• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, maart 22, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Rijstgerechten

Nasi Goreng; authentiek recept

door Redactie
in Rijstgerechten
3
13
Nasi Goreng

Nasi Goreng; authentiek recept – deze heerlijke nasi goreng is gemaakt naar authentiek recept van Bart Eijken en Jojo Keller, auteurs van Bartje Boemboe, een prachtig Indonesisch receptenboek met gerechten zoals hun oma’s ze maakten.

Wat is nasi goreng?

Nasi goreng betekent in het Maleis niets meer en niets minder dan gebakken (goreng) gekookte rijst (nasi). Oorspronkelijk in Indonesië ontstaan als restverwerking van het eten van de dag ervoor. De witte rijst die over was gebleven, werd natuurlijk niet weggegooid, maar met wat olie en de (vlees of groente)restjes van de dag ervoor opgebakken met wat olie en vaak als ontbijt gegeten.  Een beetje sojasaus (ketjap) erover, soms een gebakken ei erbij, misschien nog een uitje en een teentje knoflook en voilà een heerlijk gerecht was geboren.  Inmiddels is het – vooral in Nederland – uitgegroeid tot een zelfstandig gerecht. Zoveel families, zoveel recepten natuurlijk. Maar graag beroep ik me op de autoriteit van koks uit het land van herkomst.

Dit recept is vrij eenvoudig – natuurlijk kun je ook variëren – en vol van smaak. Ondanks de hoeveelheid knoflook (3 tenen, volgens de traditie) en de Spaanse peper (lombok) niet pittig. Een bijkomend voordeel: voor de ingrediënten hoef je niet naar de toko. Je kunt alles in de supermarkt vinden, al blijven we bij Lekker Tafelen je natuurlijk graag doorverwijzen naar de specialisten, in dit geval de groenteboer en de visboer voor de verse ingrediënten.

Een paar Indische/Indonesische ingrediënten uitgelegd

trassi

Trassi

In de ingrediëntlijst tref je trassi aan. Trassi is een samengeperste pasta van met zout gefermenteerde garnaaltjes. Het wordt heel goed verpakt in kleine blokjes verkocht, want het stinkt enorm. Maar: het smaakt niet zoals het ruikt! Je moet de trassi altijd eerst even opbakken en dan verdwijnt de penetrante visgeur en ontstaat er een vol aroma. Het staat gewoon in de supermarkt bij de Indische producten.

Nasi Goreng boemboe

Boemboe

Boemboe betekent ‘kruiderij’ in het Maleis. Ieder Indisch gerecht heeft zijn eigen boemboe, zijn eigen kruidenmengsel. Ze vormen het hart, de smaakmakers, van de recepten. Traditioneel worden deze mengsels in een vijzel (tjobek) fijngemalen. Ook voor deze nasi goreng maak je een (eenvoudige) boemboe. Geen vijzel in huis? Dan kun je het ook in een elektrische mixer proberen.

laoswortel of galangawortel

Laoswortel

Laoswortel of galangawortel is een exotische wortel, die kruidig ruikt naar een mengsel van citrus, gember en een hint van hars. Hij is licht (wit – lichtroze) van kleur en wordt in stukjes verkocht, net zoals de gember wortel. Als je geen laoswortel kunt vinden, kun je laospoeder gebruiken, maar ook vervangen voor verse gemberwortel en eventueel een kneepje limoen.

Nasi Goreng; authentiek recept

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 250 gr. witte rijst (basmati of pandan)
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 prei
  • 1 kleine winterpeen
  • 100 gr. witte kool
  • +/- 10 takjes selderij(kruid)
  • 1 Spaanse peper (lombok)
  • 1 ½ tl. trassi
  • 2 cm verse galangawortel (laos) of 1 tl poeder
  • 1 ½ tl. korianderzaad (ketoembar)
  • 1 tl. komijnzaad (djinten)
  • 3 el. (arachide)olie
  • 200 gr. middelgrote garnalen
  • 3 el. ketjap manis
  • eventueel nog wat zout
  • 4 eieren

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je nasi goreng volgens authentiek recept:

Kook de rijst in ruim water gaar volgens de instructies op het pak. Giet de rijst af en laat de rijst helemaal koud worden, dan bakt hij het lekkerste op. Dus: liefst maak je de dag te voren een extra grote portie rijst en laat je het een nacht in de ijskast staan.

Hak de ui, teentjes knoflook, winterpeen en witte kool fijn. Hak ook de selderijtakjes fijn.

Verwijder – als je niet van pittig houdt – de pitjes uit de Spaanse peper en hak de peper ook fijn. Schil indien van toepassing de laoswortel en hak ook deze fijn. Doe de peper, trassi, laos, ketoembar en djinten, met eventueel nog een beetje zout samen in de vijzel en stamp alles fijn. Indien je gedroogde laos gebruikt, is het handig om een beetje olie toe te voegen, anders blijft het wel een erg droog mengsel. Als je geen verse laoswortel/galangawortel kunt vinden, kun je die vervangen door 2 cm. gember en eventueel een kneepje limoensap. De pasta gaat even stinken vanwege de trassi, maar dat verdwijnt bij het bakken.

NB: ik probeerde eerst om de boemboe in de mixer te maken, dat lukte bij mij niet omdat de hoeveelheden te klein waren; alles slingerde meteen langs de wand en de mesjes draaiden in het luchtledige. De vijzel werkte echt beter!

Zet een wok op redelijk hoog vuur en doe 2 el. olie in de wok. Doe de stukjes ui, knoflook, prei, wortel en witte kool in de wok en schep dat om. Voeg de boemboe toe, na een paar minuten ook de garnalen en de rijst en zet het vuur dan op de hoogste stand, giet de ketjap erbij en blijf omscheppen, totdat de rijst heet en gebakken is. Dit duurt een paar minuten. Voeg op het laatst het selderijkruid toe, bewaar eventueel nog wat voor de garnering.

Doe nog 1 el olie in een koekenpan en bak daar 4 eieren in op redelijk hoog vuur. De onderkant wordt dan lekker krokant terwijl het dooier nog zacht is.

Serveer de nasi goreng direct en geniet. Selamat makan!

Bartje Boemboe

Naast een kookboek hebben de auteurs ook een aantal boemboe’s zonder toevoegingen op de markt gebracht, onder de naam Bartje Boemboe. Benieuwd naar de boemboe’s van Bartje Boemboe? Kijk voor meer informatie op Bartje Boemboe

Tags: Oosterse keuken
DeelPin254Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

kip kerrie met ananas
Rijstgerechten

Kip kerrie met ananas

Rijstschotel met linzen
Rijstgerechten

Rijstschotel met linzen

rijstpannetje met kip en champignons-min
Rijstgerechten

Rijstpannetje met kip en champignons

Risotto met savooiekool en pompoen
Rijstgerechten

Risotto met savooiekool en pompoen

Nasi met kip en groenten
Rijstgerechten

Nasi met kip en groenten

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas
Rijstgerechten

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Kipfilet in zoetzuur
Rijstgerechten

Kipfilet in zoetzuur

Kerrie eieren ragout
Rijstgerechten

Kerrie eieren ragout met verse groenten en garnalen

Reacties 13

  1. Kasih trassi bakar says:
    1 jaar geleden

    Onzin verhaal masih goreng word gemaakt van rijst wat over is van de vorige dag.
    En geen onzin met djinten en ketumbar.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Oké… thx!

      Beantwoorden
      • KeukenZot says:
        1 jaar geleden

        Goed antwoord hier van de redactie.
        Leuk dat Kasih denkt dat het recept zoals hij/zij het kent de enige goeie is. Dat doen meer mensen.
        Haha, i.p.v. djinten gebruik ik alleen laos en ketumbar. In het land van herkomst zijn er zelfs verschillende recepten door, zoals Angelie hier schrijft, cultuurverschillen maar ook door familierecepten zodat er niet gesproken kan worden over 1 goede manier.
        Dan maakt Angelie nooit nasi met oude rijst, alleen met verse. Met oude rijst maakt zij wel eens fried rice met ei. Als we dat vertalen is dat dus gebakken rijst met ei en weer doorvertaald dus nasi goreng met ei. ( Jīdàn chäofàn (Chinees))
        Genieten dit, haha.
        Want nasi kan heel simpel als het recept van Angelie zijn maar ook uitgebreider dan het hier aangeboden recept.
        Restverwerking dus oude rijst, klopt. Precies zoals hier in het begin wordt omschreven wat nasi is.
        Maar met vers gaat het ook prima als men zich aan het lekkere recept hier houdt. De rijst eerst goed laten afkoelen.
        Grtz.

        Beantwoorden
    • Angelie says:
      1 jaar geleden

      Beste Kasih, ik ben zelf hindoestaans surinaams en wij maken altijd nasi van verse rijst nooit van oude rijst, Van oud rijst maken wij vaak fried rice met ei, pepers, knoflook,etc. Verschillende culturen verschillende soorten Nasi of bedoel je Mashi ??

      Beantwoorden
  2. Peter vB says:
    2 jaar geleden

    Prima recept.
    Herkenbaar dat bij gebruik van een mixer de ingrediënten aan de wand plakken. Simpel op te lossen door het mengsel te lengen met water. Bij het garen van de boemboe verdwijnt het teveel aan water toch wel.
    Ben derde generatie Indo. Van mijn oma meegekregen dat zij eieren los klopt en goed mengt met de – altijd oude -gekookte rijst.
    Voordat zij dan verder gaat met de andere ingrediënten, bakt zij deze rijst net zo lang tot de korrels weer los zijn.

    Beantwoorden
  3. Iris says:
    2 jaar geleden

    Wat was dit lekker. We hebben echt genoten

    Beantwoorden
  4. Herman Peeters says:
    2 jaar geleden

    Ik ben Indo en woon in België. Eindelijk het recept van de nasi goreng zoals mijn moeder maakte. Superlekker hoor, mijn vrouw en kinderen zijn er gek op. Dankjewel !

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Graag gedaan Herman ?

      Beantwoorden
      • Herman Peeters says:
        2 jaar geleden

        In Indonesië werd ik Suleiman Bin Saïpin genoemd.

        Beantwoorden
  5. Christine says:
    2 jaar geleden

    Al heel lang wil ik graag zelf echte, authentieke nasi maken. En vandaag is het me gelukt! Dankzij dit recept!

    Beantwoorden
  6. Ben van de Seijp says:
    5 jaar geleden

    Woon al 25 jaar in Indonesie. Ben getrouwd met een Indonesische keuken prinses. Maar nasi goreng, daar bakt ze niks van. Dus ik met het Bartje Boemboe recept de keuken in. Heerlijk recept, een aanrader.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      5 jaar geleden

      Leuk Ben! We werken er graag aan mee om van de man van een keukenprinses ook een keukenprins te maken ?

      Beantwoorden
  7. Jettie says:
    6 jaar geleden

    I live in California . Was born and raised in Holland, Stumbled onto your website. Love the recipes. Cannot get all the Ingredients, so I have to I improvise. The recipes are wonderful. Thank you.
    Henriette Van Vynck Hostoski

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.

Check het recept of lees de info
salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel

Rode kool met appel; een fantastische combi

Recept in de picture

gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten
Pastagerechten

Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

Toe aan een dagje zonder vlees of een makkelijke maaltijd? Dan is deze gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten een perfecte keuze.

Check het recept of lees de info
Risotto met drie kazen

Risotto met drie kazen

ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin

Handige kooktips

onderdelen keukenmachine
Kookschool

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Waar gebruik je al die onderdelen van de keukenmachine voor? Hier vind je een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom van deze onderdelen.

Check het recept of lees de info
Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • Peggy Lieuwsjong-Schultz op Turkse bietensalade (vegetarisch)
  • O. Sandu op Oosterse zalm uit de oven
  • Elise de Haan op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Gerard van der Leeuw op Gegratineerde aardappels met kwark
  • Redactie op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • lea devriese op Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..
  • Willem TenWolde op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen