Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Tomaat Basilicum Risotto; Vegetarisch genieten van de Italiaanse keuken

Een vegetarische risotto? Maak deze tomaat basilicum risotto eens. Hierin vind je de heerlijke smaken van de Italiaanse keuken terug.

0 989

Tomaat Basilicum Risotto – Vaak wordt gedacht dat het moeilijk is om risotto te maken, maar niets is minder waar! Risotto is niet moeilijk om te maken, het vraagt alleen wat aandacht en liefde.

Eerst even kort wat over de geschiedenis van risotto. Risotto is een traditionele specialiteit uit Lombardije, het noorden van Italië. Het woord ‘risotto’ is een verkleinwoord van het Italiaanse woord voor ‘rijst’, ‘riso’. Hoewel in Italië overal dezelfde bereidingswijze van risotto wordt gehanteerd, verschilt de textuur van het gerecht per regio.

Voor deze vegetarische tomaat basilicum risotto beginnen  we bij de basis. Een basis risotto waar de tomaten en basilicum aan toegevoegd worden. Uiteraard kun je volop experimenteren met vlees en/of vis al je dat wil.

Risotto bianco, de basis

Risotto of rijstgerecht voor 4 personen

 • 1 liter groentebouillon
 • olijfolie
 • ½ ui, gepeld en fijngehakt
 • 300 gram risottorijst
 • zout en peper
 • 1,25 dl witte wijn
 • een klontje boter
 • geraspte Parmezaanse kaas

Zet de bouillon in een pan op laag vuur. Pak een diepe pan (met een wat dikkere bodem), doe er een scheut olijfolie in en voeg de gehakte ui toe. Laat de uien 10 minuten zachtjes bakken, terwijl je regelmatig roert, tot ze zacht maar nog niet verkleurd zijn. Draai het vuur iets hoger en doe de rijst en wat zout bij de uien. Blijf 2 minuten roeren tot de rijstkorrels glanzen. Schenk de wijn erbij en blijf roeren tot alle wijn geabsorbeerd is.

Schep een soeplepel bouillon bij de rijst en blijf roeren tot het vocht volledig is geabsorbeerd. Voeg daarna pas de volgende lepel bouillon toe. Laat de risotto ongeveer 17 minuten koken, terwijl je elke minuut een soeplepel bouillon toevoegt. Blijf roeren tot de rijst al dente is. ‘Al dente’ wil zeggen dat de korrels zacht en eetbaar zijn, maar dat ze toch nog hun vorm hebben. Op dit moment is de risotto iets vloeibaarder dan hij moet zijn. Door de toevoeging van de Parmezaanse kaas zal de risotto wat steviger worden. Haal de pan van het vuur, roer de boter en Parmezaanse kaas door de rijst en voeg zout en peper toe. Je kunt de risotto zo eten, maar je kunt er ook verschillende ingrediënten aan toevoegen.


Tomaat Basilicum Risotto

Om van de basis risotto een tomaat basilicum risotto te maken ga je als volgt te werk.

 • olijfolie
 • 2 teentjes knoflook, gepeld en gesneden
 • 300 gram cherrytomaten, gehalveerd
 • verse blaadjes basilicum
 • Parmezaanse kaas
 • extra vierge olijfolie

Verhit een scheut olijfolie in een pan en doe er de knoflook bij. Als deze begint te verkleuren, doe je er de tomaatjes en het grootste deel van de basilicum bij. Voeg peper en zout toe en laat het mengsel 3 minuten zachtjes koken. Roer het mengsel door de risotto bianco, tegelijk met de boter en de Parmezaanse kaas. Leg de deksel op de pan en laat de risotto nog 2 minuten staan. Maak de tomaat basilicum risotto voor het serveren af met wat Parmezaanse kaas, een scheutje extra vierge olijfolie en een paar blaadjes basilicum.

Bon appetit!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer