• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Rijstgerechten

Kip tikka masala, zo lekker is ‘India’

door Redactie
in Rijstgerechten
0
0
India kookboek van Pushpesh Pant

Kip tikka masala – Enkele van de hoogst aangeschreven Indiase chefs ter wereld hebben als gastschrijver bijgedragen aan het kookboek India, van auteur Pushpesh Pant. Het 1,5 kilo wegende boek bevat meer dan 1000 authentieke recepten uit heel India. Het recept voor deze kip tikka masala (Murg Tikka Masala) is een bijdrage van chef Joy Kapur uit San Fransisco.

Kip tikka masala is een delicaat gekruid, mild gerecht. De kipfilets worden eerst geroosterd (gegrild) en daarna in een verrukkelijke, romige saus afgegaard in de pan. Wij hebben de filets in de oven op grillstand geroosterd. Nog lekkerder wordt het (denken we) als je een houtskoolvuur gebruikt. En o, hadden we maar een tandoor, een kleioven die in India en in Indiaas restaurants gebruikt wordt; dat zou nog beter zijn.

De voorgeschreven theelepels en eetlepels zijn de standaardmaten met een inhoud van respectievelijk 5 ml en 15 ml. Om het recept niet al te lang te maken, laten we de  beschrijving van de garam masala achterwege (een specerijenmengsel waarvan je een theelepel nodig hebt). Het garam masalamengsel van Jonnie Boer Original Spices, dat je in de supermarkt vindt, is een prima alternatief (zonder E-nummers). En wil je per se het echte werk, álles zelf doen … tja, koop dan het kookboek India. Sowieso een must have voor de liefhebbers van de Indiase keuken.

Hoofdgerechten met kipfilet

Hoofdgerechten met kipfilet; zet smaak op tafel!

Wat is er nou makkelijker dan even een kipfiletje bakken bij je maaltijd? Maar dat kan anders. We delen de beste hoofdgerechten met kipfilet!

Kip tikka masala

Porties: 6 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • Voor de masala – marinade
  • 250 ml yoghurt
  • 2 knoflooktenen, geperst
  • 1 el fijngeraspte gember
  • 1 ½ tl gemalen koriander (poeder)
  • ¼ tl gemalen kardemom
  • ¼ tl cayennepeper
  • ¼ tl gemalen kurkuma
  • ½ tl zwarte peper uit de molen
  • 2 el tomatenpuree
  • zout
  • Voor de garnering van het gerecht
  • verse korianderblaadjes
  • limoen, in parten of schijfjes
  • Voor de saus
  • 1,2 kilo kipfilet
  • zwarte peper uit de molen
  • 4 el zonnebloemolie of ghee
  • 1 flinke ui, in ringen
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 1 stuk verse gember van 2,5 cm, geschild en gehakt
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 450 gram tomaten, gehakt
  • 1 tl suiker (meer naar smaak)
  • 250 ml room
  • 1 el gemalen amandelen
  • zout

Bereidingswijze van dit recept

Kip tikka masala bereiden

Dag 1: Maak om te beginnen de masala-marinade. Meng alle ingrediënten in een grote kom, waarbij je een hoeveelheid zout en peper naar eigen smaak toevoegt.

Opmerking: In het kookboek worden alle ingrediënten waarvan je de marinade maakt nog eens opgesomd in de werkbeschrijving, behalve de tomatenpuree ?!  Aangezien de tomatenpuree verderop in die werkbeschrijving (ook) niet meer genoemd wordt, heb ik dit, uitgaande van de ingrediëntenlijst, toch ook maar op eigen titel aan de marinade toegevoegd.

Maak met een scherp mes een paar ondiepe sneetjes in de kipfilets. Wentel ze door de marinade, dek de kom goed af en laat ze een nacht in de koelkast marineren.

Dag 2: Verhit een grill of tandoor en plaats een rooster op ongeveer 23 cm van de hittebron. Haal de kipfilets uit de marinade en schraap ze zo goed mogelijk schoon. Bestrooi ze met peper en zout en leg ze op een bakplaat. Grill de filets, terwijl je ze een keer of twee omdraait, ongeveer 10 minuten of tot ze net gaar zijn en er hier en daar bruine vlekjes op zitten. Leg ze op een snijplank en snijd ze in stukjes van 5 cm. (Ik snij ze liever nog in iets grotere stukken.)

Verhit 2 eetlepels ghee of zonnebloemolie in een grote braadpan. Doe er de ui, knoflook en gember bij en bak terwijl je af en toe roert ongeveer 8 minuten op matig vuur. Voeg de garam masala toe, het chilipoeder en de cayennepeper en blijf 1 minuut roeren. Voeg de tomaten met vocht toe, de suiker en tot slot peper en zout naar smaak. Leg de deksel scheef op de pan en kook het mengsel, terwijl je af en toe roert, op matig vuur tot de saus licht gebonden is. Voeg de room en de gemalen amandelen toe, blijf roeren en laat de saus op laag vuur in circa 10 minuten dik worden.

Voeg de kipfilet toe aan de saus en laat de stukjes nog 10 minuutjes pruttelen of tot ze helemaal gaar en door en door heet zijn. Garneer het gerecht met verse koriander en limoen.

Wat je met de masala-marinade doet nadat de kip eruit is gehaald, wordt niet beschreven. Weggooien? Ik vond het zonde en heb een paar lepels van die heerlijk romige marinade toegevoegd aan de saus.

Tags: CurryIndiaVleeswereldgerechten
DeelPin17Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

rijstpannetje met kip en champignons-min
Rijstgerechten

Rijstpannetje met kip en champignons

Risotto met savooiekool en pompoen
Rijstgerechten

Risotto met savooiekool en pompoen

Nasi met kip en groenten
Rijstgerechten

Nasi met kip en groenten

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas
Rijstgerechten

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Kipfilet in zoetzuur
Rijstgerechten

Kipfilet in zoetzuur

Kerrie eieren ragout
Rijstgerechten

Kerrie eieren ragout met verse groenten en garnalen

Gele curry met gehaktballetjes
Curry

Gele curry met gehaktballetjes

risotto met kabeljauw en schorseneren
Rijstgerechten

Risotto met kabeljauw en schorseneren

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen