• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Rijstgerechten

Olijven risotto op 2 manieren

door Redactie
in Rijstgerechten
0
0
olijven risotto

Olijven risotto op 2 manieren – Risotto, ik ben er dol op. Echt een gerecht dat ik heel graag maak en een gerecht dat zich heel goed leent om te variëren met dat wat je nog over hebt in de koelkast. De ene keer zijn het paddenstoelen, de andere keer is het een courgette, maar dit keer werd ik geïnspireerd door het boek “Eating apart together” van Tessel Peijnenburg en Niki Jongman. Een boek waarin een gerecht altijd op 2 manieren bereidt wordt. Eén voor de vleeseter en één voor de vegetariër. Lees hier mijn review van dit boek.

Makkelijk of toch niet

De meningen over risotto lopen nogal uiteen. Het is absoluut geen moeilijk gerecht, maar het bereiken van een perfecte garing is een tweede ding. Op dit laatste wordt de risotto vaak als lastig weggeschreven. Nou maak je gewoon lekker een risotto voor jezelf en/of voor je vrienden dus is het helemaal niet zo boeiend. Wat werkt is…. proeven. Altijd weer proeven. Zelf vind ik dat één van de leukste aspecten van het koken. Eéntje voor de kok roep ik dan tegen m’n dochter en zij proeft dus ijverig mee. Dat proeven is natuurlijk van belang voor een lekker eindresultaat. Bij deze risotto’s waren bijvoorbeeld de bakjes olijven al half leeg, een stukje parmaham, een stukje Parmezaanse kaas, nee, deze risotto is echt geen vervelend klusje.

Eerlijk is eerlijk

Wij, sorry, wij zijn echte vleesjunks. Een maaltijd is niet af zonder een goed stuk vlees. Maar… dat wil niet zeggen dat we altijd vlees eten. Vlees is voor ons een luxe product en het dagje zonder vlees kan echt geen kwaad. Hierdoor kunnen we ons op andere dagen weer een mooier stukje vlees van een echte slager veroorloven. Het is ook gewoon een kwestie van doen. Eenmaal begonnen aan een vegetarische maaltijd zul je zien dat je de smaak al snel te pakken hebt. Het genoemde boek Eating apart together is er dan ook echt niet alleen voor vegetariërs. Wij hebben gesmuld van de vegetarische variant van deze risotto.

Olijven risotto op 2 manieren

  • 4 sjalotten
  • een scheutje olijfolie
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 100 gram zwarte olijven met pit
  • 1 teen knoflook
  • 350 gram risottorijst
  • 1 glas droge witte wijn
  • 1 bosje basilicum
  • 140 gram tomatenpuree
  • snufje peper
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 125 gram rucola

voor de vegetariër:

  • klein handje pijnboompitten
  • 50 gram groene olijven

Voor de vleeseter:

  • 4 plakjes parmaham

Snipper de sjalotjes. Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem en fruit hierin de sjalotjes een paar minuten op laag vuur. Zorg dat ze niet bruin worden. Maak ondertussen een liter bouillon en houd dit warm.

Ontpit en halveer de zwarte olijven. Voeg deze samen met een teen knoflook aan de sjalotjes toe. Voeg ook de risottorijst toe en bak deze al roerend even mee, totdat alle rijstkorrels glanzen.

Schenk dan de wijn erbij en roer het geheel door. Wacht tot alle wijn door de rijst is opgenomen.

Voeg dan met een soeplepel een schep bouillon toe. Roer regelmatig en wacht tot de bouillon door de rijst is opgenomen. Herhaal dit dan een aantal keer tot de risotto beetgaar is (dit duurt ongeveer 25 minuten).

Rooster ondertussen de pijnboompitten goudbruin. Snijd de groene olijven in plakjes.

Snijd de basilicum grof, meng deze in een kommetje met de tomatenpuree en breng op smaak met peper. Rasp of schaaf de Parmezaanse kaas.

Wanneer de risotto gaar is, haal je de pan van het vuur af. Voeg dan de tomatenpuree en de geraspte kaas toe aan de risotto en roer goed door. Breng eventueel nop op smaak met peper.

Schep de olijven risotto op de borden en leg er een flinke handvol rucola op.

Serveer met een handje in plakjes gesneden groene olijven en een handje geroosterde pijnboompitten, of met een paar plakjes parmaham.

Tafel lekker

Tags: OlijvenrisottoVegetarischVleesVlees - Parmaham
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

rijstpannetje met kip en champignons-min
Rijstgerechten

Rijstpannetje met kip en champignons

Risotto met savooiekool en pompoen
Rijstgerechten

Risotto met savooiekool en pompoen

Nasi met kip en groenten
Rijstgerechten

Nasi met kip en groenten

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas
Rijstgerechten

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Kipfilet in zoetzuur
Rijstgerechten

Kipfilet in zoetzuur

Kerrie eieren ragout
Rijstgerechten

Kerrie eieren ragout met verse groenten en garnalen

Gele curry met gehaktballetjes
Curry

Gele curry met gehaktballetjes

risotto met kabeljauw en schorseneren
Rijstgerechten

Risotto met kabeljauw en schorseneren

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen