Risotto met provolone en broccoli – Naast pasta en pizza is risotto ook van de grote favorieten uit de Italiaanse keuken. Het leuke aan dit rijstgerecht is dat je er ontelbare variaties op kunt maken, en zo steeds iets anders kunt eten. Daarnaast is risotto een gerecht dat je goed kunt inzetten om restjes groente, vlees of kaas op te maken. Want eten weggooien, dat kan in deze tijd echt niet meer. En wie houdt er nou niet van risotto? Dat betekent dus ook dat je nooit genoeg risottorecepten tot je beschikking kunt hebben. Deze vegetarische risotto met Provolone en broccoli past dan vast ook heel goed in je verzameling. Een fijne, milde combinatie, en lekker romig door de Provolone!
Provolone
Uit de titel van het recept ‘Risotto met Provolone en broccoli’ had je vast al begrepen dat Provolone een Italiaanse kaas is. Misschien heb je ze wel eens zien hangen in een Italiaanse delicatessenwinkel, van die peervormige of bolvormige kazen in een witte waxlaag. Het lijkt wel wat op kaarsvet. Traditioneel werd Provolone in Zuid-Italië gemaakt, tegenwoordig wordt de kaas in heel Italië geproduceerd, en wel in twee verschillende smaken, namelijk ‘dolce’ en ‘piccante’. Oftewel zacht en pittig. Provolone wordt (meestal) gemaakt van koemelk, soms van geitenmelk. De smaak laat zich het beste omschrijven als mild en nootachtig, maar wel romig en vol van smaak. Dit geldt dan vooral voor de ‘dolce’ variant. De ‘piccante’ is beslist pittiger, met meer karakter en is veel harder. Provolone rijpt altijd hangend aan een touwtje. Je vindt deze kaas bij een goed gesorteerde kaaswinkel of Italiaanse delicatessenwinkels. Voor de risotto met Provolone en Broccoli is de milde variant gebruikt. Je kunt uiteraard kiezen voor de pittige soort.
Risotto – tips
In plaats van met broccoli zou je dit gerecht ook met bloemkool kunnen maken. Een mengsel van broccoli en bloemkool kan natuurlijk ook.
Houd je risotto over? Maak er eens arancini van. Dit zijn gefrituurde balletjes met een vulling van risotto.
Provolone; lekker Italiaans!
Provolone, een bijzondere Italiaanse kaas, bereid uit gepasteuriseerde koemelk, en in een waxlaagje rijpend aan een touw... ken jij hem al?
Risotto met provolone en broccoli
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram risottorijst
- 1 ui, fijn gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 150 ml droge witte wijn
- 1250 ml warme groentebouillon
- 350 gram broccoli, in heel kleine roosjes
- 150 gram Provolone, geraspt
- 50 gram walnoten, grof gehakt
- olijfolie om in te bakken
- peper en zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je risotto met Provolone en broccoli:
Relaxt risotto koken is een kwestie van voorbereiden. Zorg dat je dus alles klaar hebt staan; dus de ui en de knoflook gesneden, de kaas geraspt en de bouillon warm.
Kook de broccoliroosjes in een pan water met zout in een paar minuten klaar en laat goed uitlekken in een zeef of vergiet. Zet even weg.
Verhit wat olijfolie in een ruime en voeg de gesnipperde ui toe. Bak deze in een paar minuten glazig. Doe dan de risottorijst erbij en roer goed door de olie en bak heel even mee, zodat alle rijstkorrels glanzen. Blus af met de witte wijn.
Als de wijn verdampt is, schenk je een scheutje van de warme groentebouillon bij de rijst. Je blijft roeren tot dit geheel is opgenomen door de rijst. Dan doe je er weer een scheutje bouillon bij, blijven roeren etc. Dat herhaal je tot alle bouillon door de rijst is opgenomen. De rijst zou nu gaar moeten zijn. Dit proces kan ongeveer 18-20 minuten duren.
Controleer of de rijst gaar is. Haal de pan van het vuur en roer de Provolone er goed doorheen. Schep vervolgens de broccoli en de walnoten door de risotto. Breng het gerecht op smaak met peper. Voeg eventueel wat zout toe. Wel eerst proeven, want mogelijk is de risotto al zout genoeg door de bouillon en de kaas.
Serveer de risotto in grote kommen of diepe borden. Bestrooi eventueel met wat extra Provolone.
Tafel lekker !!