• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, juli 5, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Rijstgerechten

Risotto met kabeljauw en schorseneren

door Arianne Parent
in Rijstgerechten, Visgerechten
0
0
risotto met kabeljauw en schorseneren

Risotto met kabeljauw en schorseneren – een lekker gerechtje dat mooi gebalanceerd smaakt. Romige risotto, de zachte smaak van schorseneren, de stevige kabeljauw en een lekker sausje. Mooi gedresseerd is het een gerecht dat niet zou misstaan in menig restaurant. Wij leggen het je stap voor stap uit!

Wat is risotto?

Risotto is een rijstgerecht uit het noorden van Italië. De rijst wordt in bouillon gekookt en tijdens het koken worden andere ingrediënten toegevoegd. Dat maakt de rijst lekker smeuïg en smakelijk. Het woord risotto is afkomstig van het Italiaanse ‘riso’ dat rijst betekent. Met het achtervoegsel ‘otto’ betekent het iets als ‘rijstpannetje’.

Welke rijst?

Gebruik liever geen gewone rijst om je risotto te maken! Deze heeft een lange korrel en absorbeert minder vocht. Gebruik de rondkorrelige risotto rijst. Om deze risotto met kabeljauw en schorseneren te maken gebruik je het best Arborio rijst (vernoemd naar de stad Arborio in de Po-vallei waar het wordt verbouwd). Maar er zijn genoeg andere risotto-rassen.

Kabeljauw

Kabeljauw; De lekkerste recepten voor jouw inspiratie

Ontdek met deze recepten hoe je verse kabeljauw op verschillende manieren kunt bereiden. Wat verse vis zou je vaker moeten doen.

Risotto met kabeljauw en schorseneren

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 50 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 sjalotjes
  • 1 knoflookteentje
  • 180 gr risottorijst (arborio)
  • 120 ml witte wijn
  • 600 ml visfumet/visfond
  • 500 gr kabeljauw
  • 70 gr gemalen Pecorino
  • 1 kg schorseneren
  • peper en zout
  • olijfolie
  • klontje goede boter
  • gedroogde of verse peterselie
  • 1 sjalot fijngesneden (voor de saus)
  • 2,5 dl witte wijn (voor de saus)
  • 2,5 dl visfumet/visfond (voor de saus)
  • 2 dl room (voor de saus)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je risotto met kabeljauw en schorseneren:

Schil de schorseneren en leg ze vervolgens in koud water waaraan je een el. azijn hebt toegevoegd (tegen het verkleuren). Nog nooit gedaan? Klik hier om te lezen ‘hoe schil je schorseneren’.

Kook de schorseneren in water met citroen ongeveer 10 min. Ze moeten nog beetgaar zijn! Laat ze uitlekken. Bewaar een paar langere stukken voor de garnering straks, en snijd de rest van de schorseneren in kleine stukjes.

De risotto

Doe een scheut olijfolie in een pan, voeg de fijngesneden sjalotjes en knoflook toe en stoof ze glazig. Doe de risotto rijst erbij en bak deze even mee, totdat de korrels ook glazig zijn.

Blus met de witte wijn en laat de rijst even droog koken. Nu mag de helft van de visfond erbij en zet je de pan op een iets zachter vuur. Als het vocht bijna drooggekookt is voeg je beetje bij beetje meer visfond toe. Doe er 5 minuten voor de risotto volgens de instructies op het pak klaar zou moeten zijn (meestal +/- 20 – 25 min)  – als de kern nog hard is, maar de rest zacht – de stukjes schorseneren, peterselie, Pecorino en boter bij. Blijf doorroeren en omscheppen. Breng op smaak met peper en zout.

In een kleine pan laat je een beetje boter smelten en bak je de grote stukken schorseneren die je nog overhebt, licht krokant om te garneren met de vis.

De saus

Laat het fijngesnipperde sjalotje met het klontje boter glazig worden en blus het af met witte wijn. Vervolgens visfumet/visfond bijvoegen en even laten inkoken. Nu pas de room toevoegen en dit laten inkoken op de gewenste dikte. Erna even zeven!

De vis

Snijd de kabeljauw in porties en breng op smaak met wat zout en pepercitroen, of met wat peper en de fijngeraspte schil van een halve citroen.

In deze receptuur hebben we de vis (+/- 5 minuten) gestoomd, maar je kan deze natuurlijk ook pocheren of bakken in een koekenpan met een beetje boter, naar eigen wens.

Dresseren

Schep een beetje risotto op een bord en leg 3 lange stukjes schorseneren er tegenaan. Hiertegen komt de vis. Verder versier je met een beetje verse dille en werk je de risotto met kabeljauw en schorseneren af met een lepeltje vissaus rond de risotto.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteGroente - WortelsGroente - Wortels - SchorsenerenVis - Verse vis
DeelPin18Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Garnalen in tequilamarinade
Visgerechten

Garnalen in tequilamarinade; van de barbecue

Heilbot met broccoligratin
Visgerechten

Heilbot met broccoligratin en venkelrisotto

verse zalm uit de oven
Ovenschotel

Verse zalm uit de oven; Zo houd je de vis sappig

Zeebaars in zijn geheel, met venkel, kerstomaatjes en krieltjes
Visgerechten

Zeebaars in zijn geheel, met venkel, kerstomaatjes en krieltjes

zalmspiesjes voor de barbecue
Visgerechten

Zalmspiesjes voor de barbecue

gegrilde makreel met gekarameliseerde ui
Visgerechten

Gegrilde makreel met gekarameliseerde ui

Forel uit de oven met een heerlijke marinade van citroen en honing
Visgerechten

Forel uit de oven met een heerlijke marinade van citroen en honing

pastasalade met verse zalm
Pastagerechten

Pastasalade met verse zalm

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Gebakken vis eten? Kibbeling zelf maken is echt leuk en lekker. Van verse vis (kabeljauw) en een heerlijk beslag met je eigen kruidenmelange.

Check het recept of lees de info
zomers taartje kwark rode bessen

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen