Paddenstoelen risotto met kokkels – Deze paddenstoelen risotto is een heerlijk verwarmend herfstgerecht met kokkels uit onze eigen Noordzee. Kokkels zijn in Nederland helemaal niet zo bekend, wat ontzettend jammer is. Kokkels komen namelijk van eigen (zee) bodem en zijn daardoor een heel mooi lokaal en vers product. Vongole daarentegen is veel bekender en zul je snel op een restaurant kaart terug vinden. Maar deze worden geïmporteerd. Hoe leuk is het om voortaan te koken met deze heerlijke en prachtige kokkels, onze eigen vongole.
Kokkels zijn in Nederland helemaal niet zo bekend, wat ontzettend jammer is. Kokkels komen namelijk van eigen (zee) bodem en zijn daardoor een heel mooi lokaal en vers product.
Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!
Eet jij wel eens paddenstoelen? Waarschijnlijk vaak champignons? Kijk eens iets verder en kies eens voor oesterzwammen. Gezond en erg lekker!
Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen
Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.
Kokkels; iets lekkers uit onze eigen Waddenzee!
We eten wel veel mosselen in Nederland. Maar heb je al eens kokkels geproefd? Een delicatesse! Lekker uit onze eigen Waddenzee!
Paddenstoelen risotto met kokkels
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram verse kokkels
- 500 gram gemengde paddenstoelen (bijvoorbeeld kastanjechampignons, oesterzwam en portobello)
- 20 stuks gedroogde shiitakes (of 20 gram)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 500 gram risotto rijst
- 1 tl gedroogde salie
- 1 liter ( bos ) paddenstoelen bouillon
- 300 ml witte wijn
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je paddenstoelen risotto met kokkels:
Doe de gedroogde shiitakes in een schaaltje en giet er warm water over zodat ze net onder staan. Laat ze hierin wellen.
Snipper de ui fijn en de knoflook.
Verhit in een grote pan met dikke bodem de boter op middelhoog vuur. Fruit de ui hierin aan. Voeg na een paar minuten de fijn gesneden knoflook en de gedroogde salie toe. Zet het vuur laag.
Doe de risotto rijst in de pan erbij en bak ongeveer 3 minuten al roerend mee tot de korrels glazig zijn.
Voeg de wijn toe en laat de rijst de wijn al roerend helemaal opnemen.
Zorg ondertussen dat de paddenstoelen bouillon goed heet is.
Voeg met een kleine soeplepel steeds kleine scheutjes bouillon bij de rijst. Roer deze steeds goed door totdat de bouillon weer is opgenomen door de rijst en herhaal dit steeds weer.
Snijd of scheur ondertussen de paddenstoelen. Zet een koekenpan met een scheut olijfolie op middelhoog vuur. Bak de paddenstoelen in de koekenpan in ongeveer 8 minuten gaar. Breng op smaak met zout en peper.
Voeg de helft van de paddenstoelen toe aan de rijst als deze bijna gaar is en bewaar de rest voor garnering (proef steeds tussendoor om te bepalen wanneer dat moment komt, meestal na ongeveer 20 minuten).
Voeg ook de gewelde shiitakes toe (snijd ze zo nodig nog wat kleiner).
Rasp de Parmezaanse kaas. Voeg de Parmezaanse kaas toe aan de risotto als de rijst helemaal gaar is en zet het vuur dan uit.
Spoel de kokkels goed af onder stromend water. Verwijder alle kapotte kokkels of de kokkels die open zijn.
Kook de kokkels in kokend water in 2 minuten gaar (in plaats van in water kun je de kokkels ook koken in zoutloze visbouillon of wijn).
Roer de helft van de kokkels voorzichtig door de risotto heen.
Serveer de paddenstoelen risotto met kokkels op de borden en garneer met de overgebleven paddenstoelen en de andere helft van de kokkels.
Tafel lekker !!