Risotto uit de oven – Het sleutelwoord bij het klaarmaken van een risotto is roeren. Heel geduldig roeren. En hoewel best veel mensen van risotto houden, is het zelf klaarmaken van die Italiaanse klassieker dan weer een ander verhaal. Vaak wordt er afgehaakt bij het idee dat je echt een half uur bij die pan moet blijven staan en je je moet focussen op dat roeren. Jammer, want risotto is gewoon lekker comfortfood en dat wil je gewoon zelf kunnen maken, toch?
Risotto uit de oven? Het kan echt!
Voor diegene, voor wie risotto klaarmaken op de traditionele manier geen relaxed klusje is, is er goed nieuws. Je kunt risotto namelijk ook in de oven klaarmaken. Zonder te roeren. Het klinkt misschien gek, of je gelooft het niet. Maar het kan echt. Risotto uit de oven kost je zeker net zoveel tijd als risotto koken in een pan. Maar er is een significant verschil; je hoeft er niet in te roeren en je kunt 40 minuten lang iets anders doen. Makkelijker risotto koken kan niet.
En hoe werkt dat dan?
Een risotto uit de oven maak je in twee eenvoudige stappen. Eerst ‘kook’ je de rijst, in de bouillon, in de oven. Na een minuut of veertig is de rijst dan gaar en heeft die de meeste bouillon opgenomen. Daarna voeg je de andere ingrediënten, in dit geval Parmezaanse kaas, boter, feta en verse spinazie toe. Je bestrooit het hoofdgerecht met geroosterde, gehakte hazelnoten, en je serveert heel makkelijk een heerlijke, romige risotto. Het fijne van dit recept is dat je de verse spinazie laat slinken in de hete risotto. Je hoeft de groente niet te koken of te wokken, en je hebt dus, behalve die ene ovenschaal, geen vuile pannen.
Verse, jonge spinazie
Voor de risotto uit de oven kun je het beste jonge, verse spinazie gebruiken, omdat je de groente niet gaart voor je het door de rijst roert. Let er dus op dat je niet te grove bladeren hebt. Als je aan baby spinazie kunt komen, gebruik dat dan.
Variëren met risotto uit de oven
Je kunt de basis van de risotto uit de oven ook gebruiken voor een andere risotto dan die met spinazie en feta. Maak de risotto dan in de oven klaar zoals beschreven. Voeg als je het uit de oven haalt de Parmezaanse kaas en de boter toe. Verder kun je de risotto dan aanvullen met ingrediënten die jij graag in een risotto ziet.
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Risotto uit de oven
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram arboriorijst, of andere risottorijst
- 1 liter groentebouillon
- 150 ml witte wijn
- 40 gram roomboter
- 80 gram Parmezaanse kaas, vers geraspt
- 200 gram verse, niet te grove spinazie
- 100 gram feta
- 100 gram hazelnoten zonder vlies
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je risotto uit de oven:
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Let op dat ze niet verbranden. Laat ze afkoelen en hak ze grof.
Rasp de Parmezaanse kaas.
Zet de feta en de boter klaar.
Verwarm de oven voor op 180 ⁰C.
Doe rijst en de wijn en de bouillon in een ovenschaal (van ongeveer 2 ½ à 3 liter) en roer goed om. Dek de schaal zorgvuldig af met aluminiumfolie.
Zet de schaal nu in de oven, en controleer na een half uurtje hoever de rijst gaar is. Risottorijst moet niet papperig worden, maar nog een lichte ‘bite’ houden. Na 40 minuten in de oven zou de rijst goed moeten zijn en de meeste bouillon opgenomen door de rijst. Maar dat kan ook iets eerder zijn, of iets langer duren. Proeven dus!
Meng de parmezaan en de boter door de risotto tot beide gesmolten zijn. Breng op smaak met zout en peper. Laat de spinazie, in gedeelten, slinken in de hete risotto.
Schep de risotto uit de oven in diepe borden of grote kommen. Verkruimel over elk bord wat feta en bestrooi het gerecht tenslotte met de hazelnoten. Serveer direct.
Tafel lekker !!