• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
vrijdag, augustus 19, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Rijstgerechten

Speklapjes met rijst op z’n Aziatisch

door Redactie
in Rijstgerechten
0
2
Speklapjes met rijst header

Speklapjes met rijst op z’n Aziatisch – Dit is een ideaal recept voor een doordeweekse dag. Het is makkelijk om te maken en de Aziatische ingrediënten zijn bij de meeste supermarkten wel te koop. Als groente kiezen we voor ui. Meestal word ui als smaakmaker gebruikt maar je kunt uien ook prima gebruiken als hoofdgroente. Om wat balans te brengen aan dit gerecht maken we er nog een komkommer in zoetzuur bij.

Speklap

Speklappen komen meestal van de buik van het varken. Hier zit namelijk meer vlees aan dan aan rugspek wat voornamelijk uit vet bestaat. Als je een speklap bij de slager koopt zul je zien dat je ook echt een speklap krijgt en niet zo’n dun lapje wat stijf staat zoals in de meeste supermarkten. Ook qua smaak is er zeker verschil. Waar je in de supermarkt vooral zout proeft zit er aan een speklap van de slager meer smaak, ik noem het altijd een varkenssmaak. Je hebt het gevoel dat je echt vlees eet en zo hoort het ook te zijn.

Speklapjes met rijst speklappen

Sambal

In dit gerecht maken we gebruik van 4 Aziatische ingrediënten zoals sojasaus, ketjap en zoete chilisaus. Ook de heilige gember, knoflook en ui ontbreken niet. Een andere smaakmaker is sambal. Sambal is gemaakt van gemalen chilipepers. In Nederland is sambal oelek de bekendste, een rauwe sambal die bestaat uit alleen chilipeper, zout en soms azijn. Heel pittig. Een wat mildere sambal is gebakken sambal, zoals sambal badjak en sambal manis die gebakken worden met uitjes. Die laatste is ook wat zoeter van smaak want manis staat namelijk voor zoet. In het totaal zijn er wel honderden soorten sambal wereldwijd. Als je sambal koopt bij de toko helpen ze je graag bij het vinden van jouw persoonlijke favoriet voor deze speklapjes met rijst op z’n Aziatisch.

Speklapjes met rijst op z’n Aziatisch

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 slagers-speklappen
  • 2 grote witte uien
  • 2 grote rode uien
  • 3 cm gember
  • 3 tenen knoflook
  • 2 el. zonnebloemolie
  • 4 el. ketjap
  • 2 el. sojasaus
  • 1 tl. sambal manis
  • 2 el. zoete chilisaus
  • 100 ml. water
  • 1 komkommer
  • 100 gr. suiker
  • 100 ml. azijn
  • rijst voor 4 personen

Bereidingswijze van dit recept

Kook als eerste de rijst volgens de verpakking. De kookwijze hangt namelijk af van het type rijst dat je hebt. Vervolgens beginnen we met de speklap. Snij de speklap in korte repen van ongeveer 3 cm. Doe deze in een kom. Pers hierbij de knoflook. Maak de gember schoon en rasp deze bij de speklappen. Voeg de ketjap, sojasaus en sambal manis er aan toe en laat dit marineren.

Maak nu de komkommer in zoetzuur. Dit doen we door de komkommer in dunne plakjes te snijden. Hoe dunner, des te sneller de suiker en azijn in de komkommer trekken. Doe de komkommer in een kom met de azijn en suiker en schep dit goed door elkaar. Zet het opzij om te laten trekken.

Maak de uien schoon en snij deze in partjes. Omdat de ui de hoofdgroente is wil je deze niet te fijn hebben. Zet een hapjespan op het fornuis en doe hier de olie in en verwarm deze. Voeg de ui toe en laat deze wat glazig worden op middelmatig vuur maar niet bruin worden. Voeg de speklapstukjes met marinade en al aan de pan toe en blijft dit bakken op middelmatig vuur. Op hoog vuur zal de marinade namelijk verbranden waardoor het gerecht bitter wordt.

Voeg 100 ml. water toe en de zoete chilisaus. Laat de speklapjes 15 minuten stoven met het deksel op de pan tot ze gaar zijn. Roer ondertussen nog een keer door de komkommer zodat de suiker en azijn overal goed tussen de plakjes komt.

Als het vocht van de saus gehalveerd is kun je de saus proeven en eventueel op smaak brengen met wat zout & peper. Giet de komkommer af en laat deze even uitlekken. Ondertussen kun je de tafel dekken. Na 5 minuten is alles klaar en kun je genieten van je speklapjes met rijst op z’n Aziatisch.

Tafel Lekker

Tags: VleesVlees - SpekVlees - Varkensvlees
DeelPin173Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas
Rijstgerechten

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Kipfilet in zoetzuur
Rijstgerechten

Kipfilet in zoetzuur

Kerrie eieren ragout
Rijstgerechten

Kerrie eieren ragout met verse groenten en garnalen

Gele curry met gehaktballetjes
Curry

Gele curry met gehaktballetjes

risotto met kabeljauw en schorseneren
Rijstgerechten

Risotto met kabeljauw en schorseneren

Risotto met savooiekool en pompoen
Rijstgerechten

Risotto met savooiekool en pompoen

Paddenstoelen risotto met kokkels
Rijstgerechten

Paddenstoelen risotto met kokkels

Citroen-honing kip
Rijstgerechten

Citroen-honing kip; smullen als bij de chinees

Reacties 2

  1. Earl Alnot says:
    8 maanden geleden

    Hoe lang moeten de speklapjes bij de uien voor het water/chili erin mag?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      8 maanden geleden

      5 tot 10 minuten Earl

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Een lekker en makkelijke recept voor eiercurry met paksoi. Met rijst erbij heb je een complete maaltijd voor doordeweeks of in het weekend.

Check het recept of lees de info
Garnalen

Garnalen; de lekkerste tips & recepten

aardbei milkshake

Milkshake zelf maken in vier varianten

Kip

Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten

Recept in de picture

Eenvoudige Griekse salade
Salade

Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon

Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.

Check het recept of lees de info
Tartiflette

Tartiflette; Aardappelen en kaas uit de oven

ananas souffle

Ananas soufflé met verse ananas

Handige kooktips

Tête de Moine
Kookschool

Tête de Moine; monnikshoofd met krullen

Tête de Moine, kaas met krullen! Een bijzondere Zwitserse kaas, met een heerlijke smaak, die wordt geschaafd in prachtige krullen!

Check het recept of lees de info
Saus voor over de bloemkool

Saus voor over de bloemkool; Welke kies jij?

Tong bakken doe je zo

Tong bakken doe je zo

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor Janssen op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Cor op Patat bakken; De beste frieten maak je zelf
  • Redactie op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Connie Derks op Limburgs zoervleisj of zuurvlees; Streekgerecht uit Limburg
  • Pieter Knap op Tongrolletjes in kruidige kokossaus
  • Redactie op Aardappel-bloemkoolgratin, eenvoudig en lekker

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen