Risotto met drie kazen – Risotto, dat is toch echt een van de lekkerste soorten comfortfood uit de Italiaanse keuken. Het is een bijzonder veelzijdig gerecht, want je kunt eindeloos variëren met eindeloos veel verschillende ingrediënten. Risotto is er van heel eenvoudig en basic, tot recepten waar veel ingrediënten aan te pas komen. De risotto met 3 kazen is heel eenvoudig te maken. Je kookt eigenlijk een vegetarische basisrisotto, waar je aan het eind van de kooktijd de kaas in laat smelten. Dat is alles. Niets ingewikkelds aan, maar wel heel erg lekker. Zeker de kaasliefhebber zal dit gerecht weten te waarderen.
Risotto koken, dat vergt even wat geduld
Het maken van risotto met drie kazen vereist wat aandacht en geduld, omdat de rijst constant geroerd moet worden om ervoor te zorgen dat die gelijkmatig kookt en niet aan de bodem van de pan blijft kleven. Het is belangrijk om de bouillon langzaam toe te voegen, zodat de rijst de kans heeft om ze op te nemen en de smaken te absorberen. Dat lijkt een heel gedoe, maar dat valt erg mee. Risotto koken is zeker niet moeilijk en als je zorgt dat je goed voorbereid te werk gaat, dan slaagt je risotto zeker.
Risotto met drie kazen; een paar tips
Zoals de titel van dit recept al aangeeft, gebruik je voor de risotto uit dit recept drie verschillende kazen. Uiteraard is er gekozen voor drie Italiaanse soorten, namelijk Gorgonzola, Parmezaanse kaas en ricotta. Drie heel verschillende type kaas, maar dat maakt het juist zo lekker om ze te combineren. De Gorgonzola een beetje pit, de Parmezaan voor de hartige touch, en de ricotta maakt de risotto met drie kazen heerlijk romig. Zit er een kaas bij die je minder lekker vindt, vervang hem dan rustig door een ander soort.
Houd je een restje over? De risotto is, doordat er geen grotere stukjes in zitten, bijzonder geschikt om arancini van te maken. Arancini zijn een soort bitterballen gemaakt van risotto. Heerlijk als borrelhapje, of als onderdeel van een antipasti schotel.
Kaas
Kaas recepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
Risotto met drie kazen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram risottorijst
- 1 liter hete groentebouillon
- 150 ml droge witte wijn
- 1 kleine ui, fijn gesnipperd
- 100 gram gorgonzola, in stukjes
- 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
- 100 gram ricotta
- olijfolie
- witte peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je risotto met drie kazen:
Zet alles wat je nodig hebt klaar. Zo kun je je aandacht bij het klaarmaken van de risotto houden en voorkom je dat het gerecht aanbrandt, omdat je niet op tijd bouillon toegevoegd hebt of geroerd.
Zorg dat de bouillon goed heet is.
Verhit een scheut olijfolie in een braadpan, en bak hierin op een laag vuurtje de ui glazig. Doe de rijst erbij en roer die goed, zodat alle rijstkorrels een laagje vet krijgen. Blus af met de wijn.
Zodra de wijn is opgenomen door de rijst, schenk je een scheutje van de hete groentebouillon bij de rijst. Je blijft roeren tot dit geheel is opgenomen door de rijst. Dan doe je er weer een scheutje bouillon bij, blijven roeren etc. Dat blijf je herhalen je tot alle bouillon door de rijst is opgenomen. De rijst zou nu gaar moeten zijn. Dit proces zal ongeveer 20 minuten duren.
Proef nu om te controleren of de risotto gaar is.
Roer nu alle drie de kazen door de risotto en laat ze goed smelten. Haal de pan van het vuur. Breng de risotto op smaak met de witte peper.
Serveer de risotto met drie kazen direct. Lekker met een rucolasalade en een glas frisse, witte wijn.
Tafel lekker !!