Nasi met kip en groenten – Een lekker gerecht voor een gewone zaterdag? Dat is onze nasi met kip en groenten. Niet de snelste nasi, want er wordt geen zakje met nasikruiden gebruikt, en het vergt een en ander aan voorbereiding, maar het resultaat is wel heel erg lekker! De rijstschotel is heerlijk gevuld, met vleeswaren als ham en varkensfricandeau, maar ook met groenten en eieren. En daarnaast als extra, lekker gekruide kippendijfilet! Je maakt het af met een eenvoudige komkommersalade en wat kroepoek, en jou zaterdag kan niet meer stuk!
Kies voor kippendijfilet
Voor de kip in dit recept zijn kippendijfilet gebruikt. Kippendijfilet is net een beetje vetter dan kippenborst, ook wel gewoon kipfilet genoemd. Dat beetje vet geeft veel meer smaak aan de kip, en het voorkomt dat het vlees te droog wordt. Vandaar de keuze voor kippendijfilet.
Nasi met kip en groenten
Dit is dus geen nasi die je in een kwartier op tafel hebt staan. De rijst moet eerst goed afgekoeld zijn voor je hem kunt verwerken, de eieren eerst gebakken, en er is wel een en ander aan snijwerk. Rijst koken kan een dag van tevoren, eieren bakken ook, groente en vleeswaren snijden kan ook van tevoren. Je kunt de kip vast in de marinade zetten. Als je dan gaat koken ben je wel snel klaar. Bewaar alles wel afgedekt in de koelkast.
Vind je kippendijfilet te vet? Vervang ze dan door gewone kipfilet. De bereiding is verder hetzelfde.
Als je de nasi met kip en groenten maakt, zul je een behoorlijke pan vol krijgen. Te veel? Geen enkel probleem. Je kunt dit gerecht prima invriezen. Als je dan een keer geen tijd hebt om te koken, heb je toch een lekkere en gezonde maaltijd bij de hand!
Dit gerecht is ook een prima onderdeel voor een rijsttafel.
In plaats van met kip is de nasi ook heerlijk met babi pangang, babi ketjap of foe yong hai!
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Nasi met kip en groenten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram kippendijfilet, in stukjes
- 300 gram rijst
- 500 ml kippenbouillon
- 300 gram prei, in halve ringen
- 400 gram witte, groene of spitskool, in heel dunne reepjes,
- 2 flinke uien, fijn gesnipperd
- 1 rode chilipeper, met of zonder zaad, in halve ringetjes
- 1 duim gember, geschild en zeer fijn gesneden of geraspt
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 eieren
- 100 gram ham, in reepjes
- 100 gram fricandeau (vleeswaren), in reepjes
- 2 theelepels (hot)kerriepoeder
- 2 theelepels korianderpoeder
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels ketjap asin
- 1 theelepel laospoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- peper en zout
- neutrale olie (zonnebloemolie, rijstolie, arachideolie) om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je nasi met kip en groenten:
Ruim van tevoren: Kook eerst de rijst volgens de aanwijzingen op het pak. Gebruik in plaats van water de kippenbouillon. Laat de rijst volledig afkoelen voor je hem verder verwerkt. Doe je dit niet, dan wordt het resultaat plakkerig.
Zorg vervolgens dat je alles klaar hebt staan: snijdt de kool, de prei, de ui, de knoflook, de gember en de chilipeper, de ham, de fricandeau en de kippendijfilet.
Maak een marinade van een van de gesnipperde uien, twee teentjes knoflook, de ketjap manis, de ketjap asin, de kerriepoeder, de korianderpoeder, de gember en een beetje zout en peper. Marineer hier de kip minstens een uur in. Zet de schaal tijdens het marineren in de koelkast.
Roer de eieren los in een schaaltje. Verhit een klein beetje olie in een koekenpan, voeg het losgeroerde ei toe en roer dat tijdens het bakken los met een spatel, zodat je roerei krijgt. Zet weg tot verder gebruik.
Verhit, in een koekenpan of braadpan, een scheutje olie. Bak hierin de kipdijfilet tot hij door en door gaar is. Let er op dat he niet te hard gaat. In ketjap zit suiker en dat zou kunnen verbranden.
Verhit tijdens het bakken van de kip een scheut olie in een wok of grote braadpan. Wok hierin de kool, de prei, een van de uien, twee teentjes knoflook en de chilipeper. Als de groente beetgaar is voeg je de rijst, de laospoeder en de korianderpoeder toe en bak je deze mee. Schep de rijst goed om tijdens het bakken. Zodra de rijst goed warm is voeg je de reepjes ham en fricandeau toe. Bak die even mee tot ze warm zijn. Schep dan het roerei door de nasi. Breng de nasi op smaak met zout en peper.
Serveer de nasi samen met de kip. Als je er een komkommersalade en wat kroepoek bij serveert, maak je er een complete Oosterse maaltijd van. Ook wat zelfgemaakte pindasaus en atjar zullen er prima bij smaken!
Tafel lekker !!
Nasi zoals het in mijn ogen en smaak hoort te zijn (gemaakt). Top recept en smaak! Dank je wel weer!
Fijn dat je onze recepten waardeert, Florina. Dat horen we uiteraard graag!