Kiprisotto met kastanjechampignons – Een risotto is lekker Italiaans comfortfood. Dit rijstgerecht kun je op talloze manieren ‘aankleden’. Verse groente, vlees, vis, alles past bij risotto. We hebben een lekker hartige kiprisotto met kastanjechampignons voor je. Geen ingewikkelde ingrediënten, bijna iedereen houdt wel van kip en champignons. En ondanks dat je bij het maken van een risotto 20 minuten staat te roeren, staat het gerecht met een half uurtje op tafel!
Koop wel verantwoorde kip!
In de kiprisotto met kastanjechampignons wordt kipfilet verwerkt. En misschien weet je al lang dat je geen plofkip moet kopen, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen; ‘koop verantwoorde kip’! Ga gewoon voor scharrelkip of biologische kip. Het vlees op je bord smaakt ongetwijfeld beter als je weet dat het dier waar het van afkomstig is een fatsoenlijk leven heeft gehad. Vraag dus aan de poelier of de slager waar de kip vandaan komt en of het scharrelkip is.
Kiprisotto met kastanjechampignons, die hebben lekker veel smaak!
Er zijn twee soorten verse champignons te koop, witte en bruine. In de kiprisotto met kastanjechampignons zijn dus de bruine verwerkt. Het voordeel van die paddenstoelen ten opzicht van de witte champignons is dat de kastanjechampignons een wat meer uitgesproken smaak hebben, wat steviger vruchtvlees en minder vocht opnemen. De smaak blijft dus beter behouden.
Wil je eens een wat luxere variant op dit gerecht maken? Neem dan in plaats van kastanjechampignons eens gemengde paddenstoelen. Het is ook leuk en lekker om één soort, bijzondere, andere paddenstoelen te nemen. Denk dan bijvoorbeeld aan cantharellen, of koningsoesterzwammen.
Hoofdgerechten met kipfilet; zet smaak op tafel!
Wat is er nou makkelijker dan even een kipfiletje bakken bij je maaltijd? Maar dat kan anders. We delen de beste hoofdgerechten met kipfilet!
Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen
Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.
Kiprisotto met kastanjechampignons
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram risottorijst
- 1 ui
- 150 ml droge witte wijn
- 1 liter kippenbouillon
- 350 gram kipfilet
- 250 gram kastanjechampignons
- 2 teentjes knoflook
- 80 gram Parmezaanse kaas
- zout en peper
- een scheutje kookroom
- olie om in te bakken
- 3 eetlepels verse Italiaanse kruiden
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kiprisotto met kastanjechampignons:
Relaxt risotto koken begint er mee dat je er voor zorgt dat alles wat je nodig hebt klaar staat. Zo kun je je focussen op het roeren en hoef je niet tussendoor nog van alles te snijden of te zoeken om de kiprisotto met kastanjechampignons te kunnen maken.
Snijd de kipfilet in reepjes of stukjes.
Snipper de ui, hak de knoflook en snijd de kastanjechampignons in plakjes. Hak de verse kruiden fijn.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin de kipfilet rondom bruin aan. Voeg de champignons en de knoflook toe. Bak tot het vlees gaar is en de champignons zacht zijn. Breng op smaak met wat zout en peper. Draai het vuur uit en zet even weg.
Verhit in een braadpan, of een gewone kookpan, een scheut olie. Bak hierin de ui aan, maar laat die niet bruin kleuren.
Voeg de rijst toe en roer even goed door, zodat alle rijstkorrels een laagje olie hebben. Blus af met de witte wijn.
Zodra de wijn is opgenomen door de rijst, schenk je een scheutje van de hete kippenbouillon bij de rijst. Je blijft roeren tot dit geheel is opgenomen door de rijst. Dan doe je er weer een scheutje bouillon bij, blijven roeren etc. Dat blijf je herhalen je tot alle kippenbouillon door de rijst is opgenomen. De rijst zou nu gaar moeten zijn. Dit proces zal ongeveer 20 minuten duren. Proef of de risotto gaar is.
Roer de Parmezaanse kaas door de risotto en laat hem goed smelten. Haal de pan van het vuur. Breng de risotto op smaak met zout als dat nodig is. Voeg wat zwarte peper toe. Maak de kiprisotto met kastanjechampignons lekker romig door er een scheutje kookroom aan toe te voegen.
Schep nu de kip en de champignons door de risotto. Roer de verse kruiden erdoor.
Serveer de kiprisotto met kastanjechampignons direct. Schaaf of rasp nog wat extra Parmezaanse kaas over het gerecht.
Tafel lekker !!