Kip kerrie – Je hebt vast wel eens kip in een kerriesausje gegeten. Als je van een wat jongere generatie bent, dan kwam dat sausje mogelijk uit een potje. Vroeger, voordat er allerlei kipgerechten met behulp van potjes werden gemaakt, maakte je oma of je moeder die kip kerrie gewoon zelf. En dat kun jij ook. Het kost je absoluut wat meer tijd dan het opendraaien en opwarmen van een potje saus. Je moet even een half uurtje de keuken in, maar daarna serveer je vol trots je zelfgemaakte kip kerrie. En die is gegarandeerd lekkerder dan die uit dat potje. Probeer het maar eens. Je gaat dit gerecht ongetwijfeld vaker op tafel zetten.
Het kost je absoluut wat meer tijd dan het opendraaien en opwarmen van een potje saus.
Als je de kip pocheert blijft het vlees lekker zacht
In tegenstelling tot wat je meestal met kipfilet doet, ga je voor dit hoofdgerecht met kipfilet de kipfilet niet bakken, maar pocheren. Pocheren? Dat betekent niets meer dan dat je het water waarin je de hele kipfilet gaart, tegen de kook aan houdt. Op die manier gegaard blijft de kip lekker mals. Na het pocheren snijd je kip pas in stukjes. En daarmee maak je vervolgens een heerlijk zachte kip kerrie.
Kip kerrie… Welke kerrie?
Om kip kerrie te maken heb je uiteraard kerrie nodig. En om jouw gerecht te laten slagen is het van belang dat je een soort kerrie gebruikt die jij lekker vindt. Er zijn heel veel soorten kerrie te koop. Sommige soorten zijn heel mild, andere soorten kunnen flink pittig zijn. In de meeste supermarkten vind je potjes waar ‘kerrie’ op staat. Dit is milde kerrie, aangepast aan de smaak van de gemiddelde Nederlander. Daarnaast wordt er ‘hot curry’ verkocht. Dat is een iets pittiger variant van kerrie. Er is niets mis met die soorten, je kunt ze ook mengen om tot een bepaalde smaak te komen.
Houd je echter van pittig of meer gekruid? Neem dan eens een kijkje bij een toko. Kies dan voor een Surinaamse garam masala, of een Indiase kerrie. Die zijn vaak wat meer spicy en van een andere samenstelling. Ze hebben meestal veel meer smaak. Voeg alleen niet te veel ineens toe. Blijf proeven tot de kerriesaus de door jou gewenste smaak heeft. Dat geldt ook voor het gebruik van sambal. Begin met een beetje. Je kunt altijd meer toevoegen. Zo kun je spelen met de ingrediënten en een gerecht klaarmaken zoals jij het lekker vindt.
Hoofdgerechten met kipfilet; zet smaak op tafel!
Wat is er nou makkelijker dan even een kipfiletje bakken bij je maaltijd? Maar dat kan anders. We delen de beste hoofdgerechten met kipfilet!
Kip kerrie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram kipfilet
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml kippenbouillon
- 200 ml dikke kokosmelk
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 theelepels kerrie, naar keuze
- 1 theelepel kurkuma
- 1-3 theelepels sambal oelek
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1 theelepel Worcestershire sauce
- 1 grote rode puntpaprika
- 200 gram gare doperwten
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kip kerrie:
Snipper de ui fijn en hak de knoflook.
Snijd de puntpaprika in reepjes.
Breng een pan water met wat zout aan de kook. Doe de kipfilet erbij. Zodra het water weer kookt zet je het vuur heel laag, zodat het water tegen de kook aan blijft. Gaar de kip in 15 minuten. Giet het water af en laat de kip wat afkoelen. Snijd de kip in stukjes.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit daarin de ui, de knoflook en de puntpaprika. Als de ui glazig is en de paprika beetgaar is het goed en kan het vuur uit.
Smelt de boter in een braadpan. Voeg in een keer alle bloem met de kerrie en de kurkuma toe. Bak de bloem al roerend met een rubberen spatel in een minuut of drie gaar. Voeg een scheut bouillon toe en roer die erdoor. Als de bouillon opgenomen is weer een scheut, tot alle bouillon op is. Je hebt dan als het goed is een dikke kerriesaus.
Roer de kokosmelk met de gembersiroop, de sambal en de Worcestershire sauce door de kerriesaus.
Voeg de kip, het paprikamengsel en de doperwten toe aan de saus. Breng de kip kerrie op smaak met zout en peper. Wel eerst even proeven, mogelijk zat er al genoeg zout in de bouillon en is de sambal al pittig genoeg.
Serveer de kip kerrie met rijst en een frisse salade.
Tafel lekker !!
Echt de lekkerste kip kerrie die ik ooit heb gegeten én die ik ooit heb gemaakt.
Fijn dat je hebt genoten van de kip kerrie, Elke. Dit soort complimenten ontvangen we graag!