Paella….een niet te overtreffen Spaans recept – Deze klassieke Spaanse rijstschotel, traditioneel in de open lucht gekookt als een lente maaltijd, ontleent zijn naam aan de ondiepe pan met twee handvatten waarin hij wordt bereid, een paella, het Latijnse woord voor pan.
In paella kunnen allerlei ingrediënten worden gebruikt: vis en schaaldieren, vlees, kip of groenten. Er gaat niets boven dit gerecht als u een groot aantal mensen een echte Spaanse maaltijd wil voorschoten, maar het kost wel even tijd en aandacht om een goede paella te maken. Paella kan als hoofdgerecht geserveerd worden, maar ook kleinere porties als tapas geserveerd.
Welke rijst voor paella?
Anders dan risotto is de rijst voor een goede paella niet kleverig van de saus; wel moet iedere korrel vochtig zijn van olie. Traditioneel wordt hier een rondkorrelige rijstsoort voor gebruikt. De arroz Bomba wordt gezien als de beste rijst om paella te maken.
Tijdens het koken mag er niet in de rijst worden geroerd. Door geleidelijk de vlam lager te draaien naarmate er meer vocht is opgenomen en de paellapan af en toe om te schudden, voorkom je dat de rijst gaat plakken.
Recepten met Langoustines; een feestje op je bord!
Als je van langoustines houdt, en je hebt inspiratie nodig kijk dan eens bij onze recepten met langoustines en leef je uit!
Paella
Rijstgerecht met vis voor 4 personen
- 1 rode paprika, in kleine stukjes
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook in plakjes gesneden
- 150 g erwtjes
- olijfolie
- 8 kippenbouten
- 20 scampi’s gepeld en ontdaan van het donkere darmkanaal
- 4 langoustines
- enkele inktvisringen
- 200 g venusschelpen
- chorizo in plakjes gesneden
- 1 1/2 l. kippenbouillon
- 2 dl witte wijn
- paella kruiden
- 4 saffraan draadjes
- kippenkruiden
- 500 gr rizo bomba/arroz bomba
- peterselie fijn gesnipperd
- zwarte peper van de molen
- citroen, in partjes gesneden
Kruid de kippenboutjes met de kippenkruiden. Deze kruiden zijn vooral een mix van sterke smaken zoals kerrie, koriander, kurkuma, mosterd, komijn, peper, pilipili, knoflook, fenegriek, venkel, kruidnagel, kardemom zout, paprikapoeder, peper en cayennepeper. Indien je deze kruiden mix niet in de keuken hebt geen nood. Laat jullie eigen creativiteit werken door een zelfgemaakte mengeling te maken van bovenstaande kruiden.
Bak de kippenboutjes gedurende 10 min. goudbruin. Leg apart. Bak de scampi’s, de inktvisringen en de langoustines langs beide zijden aan en leg ze apart.
Bak de chorizo goudbruin in dezelfde olie en leg apart.
Stoof de ui en de knoflook aan. Voeg de paella kruiden en de saffraan draadjes aan toe. De paella kruiden heb ik van op mijn vakantie uit Spanje meegenomen. Ze bevatten oa. tijm, laurier, pimenta, paprikapoeder, knoflook en kurkuma. Kruiden met een mengeling hiervan doe je naar eigen wens. Laat de aroma’s vrijkomen.
Nu is het tijd om de rijst toe te voegen. Zie dat de rijst al de aroma’s opneemt. Blus met de wijn en laat even de alcohol uitstoven.
Doe er nu een groot deel van de bouillon bij. Leg er de kippenbouten op en laat gedurende een 20 min. op zacht vuur sudderen. Doe er op het laatst de scampi’s, de inktvisringen, de langoustines, de chorizo, paprika en de erwtjes bij zodat ze de warmte kunnen opnemen.
Gaar de venusschelpen in een aparte pan en als ze open zijn leg ze op de paella.
Werk af met peterselie en een flinke draai van de zwarte peper. Serveer de paella met partjes citroen.
Tafel lekker
Tip: verwijder het donkere darmkanaal van de scampi’s aan de rugkant door met een fijn, scherp mesje een overlangse snede te maken van kop naar staart.
Misschien handig om de hoeveelheden erbij te zetten zoals van de paella kruiden / kipkruiden e.d