• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, september 21, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht Risotto

Risotto met provolone en broccoli

door Elise de Haan
in Risotto
0
0
Risotto met Provolone en broccoli

Risotto met provolone en broccoli – Naast pasta en pizza is risotto ook van de grote favorieten uit de Italiaanse keuken. Het leuke aan dit rijstgerecht is dat je er ontelbare variaties op kunt maken, en zo steeds iets anders kunt eten. Daarnaast is risotto een gerecht dat je goed kunt inzetten om restjes groente, vlees of kaas op te maken. Want eten weggooien, dat kan in deze tijd echt niet meer. En wie houdt er nou niet van risotto? Dat betekent dus ook dat je nooit genoeg risottorecepten tot je beschikking kunt hebben. Deze vegetarische risotto met Provolone en broccoli past dan vast ook heel goed in je verzameling. Een fijne, milde combinatie, en lekker romig door de Provolone!

Provolone

Uit de titel van het recept ‘Risotto met Provolone en broccoli’ had je vast al begrepen dat Provolone een Italiaanse kaas is. Misschien heb je ze wel eens zien hangen in een Italiaanse delicatessenwinkel, van die peervormige of bolvormige kazen in een witte waxlaag. Het lijkt wel wat op kaarsvet. Traditioneel werd Provolone in Zuid-Italië gemaakt, tegenwoordig wordt de kaas in heel Italië geproduceerd, en wel in twee verschillende smaken, namelijk ‘dolce’ en ‘piccante’. Oftewel zacht en pittig. Provolone wordt (meestal) gemaakt van koemelk, soms van geitenmelk. De smaak laat zich het beste omschrijven als mild en nootachtig, maar wel romig en vol van smaak. Dit geldt dan vooral voor de ‘dolce’ variant. De ‘piccante’ is beslist pittiger, met meer karakter en is veel harder. Provolone rijpt altijd hangend aan een touwtje. Je vindt deze kaas bij een goed gesorteerde kaaswinkel of Italiaanse delicatessenwinkels. Voor de risotto met Provolone en Broccoli is de milde variant gebruikt. Je kunt uiteraard kiezen voor de pittige soort.

Risotto – tips

In plaats van met broccoli zou je dit gerecht ook met bloemkool kunnen maken. Een mengsel van broccoli en bloemkool kan natuurlijk ook.

Houd je risotto over? Maak er eens arancini van. Dit zijn gefrituurde balletjes met een vulling van risotto.

Provolone
Provolone opengesneden
Provolone

Provolone; lekker Italiaans!

Provolone, een bijzondere Italiaanse kaas, bereid uit gepasteuriseerde koemelk, en in een waxlaagje rijpend aan een touw... ken jij hem al?

Risotto met provolone en broccoli

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 350 gram risottorijst
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1250 ml warme groentebouillon
  • 350 gram broccoli, in heel kleine roosjes
  • 150 gram Provolone, geraspt
  • 50 gram walnoten, grof gehakt
  • olijfolie om in te bakken
  • peper en zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je risotto met Provolone en broccoli:

Relaxt risotto koken is een kwestie van voorbereiden. Zorg dat je dus alles klaar hebt staan; dus de ui en de knoflook gesneden, de kaas geraspt en de bouillon warm.

Kook de broccoliroosjes in een pan water met zout in een paar minuten klaar en laat goed uitlekken in een zeef of vergiet. Zet even weg.

Verhit wat olijfolie in een ruime en voeg de gesnipperde ui toe. Bak deze in een paar minuten glazig. Doe dan de risottorijst erbij en roer goed door de olie en bak heel even mee, zodat alle rijstkorrels glanzen. Blus af met de witte wijn.

Als de wijn verdampt is, schenk je een scheutje van de warme groentebouillon bij de rijst. Je blijft roeren tot dit geheel is opgenomen door de rijst. Dan doe je er weer een scheutje bouillon bij, blijven roeren etc. Dat herhaal je tot alle bouillon door de rijst is opgenomen. De rijst zou nu gaar moeten zijn. Dit proces kan ongeveer 18-20 minuten duren.

Controleer of de rijst gaar is. Haal de pan van het vuur en roer de Provolone er goed doorheen. Schep vervolgens de broccoli en de walnoten door de risotto. Breng het gerecht op smaak met peper. Voeg eventueel wat zout toe. Wel eerst proeven, want mogelijk is de risotto al zout genoeg door de bouillon en de kaas.

Serveer de risotto in grote kommen of diepe borden. Bestrooi eventueel met wat extra Provolone.

Tafel lekker !!

DeelPin7Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Vegetarische spiezen met halloumi en groenten
Recepten

Vegetarische spiezen met halloumi en groenten

warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons
Lunch

Warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons

Gorgonzola
Specials

Gorgonzola; ontdek deze heerlijke Italiaanse kaas

Zwitserse kaasfondue
Hoofdgerecht

Zwitserse kaasfondue, met een Frans tintje

Raclettekaas
Kookschool

Raclettekaas; voor het Zwitserse gerecht!?

Pasta gevuld met spinazie
Hapjes

Pasta gevuld met spinazie, champignons en brie (Tapas)

Hartige koekjes
Hartig

Hartige koekjes voor bij de borrel tv of tijdens een picknick

Gevulde brie
Hapjes

Gevulde brie; ook dat kun je zelf maken!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Gebraden kip
Specials

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.

Check het recept of lees de info
haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

smoothie met banaan

Smoothie met banaan

Kwark

Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel

Recept in de picture

Wortelsalade
Bijgerecht

Wortelsalade; super simpel, super lekker!

Je denkt er niet snel aan, maar een zelfgemaakte wortelsalade is een snel en makkelijk bijgerecht. Met een wat zoet, maar ook een beetje pit.

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen op toast

Oesterzwammen op toast

Ovenschotel met spruitjes

Ovenschotel met spruitjes, appel en rookworst

Handige kooktips

Mosselen bewaren
Kookschool

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Mosselen bewaren is in deze tijd eigenlijk helemaal niet nodig. Wil je je gekochte mosselen toch wat langer bewaren? Hier vind je tips.

Check het recept of lees de info
Aardappelen bewaren

Aardappelen bewaren; ontdek deze handige tips

karbonade bakken

Karbonade bakken; Tips voor de perfecte karbonade

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Riet Zuidema op Aardappelmuffin van geraspte aardappel
  • Connie Derks op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Ria op Aardappel-courgetteschotel met kaas
  • Redactie op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma
  • Arno Tiemens op Grootmoeders appelmoes, met tips van een Franse oma

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen