Risotto met asperges en zalm – Het seizoen van asperges is kort, dus genieten we hier thuis in die periode volop van deze groente. En hoewel de asperges met ham en een eitje niet te versmaden zijn, een mens wil ook wel eens wat anders. In dit recept wordt zalm gebruikt, ook een mooie partner van asperges. Misschien is risotto niet de eerste gedachte bij asperges, maar het is een heerlijke combinatie.
Wit of groen
Je kan kiezen voor witte of groene asperges. De groene geven ook extra kleur aan je gerecht. De witte moet je eerst schillen, bij de groene is dit niet nodig. Gebruik de schillen van witte asperges altijd voor de bouillon, deze geven nog veel smaak af, die je anders zo de prullenbak in gooit. Kook hiervoor de schillen eerst ongeveer 10 minuten mee met de bouillon die je gebruikt en zeef de bouillon daarna.
Gerookte zalm; van ontbijt tot borrel
Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.
Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie
Geniet volop van asperges in de korte tijd dat ze er zijn. Hier vind je heel veel lekkere recepten voor asperges met vis.
Risotto met asperges en zalm
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram witte en/of groene asperges
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 1 biologische citroen
- 6 eetlepels olijfolie
- 400 gram risotto rijst
- 1 liter groente- of kruidenbouillon
- 100 gram geraspte oude kaas of Parmezaanse kaas
- 4 eetlepels fijngehakte dille
- 200 gr gerookte zalm
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je risotto met asperges en zalm:
Schil de asperges (groene hoeven niet geschild te worden), snijd ca. 2 cm (het houtige deel) van de onderkant af en snijd de asperge in stukjes. Pel en snijd de sjalotten en de knoflook fijn. Rasp de schil van de citroen en pers deze uit. Snijd de zalm in repen van ongeveer 2 cm.
Verhit 3 el olie en bak hierin de sjalotten en de knoflook ca. 2 min. op laag vuur. Voeg de asperges en de citroenrasp toe en bak deze 3 minuten mee. Breng ondertussen de bouillon aan de kook.
Roer de rijst door het aspergemengsel en bak tot de korrels glanzen. Schenk een scheut hete bouillon bij de rijst en roer tot het vocht is opgenomen. Voeg de rest van de bouillon in gedeelten toe tot de rijst in ca. 25 min. gaar is. Blijf ondertussen roeren. Het gerecht moet smeuïg blijven.
Roer wanneer de rijst gaar is, de helft van de kaas en de helft van de dille door de risotto en breng op smaak met wat peper, zout en citroensap. Roer voorzichtig de helft van de zalm erdoor.
Verdeel de risotto met asperges en zalm over 4 borden, bestrooi met de rest van de kaas, de zalm en de dille.
Eet lekker!