Risotto met savooiekool en pompoen – Een risotto wordt hier en daar echt wel eens gemaakt, alhoewel het niet tot de populairste gerechten hoort. Een risotto met savooiekool en pompoen is al helemaal niet alledaags. Vaak wordt een risotto met kip en/of paddenstoelen gemaakt. Een risotto leent zich echter voor veel meer dan dat. Je kunt bijna onbeperkt combineren met smaken.
Groenten
Pompoen wordt steeds populairder, maar savooiekool (ook wel groene kool genoemd) lijkt steeds minder populair te worden. De kool is niet altijd even makkelijk te vinden helaas, maar af en toe kom je ze wel tegen bij de groenteman of op de markt, en soms zelfs in de supermarkt. Dat gebrek aan verkrijgbaarheid is doodzonde! Savooiekool is namelijk een hartstikke gezonde groente, en vooral in de wintermaanden kunnen we daar wel wat variatie in gebruiken. Met een risotto met savooiekool en pompoen zet je deze groenten weer op de kaart.
Vegetarisch
Bouillon is een belangrijke basis en smaakmaker voor risotto. Omdat je in deze risotto met savooiekool en pompoen veel verse groenten verwerkt maak je natuurlijk ook gebruik van een groentebouillon. Met deze basis kun je de risotto ook heel goed vegetarisch houden door geen vlees maar kaas te gebruiken als extra smaakmaker. De risotto krijgt veel smaak door er Parmezaanse kaas of Pecorino in te verwerken. Vervolgens top je de risotto ook nog af met een zachte geitenkaas. Eén groot smaakfeest dus.
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Savooiekool of groene kool; twee namen voor één koolsoort
De savooiekool word ook wel groene kool genoemd. Waar komt die vandaan? Waar let je op bij de aankoop? En wat kun je ermee maken?
Risotto met savooiekool en pompoen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram risottorijst
- 1 ui, fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 l warme groentebouillon
- 100 ml droge witte wijn
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino
- 1/2 eetlepel karwijzaad, geroosterd in een droge koekenpan
- 600 gram flespompoen, in kleine blokjes
- 250 gram savooiekool, in reepjes gesneden
- 125 gram zachte geitenkaas, verkruimeld
- olie om te bakken
- peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je risotto met savooiekool en pompoen:
Zorg om te beginnen dat alles wat je nodig hebt klaar staat. De groenten, uien en knoflook gesneden, de bouillon warm en het karwijzaad geroosterd. Zo kun je rustig door werken zonder dat je vastloopt en je concentreren op het roeren van de risotto.
Verhit wat olie in een pan. Bak de ui en de knoflook glazig. Doe dan de rijst erbij en bak deze even mee tot alle rijstkorrels een glanzend laagje hebben van de olie. Blus de rijst dan af met de wijn. Als de wijn verdampt is, voeg je een scheutje bouillon toe. Blijf roeren tot alle bouillon opgenomen is en voeg dan weer een scheutje toe. Dit blijf je herhalen tot alle bouillon op is. Dat duurt ongeveer 18-20 minuten. Dan zou de risotto gaar moeten zijn.
Ondertussen bak je in een koekenpan, in wat olie de pompoenblokjes op een laag vuur. Na een paar minuten voeg je de groene kool toe en bak je deze mee tot de pompoen en de kool beiden zacht geworden zijn.
Als de risotto gaar is roer je daar de Parmezaanse kaas of Pecorino doorheen. Breng de risotto op smaak met wat peper en het geroosterde karwijzaad.
Schep vervolgens voorzichtig de groene kool en de pompoen door de risotto.
Serveer de risotto met savooiekool en pompoen direct, in diepe borden of kommen. Bestrooi met de verkruimelde geitenkaas.
Tafel lekker !!
verrassend lekker. bedankt om het recept online te zetten. we hebben ervan genoten
Fijn dat jullie er van hebben genoten, Nancy. Dit soort berichten krijgen we graag van onze lezers!
Het was zeer smakelijk. Ik heb i.p.v. savooiekool, Chinese kool gebruikt.
Hoi Maaike,
Fijn dat je er van hebt genoten! Chinese kool lijkt me inderdaad een prima alternatief! Dankjewel voor je reactie!