Risotto met venkel, citroen en geitenkaas – Risotto, dit rijstgerecht uit de Italiaanse keuken leent zich voor een eindeloos aantal variaties. Risotto koken vergt wel even wat aandacht, je staat bijna 20 minuten te roeren. Maar daarna heb je een heerlijke, smeuïge risotto! Dit recept voor risotto met venkel, citroen en geitenkaas is een lichte, lekker frisse variant, waar een zomers tintje aan zit door het gebruik van de citroen.
Venkel
Venkel is een echte zomer- en herfstgroente. De lichte anijssmaak van deze groente leent zich voor veel combinaties, waardoor venkel in veel gerechten toe te passen is. Gebakken, gestoofd, gekookt, of rauw … met venkel kun je alles.
De lichtgroen met witte venkelknollen van Nederlandse teelt zijn verkrijgbaar van juni tot en met oktober. De rest van het jaar is er geïmporteerde venkel te koop.
Geitenkaas
Geitenkaas is kaas die gemaakt wordt van geitenmelk. Er bestaan zachte en half harde varianten. Door dat de vetzuurmoleculen in geitenmelk kleiner zijn is het lichter verteerbaar dan koemelk. Geitenkaas is dus ook lichter verteerbaar dan kaas van koemelk. In dit recept maken we gebruik van zachte geitenkaas.
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Risotto met venkel, citroen en geitenkaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram risottorijst
- 1 ui, heel fijngesnipperd
- 1l groentebouillon, warm
- 100 ml droge witte wijn
- 2 venkelknollen, in dunne reepjes (groen bewaren voor garnering!)
- sap en rasp van 1 citroen
- 150 gr zachte geitenkaas
- olijfolie om te bakken
- peper
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je risotto met venkel, citroen en geitenkaas:
Verhit de olie in een kookpan en voeg de gesnipperde ui toe. Bak deze in een paar minuten glazig. Doe dan de rijst erbij en roer goed door de olie en bak heel even, zodat alle rijstkorrels glanzen. Blus af met de wijn.
Als de wijn verdampt is, giet je een scheutje warme bouillon bij de rijst. Je blijft roeren tot dit is opgenomen door de rijst. Dan doe je er weer een scheutje bouillon bij, blijven roeren etc. Dat herhaal je tot alle bouillon door de rijst is opgenomen en de rijst gaar is. Dit zal ongeveer 18-20 minuten duren.
Na 16 minuten rijst koken voeg je de venkel, de citroenrasp en het sap toe. De venkel kan zo nog even meekoken en wordt dan beetgaar.
Haal de pan van het vuur, en voeg de geitenkaas toe. Roer dit er goed doorheen. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Wees wel voorzichtig met zout. De bouillon en de kaas bevatten ook al zout.
Serveer direct. Garneer eventueel met wat groen dat is overgebleven van de venkelknollen of wat takjes dille of iets dergelijks.
Tafel lekker !!
Heerlijk vanavond gemaakt en gesmuld.
Fijn dat je het lekker vond, Jeanne. Dit soort berichtjes krijgen we graag!
Een indicatie van de hoeveelheid olie zou erg welkom zijn. Ik maak nooit risotto dus heb echt geen flauw idee. 1 Theelepel of een halve liter olie gaat waarschijnlijk wel verschil in smaak geven.
Hoi Carl,
Een scheutje van ongeveer twee eetlepels is genoeg om de uien in aan te zetten en de rijstkorrels van een laagje vet te voorzien.
Succes met het maken van de risotto!
Groet, Elise