Tex-mex rijstovenschotel – Bij het maken ovenschotels denk je al snel aan gerechten waarin aardappelen, of eventueel pasta, in verwerkt zijn. Maar weet je dat je ook heel goed rijst kunt verwerken in een ovenschotel? Een goed voorbeeld daarvan is de Tex-mex rijstovenschotel. Het recept vind je hieronder. Je mengt de gekookte rijst met een heerlijke tomatensaus, uiteraard gemaakt van verse tomaten. In plaats van vlees gebruik je peulvruchten, in dit geval kidneybonen en kikkererwten, voor de broodnodige eiwitten. Met alle groenten bij elkaar verwerk je minstens anderhalve kilo groenten in dit recept. Zo kun je er dus heel makkelijk een heerlijke, gezonde, vegetarische ovenschotel van maken.
Tortillachips bij de maaltijd; een feestje voor de kinderen!
Als topping gebruik je in dit recept tortillachips en kaas. Daarmee kun je een verrassend lekkere, knapperige bovenlaag op de Tex-mex rijstovenschotel maken. En reken maar dat ook je kinderen dit gerecht graag willen eten, want chips bij de warme maaltijd, dat is natuurlijk een feestje! Tortillachips worden verkocht in verschillende smaken. Ze zijn er neutraal en pittig. Ga voor de smaak waar jij, of je kinderen, het meest van houden en pas zo de rijstovenschotel aan de door jou gewenste smaak of pittigheid. Zo kun je ook makkelijk spelen met de hoeveelheid chilipeper in het recept.
Een Tex-mex rijstovenschotel kun je van tevoren maken!
Als je de rijst een dag van tevoren kookt en af laat koelen, is die makkelijker te verwerken in de Tex-mex rijstovenschotel. Je loopt dan minder risico dat alles aan elkaar kleeft. Bewaar afgekoelde rijst altijd afgedekt in de koelkast, en niet langer dan twee dagen, want gekookte rijst kan makkelijk bederven.
Wil je de Tex-mex rijstovenschotel van tevoren maken? Dat kan heel makkelijk. Maak dan de rijst met de tomatensaus en de peulvruchten vast klaar volgens het recept. Doe de topping van de tortillachips er pas op als je het gerecht in de oven gaat zetten om te voorkomen dat de tortillachips zacht worden.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Gedroogde bonen; Handige tips en heerlijke recepten
Ze zijn lekker, ze zijn gezond en je kunt er heel gevarieerd mee koken. We hebben het over gedroogde bonen! Zelf koken is het lekkerst!
Gedroogde erwten; Met deze recepten scoor je altijd!
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Tex-mex rijstovenschotel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram rijst
- 800 gram verse tomaten
- 100 gram sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 1 groene chilipeper
- 4 eetlepels maïs
- 250 gram kidneybonen, gekookt
- 250 gram kikkererwten
- 100 gram extra belegen kaas, vers geraspt
- 2,5 eetlepels Tex-mex kruiden
- 150 gram tortillachips, naar keuze
- olie, om in te bakken
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een Tex-mex rijstovenschotel:
Kook de rijst een dag van tevoren, zodat die goed af kan koelen.
Snijd de verse tomaten in blokjes, maar houd een halve achter om de Tex-mex rijstovenschotel mee te garneren. Snipper de sjalot. Rasp de kaas. Hak de knoflook en snijd de chilipeper in ringen.
Verhit een scheutje olie in een braadpan. Bak hierin de sjalotten, de knoflook en de helft van de peper aan. Voeg de Tex-mex kruiden toe en bak die ook even mee. Doe de tomaten erbij en bak ze op een laag vuurtje mee tot ze zacht zijn. Zet het vuur uit en breng op smaak met wat zout, als dat nodig is, eerst even proeven dus.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de tomaten door de rijst. Schep de mais, de kidneybonen en de kikkererwten erdoor. Doe het rijstmengsel over in een passende ovenschaal
Verdeel de tortilla chips over de rijst. Strooi de kaas over de tortillachips en garneer met de in stukjes gesneden, achter gehouden tomaat en de rest van de peper.
Zet de schaal in het midden van de oven, en laat de Tex-mex rijstovenschotel in ongeveer een half uur goed warm worden, en de kaas smelten. Omdat de tortillachips makkelijk kunnen verbranden kun je als dat nodig is een vel aluminiumfolie over de schaal leggen.
Serveer de Tex-mex rijstovenschotel direct. Lekker met een frisse, groene salade erbij.
Tafel lekker !!