altijd als laatste toe aan je nasi.

 • Kip
 • Gehakt (Braadworst, Blinde vink)
 • Varkensvlees (Hamblokjes, Ontbijtspek)
 • Eieren
 • Snijvlees (Ham, Kip, Boterhamworst)

Rijst

Heb je moeite om een losse korrel te houden als je nasi maakt? Gebruik dan bij voorkeur zilvervliesrijst en spoel het na het koken even af onder een lauwe kraan. Hiermee haal je de kook eraf, maar je spoelt ook het overtollige zetmeel weg dat kleven voorkomt.


Mijn “ik doe maar wat” nasi

Rijstgerecht voor 4 personen

 • 300 gram Zilvervliesrijst
 • 600 gram gemengde Groente naar keuze
 • 300 gram Vlees naar keuze
 • 1 theelepel Gemberpoeder
 • 1 theelepel Korianderpoeder
 • 1-2 teentje Knoflook geperst
 • 1 theelepel Sambal
 • 2-3 eetlepels Sojasaus
 • Zonnebloemolie

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking maar zorg ervoor dat deze zeker niet te gaar wordt. Doe de rijst in een zeef en spoel met koud water, zet opzij. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan. Wok en bak hierin het kleingesneden vlees. Wanneer je er ei bij gebruikt bak deze dan apart en voeg deze op het laatst aan de nasi toe. Wanneer het vlees gaar is kunnen er de knoflook, gember, koriander, ketjap en sambal bij. Voeg er nu de groentes in gedeeltes aan toe, begin met de harde groente. Zachte kwetsbare groente zoals taugé, paksoiblad en lente-ui gaan er gelijk met de rijst bij. Blijf steeds goed omscheppen. Wanneer de groentes beetgaar zijn voeg er dan de rijst en de zachte groentes aan toe. Bak deze al omscheppend mee zodat alles goed gemengd is en warm wordt. Voeg op het laats nog eventueel ketjap naar smaak aan je doe-maar-wat nasi toe en serveer met een lekker frisse komkommersalade, atjar en kroepoek.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer