• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, september 21, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Rijstgerechten

Lemper ajam; kleefrijstrolletje gevuld met kip

door Samantha
in Rijstgerechten
0
4
lemper

Lemper Ajam;  kleefrijst rolletje gevuld met kip – Lemper is een rolletje gemaakt van kleefrijst gevuld met kip, gehakt of eventueel rundvlees. Voor het maken van lemper moet even wat tijd uitgetrokken worden, maar u zult zien en proeven dat het uiteindelijke resultaat iedere minuut meer dan waard is geweest.

Een aantal van de ingrediënten die nodig zijn voor het maken van een lekkere lemper kunt u het best halen bij winkels die zijn gespecialiseerd in de verkoop van Aziatische producten, de zogehete toko’s. Verder wordt een stoompan en een vijzel gebruikt. Mocht u niet over een stoompan beschikken dan volstaan een vergiet met gaatjes alom en een grote soeppan ook. De ingrediënten die met behulp van de vijzel worden fijngemalen kunnen eventueel ook fijngemaakt worden met een staafmixer.

Hoofdgerechten met kipfilet

Hoofdgerechten met kipfilet; zet smaak op tafel!

Wat is er nou makkelijker dan even een kipfiletje bakken bij je maaltijd? Maar dat kan anders. We delen de beste hoofdgerechten met kipfilet!

Lemper ajam; kleefrijstrolletje gevuld met kip

Onderstaand recept volstaat voor 20 lempers.

We beginnen met het bereiden van de kleefrijst

Hiervoor heeft u nodig;

  • 500 gram ketanrijst
  • 1/2 blok santen (kokoscrème)
  • 2 pandanbladeren
  • 1 serehstengel
  • 4 blaadjes djeroek peroet (citroenblad)
  • 1 eetlepel zout

 

lemper
lemper

Week de ketanrijst minimaal 2 uur van te voren maar het liefst al een avond van te voren, in ruim water.

Vul een pan met ongeveer een halve liter water, doe hierin de santen, het zout, djeroek peroet, de pandanbladeren en de serehstengel. Om te zorgen dat de serehstengel en het pandanblad zoveel mogelijk aroma afgeven kneust u ze eerst of leg er een knoop in.

Breng dit geheel aan de kook totdat het blok santen helemaal is opgelost, neem van het vuur en zet apart voor later gebruik.

Giet de rijst af en doe in het stoommandje (in mijn geval in de vergiet) en stoom de rijst in ongeveer 35 minuten net niet gaar, hij plakt dan al wel maar de korrel is nog iets hard. Schep de rijst in een schaal. Neem de pan met water, santen en kruiden en schep dit over de rijst. Laat de rijst nu afgedekt een uur staan totdat de rijst het vocht helemaal heeft opgenomen.

Schep de rijst opnieuw in het stoommandje en stoom ze verder gaar in ongeveer 30 minuten.

We gaan verder met de vulling

Hiervoor heeft u nodig;

  • 2 kipfilet
  • 2 uien
  • 1 serehstengel
  • 4 kemirinoten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel laos
  • klein stukje trassi
  • 4 blaadjes djeroek poeroet (vers of bevroren, niet gedroogd)
  • 2 theelepels gula djawa (eventueel te vervangen door bruine suiker)
  • 1 theelepel ketoembar (koriander)
  • 1/2 theelepel koenjit (kurkuma)
  • mespunt djinten (komijn)
  • 2 cm santen (kokoscrème)
lemper
lemper

Kook de kipfilet in water tot deze gaar is, afhankelijk van de grote van de kipfilet duurt dit ongeveer 10 minuten. Neem de kipfilet uit het water en bewaar het water waar u de kipfilet in heeft gekookt. Snijdt de uien en de gekookte kipfilet fijn.

Doe in de vijzel de knoflook, de kemirinoten en de ui (bewaar een halve ui voor later) en vijzel dit tot een pasta.

Verhit 2 eetlepels olie is een pan en voeg hierbij de gula djawa, djeroek poeroet , de laos en de serehstengel, bak heel kort even aan.

Doe hierbij dan de overgebleven ui en bak even mee totdat de ui begint te geuren. Voeg dan de pasta toe, roer door en voeg dan de trassi, ketoembar, djinten en koenjit toe.

Trassi is een garnalenpasta die heel sterk en niet echt lekker ruikt, echter op het moment dat het verwerkt wordt in een gerecht merk je niks meer van die sterke geur/smaak en geeft het de maaltijd die heerlijke authentiek Indonesische smaak mee. Laat u dus niet afschrikken door de geur.

Bak het geheel weer even al roerend en voeg de fijngesneden kipfilet toe.

Voeg wat van het water (ongeveer 150cc) waarin de kip is gekookt toe samen met het stukje santen en bak verder tot de santen is opgelost en het geheel bijna droog is.

Verwijder de serehstengel en de djeroek poeroet.

De gestoomde rijst is het best te verwerken als deze nog warm is.

Volgens oud Indonesisch gebruik wordt lemper gerold in bananenblad, huishoudfolie is echter makkelijker verkrijgbaar en volstaat ook.

Neem 20 velletjes huishoudfolie van 20×20 cm.

Neem een handje rijst, kleefrijst plakt heel erg trek daarom latexhandschoentjes aan of zorg dat uw handen vochtig zijn, en leg op een velletje huishoudfolie. Druk de rijst plat in een rechthoekige vorm en leg in het midden wat van de kipvulling.

lemper
lemper

Rol eerst de ene helft van de rijst over de vulling heen, druk aan en rol vervolgens de andere kant erover om hem dicht te maken. Rol verder op als een toffee en draai dit zo vast mogelijk zodat er een mooie gelijkmatig rol ontstaat en de vulling niet meer zichtbaar is.

Herhaal dit tot de rijst en de vulling op zijn.

Lemper ajam kan zowel koud als warm gegeten worden en kan goed ingevroren worden. Opwarmen kan in de magnetron of in een stoompan.

Lemper ajam smaakt heerlijk met een eigen gemaakte chilisaus.

DeelPin617Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Gehaktbrood uit de airfryer
Vleesgerechten

Gehaktbrood uit de airfryer; met een lekker oosters tintje

Varkenswangen
Pastagerechten

Varkenswangen met tagliatelle, comfortfood!

Gestoofde runderwangen met oesterzwammen
Stoofschotel

Gestoofde runderwangen met koningsoesterzwammen

Curry met klapstuk, aardappel en sperziebonen
Curry

Curry met klapstuk, aardappel en sperziebonen

karbonade bakken
Kookschool

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Reepjesvlees
Kookschool

Reepjesvlees; zelf snijden en marineren is echt het lekkerst

Lamscurry
Curry

Lamscurry; het huis ruikt heerlijk als je dit maakt

Reacties 4

  1. Stefanie says:
    3 jaar geleden

    Hoeveel weegt 2 kipfilets?
    Alvast dankjewel voor het antwoord.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      400 gram Stefanie

      Beantwoorden
  2. Doriet Janssen says:
    4 jaar geleden

    Ziet er heerlijk uit ! Een tipje ik leg over de kleefrijst ook een velletje huishoudfolie om er dan met een houten rollertje over te gaan zodat het overal even dik is en snij de randen bij werkt perfect en je hoeft er nauwelijks met je handen aan te komen, dan verwijder ik de bovenste folie en doe de vulling er op .

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Dank Doriet. En superleuk dat je deze tip deelt!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.

Check het recept of lees de info
haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

smoothie met banaan

Smoothie met banaan

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Recept in de picture

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Je denkt er niet snel aan, maar een zelfgemaakte wortelsalade is een snel en makkelijk bijgerecht. Met een wat zoet, maar ook een beetje pit.

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen op toast

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Handige kooktips

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Mosselen bewaren is in deze tijd eigenlijk helemaal niet nodig. Wil je je gekochte mosselen toch wat langer bewaren? Hier vind je tips.

Check het recept of lees de info
Aardappelen bewaren

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

karbonade bakken

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Riet Zuidema op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Connie Derks op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Ria op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Redactie op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma
  • Arno Tiemens op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen