Indiase geurige rijst voor bij elk Indiaas gerecht – Wanneer je in een Indiaas restaurant gaat eten, krijg je – met een beetje geluk – bij je hoofdgerechten deze heerlijke geurige rijst geserveerd. Soms wordt er zelfs nog saffraan doorheen verwerkt, maar je kunt het ook weglaten. Het geeft een beetje smaak, maar vooral een mooie goud-gele kleur. Als alternatief kun je ook kurkuma gebruiken!
Bij de rijst krijg je soms ook nog een raïta, dit is een kruidige Indiase yoghurtsaus. De versie die ik heb gemaakt is heel eenvoudig, maar toch meteen al smaakvol.
En voor de nieuwsgierigen die zich afvragen hoe die kip op de foto is gemaakt: gewoon stukjes kip besmeerd met currypasta en gebakken in plantaardige olie….
Indiase geurige rijst voor bij elk Indiaas gerecht
Voor vier personen:
- 300 gr. pandan- of basmatirijst
- 1 kaneelstokje of ½ theelepeltje poeder
- ongeveer 6 kruidnagels
- 4 – 6 kardemom pitten of ½ tl. poeder
- zout naar smaak
eventueel:
- ½ tl. saffraandraadjes of ½ tl. Kurkuma
Voor de raïta:
- 1 limoen
- 250 ml. yoghurt
- ½ bakje munt en/of koriander
- Snufje kardemom poeder
Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing op het pak, maar voeg er meteen ook de volgende ingrediënten aan toe: de kruidnagels, kaneel, kardemom, en het zout. Voeg eventueel ook nog de saffraandraadjes of de kurkuma toe.
Tip: de rijst wordt het lekkerst, wanneer je hem niet helemaal gaar kookt, vervolgens afgiet en nog ongeveer 10 minuten laat nagaren. Leg op de pan een in vieren gevouwen (schone) theedoek, en leg daar het deksel op. Zo wordt de stoom gevangen in de theedoek, blijft de rijst goed warm en wordt de rijst mooi gaar en droog.
Serveer met welk Indiaas gerecht je maar wilt.
Zo maak je een eenvoudige raïta:
Doe de yoghurt in een kom, knijp er het sap van een limoen boven uit en voeg de in kleine stukjes gesneden munt en/of koriander toe. Maak eventueel nog op smaak met een klein snufje gemalen kardemom.