• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, september 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Risotto

Bietjesrisotto met geitenkaas en pecannoten

door Redactie
in Risotto
0
0
bietjesrisotto-met-geitenkaas-en-pecannoten-clos-up-spiegeling

Bietjesrisotto met geitenkaas en pecannoten – aards en verwarmend comfortfood. Soms komen er opeens gerechten in mijn hoofd op die blijven rondspoken totdat ik ze gemaakt heb zoals deze bietjesrisotto. Met wisselend succes overigens. Maar toen het laatste gebeurde heb ik de neiging nog twee weken kunnen onderdrukken tot het me teveel werd en ik echt bietjesrisotto moest maken. Deze keer tot grote tevredenheid van een tafel vol mensen, inclusief ikzelf. Deze wil ik jullie dus niet onthouden.

Ecologische voetafdruk

Nu Donald Trump president is van de VS en hij stug ontkent dat er sprake is van opwarming van de aarde kunnen de ijsberen het helemaal wel schudden! Om over andere dier- en plantensoorten nog maar te zwijgen. Van globale afspraken op dit gebied moeten we het dus niet hebben. Gelukkig kunnen we zelf ook wat doen. Iets vaker een vegetarische maaltijd serveren is er daar een van. Met name rundvlees drukt enorm op het milieu. Er is veel energie en water voor nodig en bovendien zijn koeien wandelende methaanfabrieken. Broeikasgas direct de lucht in.

Gelukkig zijn er genoeg gerechten waarbij je het vlees helemaal niet mist. Zoals bijvoorbeeld bij deze risotto. Alles voor een heerlijke en voedzame maaltijd zit erin. En al doe je het niet voor het milieu; dan kook je dit toch zeker gewoon voor de smaak!

Vrolijk

Deze bietjesrisotto heeft een fantastische rozerode kleur waar je blij van wordt. Daarbij zitten er verschillende texturen in, waardoor hij in de mond tot een avontuurtje leidt. En met zijn aardse smaken is het een wintergerecht bij uitstek. Kortom; een feestje voor doordeweeks en in het weekend!

Italianen

In het boek “Made in Italy” van Georgio Locatelli wordt maar liefst 6 pagina’s besteed aan het maken van risotto! Als het over eten gaat kunnen Italianen daar enorm gepassioneerd over raken en geëxalteerd over schrijven. Dus durf ik een dergelijk gerecht bijna niet op mijn eigen eenvoudige, nuchtere (bereidings)wijze te beschrijven. En toch ga ik het doen. Dus laat je niet afschrikken door Italiaanse poeha en maak probeer het eens op de Nederlandse manier. Het is helemaal niet moeilijk, maar je moet wel regelmatig blijven roeren. Het vergt ongeveer een half uur aandacht. Waarvoor je beloond wordt in het resultaat.

Bietjesrisotto met geitenkaas en pecannoten

bietjesrisotto-met-geitenkaas-en-pecannoten-clos-up-spiegelingVegetarisch gerecht of risotto voor 4 tot 6 personen

  • 400 gr risottorijst
  • 1 ½ liter kippenbouillon
  • 50 ml Manzanillasherry (of witte wijn)
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 150 gram boter
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 200 gram jonge geitenkaas
  • 2 rauwe bietjes
  • 3 gekookte bietjes in kleine blokjes gesneden
  • 100 gr geroosterde pecannoten

Schil de rauwe bietjes en rasp ze daarna grof.

Verhit de kippenbouillon en zorg dat je de pan op een laag vuur hebt staan. Smelt de helft van de boter in brede pan met dikke bodem op halfhoog vuur. Bak de ui hierin glazig. Als de ui glazig is voeg je de risottorijst toe. Roer goed totdat alle rijstkorrels glanzen van de boter.

Voeg de geraspte rauwe bietjes en de sherry toe. Blijf roeren totdat de sherry geheel is opgenomen. Ga dan door met het toevoegen van de hete bouillon. Ik doe zelf twee grote soeplepels tegelijk en voeg pas weer toe als de bouillon door de rijst is opgenomen.

Verkruimel tussendoor de jonge geitenkaas in grove stukken en hak de pecannoten.

Als de rijst bijna gaar is voeg je de gekookte bietenblokjes toe en je laat ze met de laatste lichting bouillon meewarmen. Hoe je de risotto wilt serveren is een kwestie van smaak. In Italië eten ze risotto heel nat; bijna als een goed gebonden soep. Maar in Nederland vinden we vaak een wat steviger structuur lekker. Het is in ieder geval wel belangrijk dat je de rijst niet te lang doorkookt, zodat hij zijn bite als afzonderlijke korrel behoudt. Hoe jij je risotto wilt eten bepaalt de hoeveelheid bouillon die je uiteindelijk gebruikt.

Haal de risotto (als je tevreden bent over de consistentie) van het vuur en laat een minuutje staan. Roer er dan de andere helft van de koude boter en de parmezaanse kaas doorheen. Meng tenslotte de geitenkaas en pecannoten erdoor en serveer direct.

Tafel Lekker!

DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Halloumi salade met vijgen
Salade

Halloumi salade met vijgen

pompoen ovenschotel
Ovenschotel

Pompoen ovenschotel

Bloemkoolsoep
Maaltijdsoep

Bloemkoolsoep, gooi het kookwater nooit weg!

Tarte Tatin van rode bietjes
Lunch

Tarte Tatin van rode bietjes

Pompoen havermout wafels
Recepten

Pompoen havermout wafels

Pompoen met bietjes uit de oven
Bijgerecht

Pompoen met bietjes uit de oven

Spitskool met miso
Bijgerecht

Spitskool met miso uit de wok; o, van zelf gesneden spitskool

Zwitserse aardappelschotel
Ovenschotel

Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

karnemelk
Specials

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.

Check het recept of lees de info
Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Recept in de picture

scharrelkip in sinaasappel marinade
Vleesgerechten

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Een hele kip op tafel? Maak eens deze scharrelkip in sinaasappel marinade. Heerlijk bruin gebakken met zo'n krokant velletje. Hmmm

Check het recept of lees de info
Mosselen met room en limoncello

Mosselen met room en limoncello; lekker!

walnoten roomboter koekjes

Walnoten roomboter koekjes; Haal het herfstgevoel uit de oven

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen