Kip Jambalaya – een kruidig rijstgerecht – Het lijkt zo makkelijk af en toe, om zo’n semi-kant en klaar pak mee te pakken uit de schappen in de supermarkt. We kennen ze allemaal wel en eerlijk is eerlijk de foto’s op de voorkant van zo’n pak zien er allemaal stuk voor stuk veelbelovend uit en toch is het resultaat vaak wat teleurstellend, de reden hiervoor is eigenlijk heel simpel, eten kun je dan misschien uit een pakje halen maar lekker eten, dat maak je helemaal zelf.
Zo ook dit gerecht, en veel moeilijker of tijdrovender dan uit het pak is het niet eens, gewoon de diverse ingrediënten in de juiste volgorde in een pan en dan gaar laten koken. Zo simpel en zo lekker.
Een groot voordeel van zelf bereiden is dat je je gerecht naar eigen smaak kunt aanpassen, ik houd wel van wat pit in mijn eten dus voor wat extra vuur in deze maaltijd voeg ik een Spaanse peper toe, wil je liever minder pittig dan laat je hem weg.
Lekker variëren
Jambalaya is een Amerikaans rijstgerecht die zou zijn afgeleid van de Spaanse paella. Ik maakte de Kip Jambalaya met je raadt het al; kip. Er wordt gezegd dat er net zoveel variëteiten van Jambalya’s zijn als dat er koks zijn die het gerecht bereiden. Variëren met dit gerecht kan dan ook naar hartenlust, voeg bijvoorbeeld naast of in plaats van kip, een lekkere pittige worst (bijv. chorizo), ham, zeevruchten of schelpdieren toe.
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Kip Jambalaya
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kippendijen
- 2 el olie
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- 1 groene paprika
- 2 tenen knoflook
- 1 el cajun kruiden
- 1/4 tl cayenne peper
- 1/2 Spaanse peper
- 400 gram rijst
- 400 ml kippenbouillon
- 500 gram gepelde tomaten
- zout / peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Kip Jambalaya:
Snijd de kippendijen in blokjes. Snijd ook de ui, de paprika, de bleekselderij en de tomaten in stukjes en de rode peper zeer fijn.
Verhit in een pan 1 el van de olie en bak hierin de kip aan beide kanten bruin. Strooi naar smaak een klein beetje zout en peper over de kip. Neem de kip uit de pan en zet apart. Doe de overige olie in de pan en doe hierbij de ui, de paprika, de bleekselderij en de peper en bak deze tot de groenten zacht zijn. Knijp de knoflook uit boven de pan en voeg de cajun kruiden en cayenne peper toe. Even kort meebakken en vervolgens de kip terug in de pan en de tomaten toevoegen. Als laatste voeg je de rijst en de bouillon toe. Eventueel nog wat zout en peper naar smaak. Breng het geheel aan de kook, doe de deksel op de pan en laat op een laag vuur sudderen. Roer regelmatig even om. De kip jambalaya is klaar als het vocht volledig is geabsorbeerd en de rijst gaar is.
Tafel lekker !!
Toch wel handig om bij de ingredienten selderij te noemen en verder niet in de beschrijving. Ik heb het maar weggegooid. OK?
Beste John, we begrijpen de vraag niet helemaal. Volgens ons staat er bleekselderij, zowel in de ingrediëntenlijst als in de bereidingswijze.
we moeten hem snijden maar voor de rest niks….
hahahaha ik ook
Mieke,
Ja ook mjn man en ik ,hebben dit lekkere gerecht gemaakt ..
we hebben de de spaanse peper niet gebruikt .
Het was al pittig met de Caljun kruiden ……
Leuk Mieke! Wat pittig is is voor iedereen verschillend ?
Een lekker gerecht. Ga ik zeker maken. Kipdijfilet is heel lekker. Voor mijn kleinkinderen laat ik de Spaanse peper eruit.
En zeker is vers eten lekkerder als alles uit die pakjes