Risotto met asperges en daslook – Risotto is het ultieme comfortfood, maar je kunt het ook heel goed combineren met wat verfijndere gerechten. Het is te combineren met ontelbaar verschillende ingrediënten. Dit maakt risotto een gerecht dat het hele jaar door lekker is. De combinatie van daslook en asperges in dit recept maakt deze risotto tot een echt voorjaarsgerecht. Zowel de asperges als de daslook zijn tenslotte echte voorjaarsgroenten. En ze passen ook nog eens heel goed bij elkaar! Dus als je aan daslook kunt komen moet je zeker eens risotto met asperges en daslook proberen!
Onkruid in de risotto
Een van de ingrediënten in risotto met asperges en daslook is uiteraard de daslook, ook wel wilde knoflook genoemd. Dit is een plant uit de narcisfamilie die in Nederland in het wild voorkomt. Tot 2017 was het een beschermde plant. De bladeren verspreiden een geur die doet denken aan uien en knoflook. Ze kunnen worden gebruikt in allerlei gerechten, als soepen, salades, risotto en je kunt er een heerlijke pesto van maken. Er zijn niet veel winkels waar deze groente wordt verkocht. Er zijn groenteboeren die het soms verkopen, en het ligt ook wel eens op de markt. Maar vaak hangt daar een stevig prijskaartje aan. Je kunt ook plantjes kopen in een tuincentrum die je in je tuin kunt planten. Ze komen elk jaar weer op, dus dan heb je elk jaar je eigen verse daslook. Als je besluit in het wild te gaan plukken om risotto met asperges en daslook te kunnen maken, let er dan op dat je zeker weet dat je daslook plukt en geen meiklokjes, ook wel lelietjes-van-dalen, of herfsttijloos. Als je twijfelt, niet doen! Deze twee zijn namelijk erg giftig en je kunt er flink ziek van worden als je die op eet. Wel goed uitkijken dus!
Daslook; de lekkerste recepten met “onkruid”
Daslook is een plant uit de lookfamilie en net als knoflook, bieslook, prei en ui een echte smaakmaker. Ontdek deze recepten met daslook!
Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie
Geniet volop van asperges in de korte tijd dat ze er zijn. Hier vind je heel veel lekkere recepten voor asperges met vis.
Risotto met asperges en daslook
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram risottorijst
- 1250 ml warme groentebouillon
- 1 kleine ui, fijn gesnipperd
- 100 ml droge witte wijn
- olie om te bakken
- 75 gram Parmezaanse kaas
- 3 eetlepels crème fraîche
- 75 gram verse daslook, heel fijn gesneden
- 600 gram of (3 per persoon) asperges, geschild
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je risotto met asperges en daslook:
Zorg dat je alles wat je nodig hebt klaar hebt staan, want risotto koken betekent veel roeren en het is niet handig om tussendoor nog van alles te moeten snijden of bij elkaar zoeken.
Verhit wat olie in een wijde pan en bak hierin de ui even aan. Niet te donker laten kleuren. Voeg dan de risottorijst toe en roer deze er goed door heen, zodat alle rijstkorrels een laagje olie hebben. Blus af met de wijn en blijf roeren. Zodra de wijn is opgenomen door de rijst, voeg je een scheut groentebouillon toe. Blijf regelmatig roeren, zodat de rijst niet aan de bodem van de pan plakt. Zodra de bouillon is opgenomen voeg je een nieuwe scheut toe. Dit blijf je herhalen tot de rijst gaar is. Dat zal, afhankelijk van het soort rijst dat je gebruikt, 18 tot 20 minuten duren.
Kook intussen de asperges gaar in water met wat zout. Laat ze goed uitlekken.
Controleer of de risotto gaar is. Roer de crème fraîche en de Parmezaanse kaas door de risotto. Breng op smaak met wat peper en wanneer nodig zout. Meng vervolgens de fijngesneden daslook door de risotto.
Serveer de risotto direct, in diepe borden met de asperges er boven op. Risotto met asperges en daslook is lekker met een stukje vis, wat gerookte zalm of wat gebakken garnalen en coquilles. Hou je niet van vis? Beenham past er ook prima bij!
Tafel lekker !!