Indiase Dahl met venkel en spinazie – Dahl is een gerecht uit de Indiase keuken, en wordt traditiegetrouw gemaakt van erwten, bonen of gedroogde linzen. Dahl, Dal of Daal kan qua spelling alle drie. Dahl is niet alleen erg makkelijk te maken, maar heerlijk verwarmend van je tenen tot je kruin, dit komt niet in de laatste plaats door de specerijen die er eigenlijk standaard aan toegevoegd worden, zoals mosterdzaad, komijnzaad, kurkuma en vaak ook korianderzaad.
Ik maakte de dahl met venkel en spinazie. Maar leef je vooral uit met een combinatie van groenten als wortel, pompoen, bleekselderij, tomaten en/of koolsoorten als Chinese kool of spitskool.
Lekker met dikke Griekse yoghurt en basmatirijst of naanbrood (of ander platbrood)
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Gedroogde linzen; heerlijke recepten voor enthousiaste eters
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Indiase Dahl met venkel en spinazie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 eetlepels olijfolie extra vergine
- 1 grote rode ui
- 3 cm verse gember
- 2 tenen knoflook
- 2 theelepels komijnzaad
- 2 theelepels mosterdzaad
- 3 theelepels kurkuma
- 2 flinke venkelknollen
- 225 gram rode linzen
- 4 dl kokosmelk
- 4 dl groentebouillon
- 400 ml tomatenpulp ( Mutti ) of tomatenblokjes
- 2 flinke tl sambal oelek
- 500 gram gewassen spinazie
- 300 gram basmatirijst
- 200 gram dikke Griekse yoghurt 5 % vet
- 95 gram amandelsnippers of garneer-amandelen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Indiase Dahl met venkel en spinazie:
Snipper de ui, pers de knoflook, rasp de gember en fruit deze samen met het komijn- en mosterdzaad en de kurkuma gedurende vijf minuten op een laag vuur in een braadpan met dikke bodem in de olijfolie. De mosterdzaadjes zullen gaan springen in de pan (van blijdschap ) en het zal al heerlijk gaan geuren.
Snijd intussen de venkelknollen overlangs door, en daarna nog een keer. Verwijder de lange stelen en snijd de stronk eruit. Snijd de venkel in niet al te grote stukken van twee bij twee cm. Bewaar het groen voor de garnering van de borden.
Voeg de venkel bij het uimengsel en zet het vuur hoger. Roerbak de venkel gedurende twee minuten, doe er dan de linzen en de tomatenpulp door en voeg er de kokosmelk, groentebouillon en de sambal aan toe. Breng al roerend aan de kook en laat op een spaarbrander de Indiase Dahl langzaam stoven gedurende drie kwartier. Het laatste kwartier roer je de er de spinazie in delen door.
Verwarm vier borden voor in een oven van 80 graden een kwartier voor je aan tafel gaat
Basmatirijst: kook tien minuten voor einde stooftijd de basmatirijst volgens gebruiksaanwijzing.
Amandelsnippers: rooster de amandelsnippers in een droge koekenpan op hoog vuur, iets bruin gekleurd
Serveren: verdeel Indiase Dahl en rijst over de borden, schep er een flinke dot Griekse yoghurt op en garneer met de geroosterde amandelen. Steek wat groen van de venkel in de yoghurt.
Tafel lekker !!
Graag in het recept Indiase dahl met venkel en spinazie aangeven wanneer je de tomatenpulp en kurkuma erbij moet doen. Deze ingrediënten staan verder niet bij de bereiding vermeldt.
Gaan we doen Jolanda, bedankt voor het melden!