Tomatenrisotto met raapsteeltjes – Hollandse tomaatjes, verse raapsteeltjes, alles laat weer zien dat het voorjaar is. Het is geweldig om je dat te realiseren. Het geeft die heerlijke lentekriebels. In de wintermaanden moet je het naast wat “houdbare” (winter)groenten doen met wat je in de voorgaande zomer ingevroren hebt en met gedroogde producten als peulvruchten. Dat is helemaal niet saai, maar als dan het voorjaar komt, word je oprecht blij van die eerste verse bladgroenten. Raapsteeltjes en bijvoorbeeld spinazie horen daar zeker bij. Datzelfde geldt voor tomaten. Eindelijk ben je weer verlost van de geïmporteerde tomaten uit Spanje en heb je weer de beschikking over de smaakvolle, en beter houdbare, Hollandse tomaten. Dat is toch feest!
De kleuren van lente en zomer op je bord
Onderstaande risotto is een heerlijk voorbeeld van een kleurrijk gerecht. Alleen het maken van de tomatenrisotto is al een feest. En naast die prachtige kleuren serveer je een gerecht met heerlijke pure smaken. Je proeft letterlijk het seizoen! Zelfs kinderen gaan met dit recept weer graag groenten eten. De bordjes gaan schoon leeg en er is geen dankbaarder gebaar van kinderen dan lege bordjes.
Creëer meer smaak met een zelfgemaakte groentebouillon
Risotto maken
Er zijn van die keukendingen die je zo’n fantastisch gevoel kunnen geven. Een deeg dat lukt, een saus die prachtig bindt, een stoofpot die heerlijk geurt, de prachtig bruine kleur van een gratin of de geweldige smaak van een tomatensaus, het spekje dat je pikt uit de pan (eentje voor de kok) en zo zijn er nog veel meer. Risotto bijvoorbeeld. Het begint met die rijstkorrel. Het is fantastisch om bij de bereiding te zien hoe die rijstkorrel de bouillon absorbeert en te zoeken naar het perfecte moment om de garing te stoppen. Heerlijk! Maar er is nog meer. Na het maken van de basisrisotto ga je smaken toevoegen. In de tomatenrisotto voeg je dus de tomaatjes en de raapsteeltjes toe. Het geeft echt een kik om die prachtige risotto ineens te zien veranderen in een kleurrijk gerecht. Dan de topping van Parmezaanse kaas! Kortom, een gerecht waar je zielsgelukkig van wordt.
Raapstelen, de eerste groente van de lente!
We zijn toe aan de lente! Dan is het ook tijd voor raapsteeltjes op het menu. We vertellen je er alles over, mèt heerlijke recepten erbij!
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Tomatenrisotto met raapsteeltjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 5 Hollandse trostomaten
- 200 gram raapsteeltjes
- 3 zongedroogde tomaten
- 2 uien
- 1 liter groentebouillon
- 2 eetlepels olijfolie
- 250 gram risottorijst
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 15 gram boter
- 4 eetlepels vers geraspte Parmezaanse kaas
- zout en versgemalen peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de tomatenrisotto:
Snipper de ui, verwijder de worteltjes en eventueel de steeltjes van de raapstelen, ontvel de tomaten.
Halveer de tomaten, en snijd het vruchtvlees in stukjes.
Snijd de zongedroogde tomaatjes fijn.
Breng de bouillon aan de kook en houd op een laag vuur tegen de kook aan.
Verhit wat olie in een braadpan en fruit hierin de gesnipperde ui. Voeg de risottorijst en de tomatenpuree toe en bak dit even aan tot de korrels mooi glazig worden. Continue roeren is het belangrijkste in de bereiding van risotto.
Doe een beetje bouillon bij de risotto, en doe direct de gesneden, gedroogde tomaatjes erbij. Roer tot de bouillon is opgenomen door de rijstkorrels. Voeg steeds weer een beetje bouillon toe tot die helemaal is opgenomen. In ca. 20 minuten is de risotto gaar en is alle bouillon in de rijstkorrels verdwenen.
Roer dan de raapsteeltjes en de tomatenblokjes erdoor.
Voeg een klontje boter toe en de Parmezaanse kaas.
Laat door en door warm worden tot de raapsteeltjes wat geslonken zijn. Maak niet te gaar, de raapsteeltjes mogen een beetje bite houden.
Breng de tomatenrisotto eventueel op smaak met zout en peper, maar pas op, de bouillon geeft als het goed is al heel veel smaak aan de tomatenrisotto, dus wees voorzichtig.
Tafel lekker !!