Risotto met paddenstoelen en geitenkaas – Risotto, vol met gemengde paddenstoelen en geitenkaas en gerookt spek voor de hartige touch! Heb jij al wel eens risotto gemaakt? Risotto maken is niet moeilijk. Het vergt wel enige voorbereiding en je staat een minuut of twintig in de pan te roeren. Maar daarna heb je dan ook iets. Dit gerecht is comfortfood ten top! Schep een kom vol, kruip onder een dekentje op de bank en zet je favoriete tv-serie op. Zo creëer je een heerlijk relaxed eetmomentje!
Risotto met paddenstoelen en geitenkaas kun je ook vegetarisch maken
Wie houdt er niet van risotto? Het is tenslotte een gerecht met oneindig veel mogelijkheden. De combinatie van ingrediënten maakt van de risotto met paddenstoelen en geitenkaas een heerlijk gerecht. Je kunt alle soorten paddenstoelen gebruiken die jij lekker vindt. Gemengde paddenstoelen, in welke samenstelling dan ook zijn heerlijk, maar alleen (kastanje)champignons doen het ook prima in dit gerecht. Je kunt ook kiezen voor een bijzondere soort. De zachte geitenkaas en het gerookt spek maken van de risotto een heerlijk hartig comfortfood! Eet je liever vegetarisch? Laat het spek dan weg uit het recept en gebruik oesterzwammen. Oesterzwammen zijn de enige paddenstoelen die een volwaardige vleesvervanger zijn. En daarmee zet je dus met risotto met paddenstoelen een complete en gezonde maaltijd, zonder vlees op tafel.
Helaas kun je risotto met paddenstoelen en geitenkaas niet van tevoren klaarmaken. Dat geldt eigenlijk voor elke risotto. Je kunt het wel voorbereiden door alle ingrediënten vast te snijden en af te wegen. Bewaar verse, gesneden ingrediënten wel altijd afgedekt in de koelkast.
Heb je een restje risotto over? Maak er eens arancini van. Dat zijn gefrituurde risottoballetjes met een krokant korstje. Ze zijn zo lekker dat je er bijna stiekem wat extra risotto voor zou koken.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Risotto met paddenstoelen en geitenkaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram risottorijst
- 1 flinke ui, gesnipperd
- 1250 ml warme paddenstoelenbouillon
- 300 ml droge witte wijn
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 600 gram gemengde paddenstoelen, in plakjes gesneden
- 250 gerookte spekblokjes
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes
- olie, om in te bakken
- 200 gram zachte geitenkaas, in stukjes
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je risotto met paddenstoelen en geitenkaas:
Verhit wat olie in een wijde pan en bak hierin de ui even aan. Niet te donker laten kleuren.
Voeg dan de risottorijst toe en roer die er goed door heen, zodat alle rijstkorrels een laagje olie hebben. Blus af met de wijn en blijf roeren. Zodra de wijn is opgenomen door de rijst, voeg je een scheut paddenstoelenbouillon toe. Blijf regelmatig roeren, zodat de rijst niet aan de bodem van de pan plakt. Zodra de bouillon is opgenomen voeg je een nieuwe scheut toe. Dit blijf je herhalen tot de rijst gaar is. Dat zal, afhankelijk van het soort rijst dat je gebruikt, 18 tot 20 minuten duren. Controleer dit door te proeven.
Verhit ondertussen een koekenpan of braadpan. Bak hierin het gerookt spek uit. Dit kan zonder olie, er komt genoeg vet uit het spek. Voeg de knoflook, tijm en de paddenstoelen toe en bak ze tot de paddenstoelen gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper.
Als de risotto gaar is, voeg je de geitenkaas toe. Roer die er goed door tot alle kaas gesmolten is. Schep vervolgens het paddenstoelenmengsel er doorheen. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe naar smaak.
Serveer de risotto met paddenstoelen en geitenkaas direct. Garneer eventueel met wat extra geitenkaas en tijmblaadjes.
Tafel lekker !!