• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy
zondag, januari 24, 2021

Geen producten in je winkelmand.

  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Rijstgerechten

Nasi Goreng; authentiek recept

door Redactie
in Rijstgerechten
Nasi Goreng
Deel op facebookPin op PinterestDeel op twitter

Nasi Goreng; authentiek recept – deze heerlijke nasi goreng is gemaakt naar authentiek recept van Bart Eijken en Jojo Keller, auteurs van Bartje Boemboe, een prachtig Indonesisch receptenboek met gerechten zoals hun oma’s ze maakten.

Wat is nasi goreng?

Nasi goreng betekent in het Maleis niets meer en niets minder dan gebakken (goreng) gekookte rijst (nasi). Oorspronkelijk in Indonesië ontstaan als restverwerking van het eten van de dag ervoor. De witte rijst die over was gebleven, werd natuurlijk niet weggegooid, maar met wat olie en de (vlees of groente)restjes van de dag ervoor opgebakken met wat olie en vaak als ontbijt gegeten.  Een beetje sojasaus (ketjap) erover, soms een gebakken ei erbij, misschien nog een uitje en een teentje knoflook en voilà een heerlijk gerecht was geboren.  Inmiddels is het – vooral in Nederland – uitgegroeid tot een zelfstandig gerecht. Zoveel families, zoveel recepten natuurlijk. Maar graag beroep ik me op de autoriteit van koks uit het land van herkomst.

Dit recept is vrij eenvoudig – natuurlijk kun je ook variëren – en vol van smaak. Ondanks de hoeveelheid knoflook (3 tenen, volgens de traditie) en de Spaanse peper (lombok) niet pittig. Een bijkomend voordeel: voor de ingrediënten hoef je niet naar de toko. Je kunt alles in de supermarkt vinden, al blijven we bij Lekker Tafelen je natuurlijk graag doorverwijzen naar de specialisten, in dit geval de groenteboer en de visboer voor de verse ingrediënten.

Een paar Indische/Indonesische ingrediënten uitgelegd

trassi

Trassi

In de ingrediëntlijst tref je trassi aan. Trassi is een samengeperste pasta van met zout gefermenteerde garnaaltjes. Het wordt heel goed verpakt in kleine blokjes verkocht, want het stinkt enorm. Maar: het smaakt niet zoals het ruikt! Je moet de trassi altijd eerst even opbakken en dan verdwijnt de penetrante visgeur en ontstaat er een vol aroma. Het staat gewoon in de supermarkt bij de Indische producten.

Nasi Goreng boemboe

Boemboe

Boemboe betekent ‘kruiderij’ in het Maleis. Ieder Indisch gerecht heeft zijn eigen boemboe, zijn eigen kruidenmengsel. Ze vormen het hart, de smaakmakers, van de recepten. Traditioneel worden deze mengsels in een vijzel (tjobek) fijngemalen. Ook voor deze nasi goreng maak je een (eenvoudige) boemboe. Geen vijzel in huis? Dan kun je het ook in een elektrische mixer proberen.

laoswortel of galangawortel

Laoswortel

Laoswortel of galangawortel is een exotische wortel, die kruidig ruikt naar een mengsel van citrus, gember en een hint van hars. Hij is licht (wit – lichtroze) van kleur en wordt in stukjes verkocht, net zoals de gember wortel. Als je geen laoswortel kunt vinden, kun je laospoeder gebruiken, maar ook vervangen voor verse gemberwortel en eventueel een kneepje limoen.

Nasi Goreng; authentiek recept

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 250 gr. witte rijst (basmati of pandan)
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 prei
  • 1 kleine winterpeen
  • 100 gr. witte kool
  • +/- 10 takjes selderij(kruid)
  • 1 Spaanse peper (lombok)
  • 1 ½ tl. trassi
  • 2 cm verse galangawortel (laos) of 1 tl poeder
  • 1 ½ tl. korianderzaad (ketoembar)
  • 1 tl. komijnzaad (djinten)
  • 3 el. (arachide)olie
  • 200 gr. middelgrote garnalen
  • 3 el. ketjap manis
  • eventueel nog wat zout
  • 4 eieren

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je nasi goreng volgens authentiek recept:

Kook de rijst in ruim water gaar volgens de instructies op het pak. Giet de rijst af en laat de rijst helemaal koud worden, dan bakt hij het lekkerste op. Dus: liefst maak je de dag te voren een extra grote portie rijst en laat je het een nacht in de ijskast staan.

Hak de ui, teentjes knoflook, winterpeen en witte kool fijn. Hak ook de selderijtakjes fijn.

Verwijder – als je niet van pittig houdt – de pitjes uit de Spaanse peper en hak de peper ook fijn. Schil indien van toepassing de laoswortel en hak ook deze fijn. Doe de peper, trassi, laos, ketoembar en djinten, met eventueel nog een beetje zout samen in de vijzel en stamp alles fijn. Indien je gedroogde laos gebruikt, is het handig om een beetje olie toe te voegen, anders blijft het wel een erg droog mengsel. Als je geen verse laoswortel/galangawortel kunt vinden, kun je die vervangen door 2 cm. gember en eventueel een kneepje limoensap. De pasta gaat even stinken vanwege de trassi, maar dat verdwijnt bij het bakken.

NB: ik probeerde eerst om de boemboe in de mixer te maken, dat lukte bij mij niet omdat de hoeveelheden te klein waren; alles slingerde meteen langs de wand en de mesjes draaiden in het luchtledige. De vijzel werkte echt beter!

Zet een wok op redelijk hoog vuur en doe 2 el. olie in de wok. Doe de stukjes ui, knoflook, prei, wortel en witte kool in de wok en schep dat om. Voeg de boemboe toe, na een paar minuten ook de garnalen en de rijst en zet het vuur dan op de hoogste stand, giet de ketjap erbij en blijf omscheppen, totdat de rijst heet en gebakken is. Dit duurt een paar minuten. Voeg op het laatst het selderijkruid toe, bewaar eventueel nog wat voor de garnering.

Doe nog 1 el olie in een koekenpan en bak daar 4 eieren in op redelijk hoog vuur. De onderkant wordt dan lekker krokant terwijl het dooier nog zacht is.

Serveer de nasi goreng direct en geniet. Selamat makan!

Bartje Boemboe

Naast een kookboek hebben de auteurs ook een aantal boemboe’s zonder toevoegingen op de markt gebracht, onder de naam Bartje Boemboe. Benieuwd naar de boemboe’s van Bartje Boemboe? Kijk voor meer informatie op Bartje Boemboe

Tags: Oosterse keuken

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Oosterse wokschotel met broccoli
Wokken

Oosterse wokschotel met broccoli

paksoi salade
Salade

Frisse paksoi salade met oosters tintje

Oosterse biefstukreepjes met bimi uit de wok
Wokken

Oosterse biefstukreepjes met bimi uit de wok

Curry van kip en aubergine
Curry

Curry van kip en aubergine

verse doperwten soep
Soep

Doperwten soep met een Oosters tintje

Reacties 6

  1. Herman Peeters says:
    2 weken geleden

    Ik ben Indo en woon in België. Eindelijk het recept van de nasi goreng zoals mijn moeder maakte. Superlekker hoor, mijn vrouw en kinderen zijn er gek op. Dankjewel !

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 weken geleden

      Graag gedaan Herman 😉

      Beantwoorden
  2. Christine says:
    1 maand geleden

    Al heel lang wil ik graag zelf echte, authentieke nasi maken. En vandaag is het me gelukt! Dankzij dit recept!

    Beantwoorden
  3. Ben van de Seijp says:
    3 jaar geleden

    Woon al 25 jaar in Indonesie. Ben getrouwd met een Indonesische keuken prinses. Maar nasi goreng, daar bakt ze niks van. Dus ik met het Bartje Boemboe recept de keuken in. Heerlijk recept, een aanrader.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Leuk Ben! We werken er graag aan mee om van de man van een keukenprinses ook een keukenprins te maken ?

      Beantwoorden
  4. Jettie says:
    4 jaar geleden

    I live in California . Was born and raised in Holland, Stumbled onto your website. Love the recipes. Cannot get all the Ingredients, so I have to I improvise. The recipes are wonderful. Thank you.
    Henriette Van Vynck Hostoski

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uitgelicht

zuivelspread
Specials

Zuivelspread; Maak het zelf dan weet je wat je eet!

Zuivelspread voor een toastje, voor de boterham of in een saus? Maak die zuivelspread eens zelf! Gebruik verse ingrediënten en...

Lees verder
Skrei recepten

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

wintersoepen

Wintersoepen; drie oer-Hollandse klassiekers

Nieuwe recepten

stoofpot recepten - rundvlees - varkensvlees - groenten
Stoofschotel

Stoofpot; Vandaag maken, morgen eten

Deze geurige stoofpot is rijk gevuld met rundvlees en varkensvlees, maar ook veel verse groenten en aardappels. Haal meer uit...

Lees verder
Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Linzensoep met wintergroenten en gehaktballetjes

Fish & Chips

Fish & Chips, een echte Britse klassieker

Handige kooktips

Visbouillon maken
Kookschool

Visbouillon maken

Zelf visbouillon maken is zo gepiept. Vertel je visboer wat je gaat maken, en hij helpt je aan de lekkerste...

Lees verder
Botercrème

Botercrème – voor het vullen en afsmeren van uw taart

hele kip delen

Een hele kip snijden in acht delen

Aanraders

  • Wat eten we vandaag? Tips voor 7 dagen vers, smaakvol en huisgemaakt eten.
  • Makkelijke ovenschotels boordevol verse ingrediënten
  • Stoofpotten om voor thuis te komen
  • Pastagerechten maar dan écht vers.
  • Verse ingrediënten: Aardappelen, Groenten, Fruit, Vlees, Vis, Kaas, Zuivel, Eieren.
  • Van dit seizoen: Stamppot recepten van klassiek tot lekker modern.
  • Handige kooktips, slimme keukentrucs en interessante wetenswaardigheden.
  • Wij zijn dol op lokale producten. Waarom zou je het van ver halen als we zulke mooie producten gewoon in eigen land hebben.

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Connie op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Irma van Dijk op Goulash op eigen wijze – Een verrukkelijk familiegerecht met rundvlees
  • Redactie op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Herbert op Pannenkoeken met spek en ander beleg
  • Redactie op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Cecile op Balsamico spruitjes met gebakken spekreepjes en een puree met feta en pijnboompitten
  • Redactie op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!
  • Kleijn op Stamppot boerenkool; Het basisrecept!

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Kookschool
  • Verse ingrediënten
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Vers & Lokaal
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Adverteren
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen