Nasi Goreng; authentiek recept – deze heerlijke nasi goreng is gemaakt naar authentiek recept van Bart Eijken en Jojo Keller, auteurs van Bartje Boemboe, een prachtig Indonesisch receptenboek met gerechten zoals hun oma’s ze maakten.
Wat is nasi goreng?
Nasi goreng betekent in het Maleis niets meer en niets minder dan gebakken (goreng) gekookte rijst (nasi). Oorspronkelijk in Indonesië ontstaan als restverwerking van het eten van de dag ervoor. De witte rijst die over was gebleven, werd natuurlijk niet weggegooid, maar met wat olie en de (vlees of groente)restjes van de dag ervoor opgebakken met wat olie en vaak als ontbijt gegeten. Een beetje sojasaus (ketjap) erover, soms een gebakken ei erbij, misschien nog een uitje en een teentje knoflook en voilà een heerlijk gerecht was geboren. Inmiddels is het – vooral in Nederland – uitgegroeid tot een zelfstandig gerecht. Zoveel families, zoveel recepten natuurlijk. Maar graag beroep ik me op de autoriteit van koks uit het land van herkomst.
Dit recept is vrij eenvoudig – natuurlijk kun je ook variëren – en vol van smaak. Ondanks de hoeveelheid knoflook (3 tenen, volgens de traditie) en de Spaanse peper (lombok) niet pittig. Een bijkomend voordeel: voor de ingrediënten hoef je niet naar de toko. Je kunt alles in de supermarkt vinden, al blijven we bij Lekker Tafelen je natuurlijk graag doorverwijzen naar de specialisten, in dit geval de groenteboer en de visboer voor de verse ingrediënten.
Een paar Indische/Indonesische ingrediënten uitgelegd
Trassi
In de ingrediëntlijst tref je trassi aan. Trassi is een samengeperste pasta van met zout gefermenteerde garnaaltjes. Het wordt heel goed verpakt in kleine blokjes verkocht, want het stinkt enorm. Maar: het smaakt niet zoals het ruikt! Je moet de trassi altijd eerst even opbakken en dan verdwijnt de penetrante visgeur en ontstaat er een vol aroma. Het staat gewoon in de supermarkt bij de Indische producten.
Boemboe
Boemboe betekent ‘kruiderij’ in het Maleis. Ieder Indisch gerecht heeft zijn eigen boemboe, zijn eigen kruidenmengsel. Ze vormen het hart, de smaakmakers, van de recepten. Traditioneel worden deze mengsels in een vijzel (tjobek) fijngemalen. Ook voor deze nasi goreng maak je een (eenvoudige) boemboe. Geen vijzel in huis? Dan kun je het ook in een elektrische mixer proberen.
Laoswortel
Laoswortel of galangawortel is een exotische wortel, die kruidig ruikt naar een mengsel van citrus, gember en een hint van hars. Hij is licht (wit – lichtroze) van kleur en wordt in stukjes verkocht, net zoals de gember wortel. Als je geen laoswortel kunt vinden, kun je laospoeder gebruiken, maar ook vervangen voor verse gemberwortel en eventueel een kneepje limoen.
Nasi Goreng; authentiek recept
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gr. witte rijst (basmati of pandan)
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 prei
- 1 kleine winterpeen
- 100 gr. witte kool
- +/- 10 takjes selderij(kruid)
- 1 Spaanse peper (lombok)
- 1 ½ tl. trassi
- 2 cm verse galangawortel (laos) of 1 tl poeder
- 1 ½ tl. korianderzaad (ketoembar)
- 1 tl. komijnzaad (djinten)
- 3 el. (arachide)olie
- 200 gr. middelgrote garnalen
- 3 el. ketjap manis
- eventueel nog wat zout
- 4 eieren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je nasi goreng volgens authentiek recept:
Kook de rijst in ruim water gaar volgens de instructies op het pak. Giet de rijst af en laat de rijst helemaal koud worden, dan bakt hij het lekkerste op. Dus: liefst maak je de dag te voren een extra grote portie rijst en laat je het een nacht in de ijskast staan.
Hak de ui, teentjes knoflook, winterpeen en witte kool fijn. Hak ook de selderijtakjes fijn.
Verwijder – als je niet van pittig houdt – de pitjes uit de Spaanse peper en hak de peper ook fijn. Schil indien van toepassing de laoswortel en hak ook deze fijn. Doe de peper, trassi, laos, ketoembar en djinten, met eventueel nog een beetje zout samen in de vijzel en stamp alles fijn. Indien je gedroogde laos gebruikt, is het handig om een beetje olie toe te voegen, anders blijft het wel een erg droog mengsel. Als je geen verse laoswortel/galangawortel kunt vinden, kun je die vervangen door 2 cm. gember en eventueel een kneepje limoensap. De pasta gaat even stinken vanwege de trassi, maar dat verdwijnt bij het bakken.
NB: ik probeerde eerst om de boemboe in de mixer te maken, dat lukte bij mij niet omdat de hoeveelheden te klein waren; alles slingerde meteen langs de wand en de mesjes draaiden in het luchtledige. De vijzel werkte echt beter!
Zet een wok op redelijk hoog vuur en doe 2 el. olie in de wok. Doe de stukjes ui, knoflook, prei, wortel en witte kool in de wok en schep dat om. Voeg de boemboe toe, na een paar minuten ook de garnalen en de rijst en zet het vuur dan op de hoogste stand, giet de ketjap erbij en blijf omscheppen, totdat de rijst heet en gebakken is. Dit duurt een paar minuten. Voeg op het laatst het selderijkruid toe, bewaar eventueel nog wat voor de garnering.
Doe nog 1 el olie in een koekenpan en bak daar 4 eieren in op redelijk hoog vuur. De onderkant wordt dan lekker krokant terwijl het dooier nog zacht is.
Serveer de nasi goreng direct en geniet. Selamat makan!
Bartje Boemboe
Naast een kookboek hebben de auteurs ook een aantal boemboe’s zonder toevoegingen op de markt gebracht, onder de naam Bartje Boemboe. Benieuwd naar de boemboe’s van Bartje Boemboe? Kijk voor meer informatie op Bartje Boemboe
Had nog speklapjes liggen. Die heb ik eerst krokant gebakken en i.p.v. de garnalen toegevoegd. Als groente paksoi, prei en paprika – had ik ook nog liggen. Verder receptuur aangehouden, met verse gember. Smaakte prima. Goed nasirecept. Volgende keer met garnalen.
Heerlijk! Vooral ook leuk omdat je het gepubliceerde recept omzet in een eigen versie met wat er nog in de koelkast ligt. Bedankt voor het delen!
Onzin verhaal masih goreng word gemaakt van rijst wat over is van de vorige dag.
En geen onzin met djinten en ketumbar.
Oké… thx!
Goed antwoord hier van de redactie.
Leuk dat Kasih denkt dat het recept zoals hij/zij het kent de enige goeie is. Dat doen meer mensen.
Haha, i.p.v. djinten gebruik ik alleen laos en ketumbar. In het land van herkomst zijn er zelfs verschillende recepten door, zoals Angelie hier schrijft, cultuurverschillen maar ook door familierecepten zodat er niet gesproken kan worden over 1 goede manier.
Dan maakt Angelie nooit nasi met oude rijst, alleen met verse. Met oude rijst maakt zij wel eens fried rice met ei. Als we dat vertalen is dat dus gebakken rijst met ei en weer doorvertaald dus nasi goreng met ei. ( Jīdàn chäofàn (Chinees))
Genieten dit, haha.
Want nasi kan heel simpel als het recept van Angelie zijn maar ook uitgebreider dan het hier aangeboden recept.
Restverwerking dus oude rijst, klopt. Precies zoals hier in het begin wordt omschreven wat nasi is.
Maar met vers gaat het ook prima als men zich aan het lekkere recept hier houdt. De rijst eerst goed laten afkoelen.
Grtz.
Beste Kasih, ik ben zelf hindoestaans surinaams en wij maken altijd nasi van verse rijst nooit van oude rijst, Van oud rijst maken wij vaak fried rice met ei, pepers, knoflook,etc. Verschillende culturen verschillende soorten Nasi of bedoel je Mashi ??
Prima recept.
Herkenbaar dat bij gebruik van een mixer de ingrediënten aan de wand plakken. Simpel op te lossen door het mengsel te lengen met water. Bij het garen van de boemboe verdwijnt het teveel aan water toch wel.
Ben derde generatie Indo. Van mijn oma meegekregen dat zij eieren los klopt en goed mengt met de – altijd oude -gekookte rijst.
Voordat zij dan verder gaat met de andere ingrediënten, bakt zij deze rijst net zo lang tot de korrels weer los zijn.
Wat was dit lekker. We hebben echt genoten
Ik ben Indo en woon in België. Eindelijk het recept van de nasi goreng zoals mijn moeder maakte. Superlekker hoor, mijn vrouw en kinderen zijn er gek op. Dankjewel !
Graag gedaan Herman ?
In Indonesië werd ik Suleiman Bin Saïpin genoemd.
Al heel lang wil ik graag zelf echte, authentieke nasi maken. En vandaag is het me gelukt! Dankzij dit recept!
Woon al 25 jaar in Indonesie. Ben getrouwd met een Indonesische keuken prinses. Maar nasi goreng, daar bakt ze niks van. Dus ik met het Bartje Boemboe recept de keuken in. Heerlijk recept, een aanrader.
Leuk Ben! We werken er graag aan mee om van de man van een keukenprinses ook een keukenprins te maken ?
I live in California . Was born and raised in Holland, Stumbled onto your website. Love the recipes. Cannot get all the Ingredients, so I have to I improvise. The recipes are wonderful. Thank you.
Henriette Van Vynck Hostoski