Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Lemper ajam; kleefrijstrolletje gevuld met kip

Lemper is een rolletje gemaakt van kleefrijst gevuld met vlees. Het maken kost wat tijd maar deze Lemper ajam is het meer dan waard.

2 21.084

Lemper Ajam;  kleefrijst rolletje gevuld met kip – Lemper is een rolletje gemaakt van kleefrijst gevuld met kip, gehakt of eventueel rundvlees. Voor het maken van lemper moet even wat tijd uitgetrokken worden, maar u zult zien en proeven dat het uiteindelijke resultaat iedere minuut meer dan waard is geweest.

Een aantal van de ingrediënten die nodig zijn voor het maken van een lekkere lemper kunt u het best halen bij winkels die zijn gespecialiseerd in de verkoop van Aziatische producten, de zogehete toko’s. Verder wordt een stoompan en een vijzel gebruikt. Mocht u niet over een stoompan beschikken dan volstaan een vergiet met gaatjes alom en een grote soeppan ook. De ingrediënten die met behulp van de vijzel worden fijngemalen kunnen eventueel ook fijngemaakt worden met een staafmixer.

Lemper ajam; kleefrijstrolletje gevuld met kip

Onderstaand recept volstaat voor 20 lempers.

We beginnen met het bereiden van de kleefrijst

Hiervoor heeft u nodig;

 • 500 gram ketanrijst
 • 1/2 blok santen (kokoscrème)
 • 2 pandanbladeren
 • 1 serehstengel
 • 4 blaadjes djeroek peroet (citroenblad)
 • 1 eetlepel zout

 

Week de ketanrijst minimaal 2 uur van te voren maar het liefst al een avond van te voren, in ruim water.

Vul een pan met ongeveer een halve liter water, doe hierin de santen, het zout, djeroek peroet, de pandanbladeren en de serehstengel. Om te zorgen dat de serehstengel en het pandanblad zoveel mogelijk aroma afgeven kneust u ze eerst of leg er een knoop in.

Breng dit geheel aan de kook totdat het blok santen helemaal is opgelost, neem van het vuur en zet apart voor later gebruik.

Giet de rijst af en doe in het stoommandje (in mijn geval in de vergiet) en stoom de rijst in ongeveer 35 minuten net niet gaar, hij plakt dan al wel maar de korrel is nog iets hard. Schep de rijst in een schaal. Neem de pan met water, santen en kruiden en schep dit over de rijst. Laat de rijst nu afgedekt een uur staan totdat de rijst het vocht helemaal heeft opgenomen.

Schep de rijst opnieuw in het stoommandje en stoom ze verder gaar in ongeveer 30 minuten.

We gaan verder met de vulling

Hiervoor heeft u nodig;

 • 2 kipfilet
 • 2 uien
 • 1 serehstengel
 • 4 kemirinoten
 • 2 tenen knoflook
 • 1 theelepel laos
 • klein stukje trassi
 • 4 blaadjes djeroek poeroet (vers of bevroren, niet gedroogd)
 • 2 theelepels gula djawa (eventueel te vervangen door bruine suiker)
 • 1 theelepel ketoembar (koriander)
 • 1/2 theelepel koenjit (kurkuma)
 • mespunt djinten (komijn)
 • 2 cm santen (kokoscrème)

Kook de kipfilet in water tot deze gaar is, afhankelijk van de grote van de kipfilet duurt dit ongeveer 10 minuten. Neem de kipfilet uit het water en bewaar het water waar u de kipfilet in heeft gekookt. Snijdt de uien en de gekookte kipfilet fijn.

Doe in de vijzel de knoflook, de kemirinoten en de ui (bewaar een halve ui voor later) en vijzel dit tot een pasta.

Verhit 2 eetlepels olie is een pan en voeg hierbij de gula djawa, djeroek poeroet , de laos en de serehstengel, bak heel kort even aan.

Doe hierbij dan de overgebleven ui en bak even mee totdat de ui begint te geuren. Voeg dan de pasta toe, roer door en voeg dan de trassi, ketoembar, djinten en koenjit toe.

Trassi is een garnalenpasta die heel sterk en niet echt lekker ruikt, echter op het moment dat het verwerkt wordt in een gerecht merk je niks meer van die sterke geur/smaak en geeft het de maaltijd die heerlijke authentiek Indonesische smaak mee. Laat u dus niet afschrikken door de geur.

Bak het geheel weer even al roerend en voeg de fijngesneden kipfilet toe.

Voeg wat van het water (ongeveer 150cc) waarin de kip is gekookt toe samen met het stukje santen en bak verder tot de santen is opgelost en het geheel bijna droog is.

Verwijder de serehstengel en de djeroek poeroet.

De gestoomde rijst is het best te verwerken als deze nog warm is.

Volgens oud Indonesisch gebruik wordt lemper gerold in bananenblad, huishoudfolie is echter makkelijker verkrijgbaar en volstaat ook.

Neem 20 velletjes huishoudfolie van 20×20 cm.

Neem een handje rijst, kleefrijst plakt heel erg trek daarom latexhandschoentjes aan of zorg dat uw handen vochtig zijn, en leg op een velletje huishoudfolie. Druk de rijst plat in een rechthoekige vorm en leg in het midden wat van de kipvulling.

Rol eerst de ene helft van de rijst over de vulling heen, druk aan en rol vervolgens de andere kant erover om hem dicht te maken. Rol verder op als een toffee en draai dit zo vast mogelijk zodat er een mooie gelijkmatig rol ontstaat en de vulling niet meer zichtbaar is.

Herhaal dit tot de rijst en de vulling op zijn.

Lemper ajam kan zowel koud als warm gegeten worden en kan goed ingevroren worden. Opwarmen kan in de magnetron of in een stoompan.

Lemper ajam smaakt heerlijk met een eigen gemaakte chilisaus.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 Reacties
 1. Doriet Janssen zegt

  Ziet er heerlijk uit ! Een tipje ik leg over de kleefrijst ook een velletje huishoudfolie om er dan met een houten rollertje over te gaan zodat het overal even dik is en snij de randen bij werkt perfect en je hoeft er nauwelijks met je handen aan te komen, dan verwijder ik de bovenste folie en doe de vulling er op .

  1. Redactie zegt

   Dank Doriet. En superleuk dat je deze tip deelt!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer