• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
donderdag, november 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Hoofdgerecht

Rode bietenstamppot met Provolone

door Elise de Haan
in Hoofdgerecht, Stamppot
0
2
Rode bietenstamppot met Provolone

Rode bietenstamppot met Provolone – Van rode bietjes kun je heerlijke stamppotjes maken. De donkerrode knolgroente is tenslotte een veelzijdige groente. En niet alleen voor in het najaar of in de winter, de rode bietenstamppot met Provolone is het hele jaar door lekker. Een fijne, vegetarische stamppot, lekker kazig door de Provolone.

Rode bieten

In het westen van Nederland worden ze kroten genoemd, de meeste mensen zullen de groente kennen als rode bieten. Lekker zoet, en ook nog eens heel erg gezond. We spreken meestal over rode bieten. Maar wist je dat ze er ook in een aantal andere kleuren zijn? Behalve rood zijn ze er ook in geel, wit, en zelfs wit met rood, of roze gestreept. Dit laatste zijn de zogenaamde chioggabieten, een van oorsprong Italiaans ras. Behalve rode bietenstamppot met Provolone kun je dus bijvoorbeeld ook een gele stamppot maken. Natuurlijk ga je de rode bietjes wel zelf koken. Een zakje voorgekookte bietjes is best makkelijk, maar vers is natuurlijk veel lekkerder en het komt het resultaat van de rode bietenstamppot met Provolone zeker ten goede.

Provolone

In een rode bietenstamppot met Provolone zit uiteraard Provolone. Dit is een harde, Italiaanse kaas, die wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Misschien heb je ze wel eens zien hangen in een Italiaanse delicatessenwinkel. Ze hebben een witte waxlaag die wel wat op kaarsvet lijkt. Traditioneel werd de kaas vooral in Zuid-Italië gemaakt, maar tegenwoordig wordt er Provolone door heel Italië geproduceerd. Provolone is een zogenaamde ‘geknede kaas’. In het Italiaans heet dat ‘formaggi a pasta filata’. Klinkt wel bijzonder, hè? De kaas is er in veel verschillende vormen; denk onder andere aan worstvormig, peervormig, flesvormig, kegelvormig, maar er zijn bijvoorbeeld ook meloenvormige kazen. De meeste kazen wegen 4 tot 6 kilo, maar er worden ook wel andere gewichten geproduceerd. Er wordt een ‘dolce’ en een ‘piccante’ variant van de Provolone gemaakt. De kaas smelt heel makkelijk, wat de Provolone een fijn ingrediënt maakt in de rode bietenstamppot stamppot.

Rode bietenstamppot met Provolone – tips

Dit gerecht is heel geschikt om van tevoren te maken. Je zet de rode bietenstamppot tenslotte nog in de oven om de Provolone te laten smelten.

Geen Provolone te vinden? Jong belegen of belegen Goudse kaas kan ook heel goed.

In het recept wordt geraspte mierikswortel genoemd. Verse mierikswortel is bijna niet te vinden. Daarom hebben we gekozen om geraspte mierikswortel uit een potje te gebruiken.

De aangegeven bereidingstijd voor de rode bietenstamppot met Provolone is exclusief het koken van de bietjes.

Provolone

Provolone; lekker Italiaans!

Provolone, een bijzondere Italiaanse kaas, bereid uit gepasteuriseerde koemelk, en in een waxlaagje rijpend aan een touw... ken jij hem al?

Rode bieten

Rode bieten; kleur op je bord!

Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!

Rode bietenstamppot met Provolone

Porties: 4-5 personen
Bereidingstijd: 55 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo kruimig kokende aardappels, geschild en in stukjes
  • 1 kilo gekookte rode bieten, ontveld en in kleine stukjes
  • 100 gram sjalotten, fijn gesnipperd
  • 50 gram boter
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 ei
  • 10 gram verse dille, grof gehakt
  • 1 eetlepel mierikswortel, geraspt (potje)
  • een scheutje melk
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • zout en peper
  • 250 gram Provolone

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je rode bietenstamppot met Provolone:

Kook de bieten gaar. Dit kan afhankelijk van het formaat en of je zomer- of winterbieten gebruikt 20 tot 40 minuten duren. Ontvel ze en snijd ze in kleine blokjes.

Smelt de boter in een pan, zet hierin de sjalotten even aan en voeg dan de bieten en de rodewijnazijn toe. Stoof een minuut of 10 op een laag vuurtje.

Kook de aardappels gaar in wat water met zout. Giet ze af en laat ze even uitdampen. Stamp ze fijn, voeg de mierikswortel, crème fraîche, het ei en een scheut melk toe, en maak er een smeuïge puree van. Breng op smaak met wat zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Meng de bietjes met de aardappelpuree en de dille.

Schep de blokjes Provolone erdoor.

Doe de stamppot over in een vuurvaste schaal. Zet de schaal 20 minuten op het rooster in het midden van de oven. Het gerecht is klaar als de kaas gesmolten is en licht gekleurd.

Serveer de rode bietenstamppot met Provolone direct.

Tafel lekker !!

DeelPin12TweetVerstuurVerstuur

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Zuurkool met salami en paprika
Stamppot

Zuurkool met salami en paprika

Kip Korma
Vleesgerechten

Kip Korma; uit de Indiase keuken

Spruitjes met cranberry en geitenkaas
Hoofdgerecht

Spruitjes met cranberry’s en geitenkaas; uit de oven

Romige aardappelschotel met kip en paprika
Hoofdgerecht

Romige aardappelschotel met kip en paprika

Cannelloni met zalm
Pastagerechten

Cannelloni met zalm, ricotta en venkel

Gehaktbrood van wildgehakt
Recepten

Gehaktbrood van wildgehakt

Klassieke Quiche Lorraine
Quiche

Quiche Lorraine; Een heerlijke klassieker

Zuurkoolstamppot met zoete aardappel en kipshoarma
Stamppot

Zuurkoolstamppot met zoete aardappel en kipshoarma

Reacties 2

  1. Riepke says:
    1 jaar geleden

    Waar wordt de rodewijnazijn gebruikt?

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      12 maanden geleden

      Op het moment dat je de bieten gaat stoven, Riepke. We hebben het inmiddels aangepast.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Bloemkool bakken of roerbakken
Specials

Bloemkool bakken in de pan of in de wok

Bloemkool bakken in plaats van bloemkool koken. Ontdek de mogelijkheden en je zult in de toekomst veel vaker bloemkool bakken. Puur smaak!

Check het recept of lees de info
Stoofperen

Stoofperen; De heerlijke smaak van herfst en winter

Recepten met garnalen

Recepten met garnalen; een feestje op je bord!

Oesters

Oesters; een feestelijk hapje!

Recept in de picture

Court-bouillon
Recepten

Court-bouillon; die maak je toch zelf?!

De bouillon die je gebruikt voor het pocheren van vis, zeevruchten et cetera heet court-bouillon. En die maak je heel makkelijk, gewoon zelf!

Check het recept of lees de info
Zuurkool met salami en paprika

Zuurkool met salami en paprika

Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

Pannenkoekjes van rettich en zoete aardappel

Handige kooktips

Decoreren met zoetzure groenten
Kookschool

Decoreren met zoetzure groenten

Maak de leukste en lekkerste decoraties met bijna geen moeite. Decoreren met zoetzure groenten geeft je gerecht net dat beetje extra.

Check het recept of lees de info
Soorten gedroogde erwten

Soorten gedroogde erwten; het overzicht

paneermeel

Paneermeel zelf maken; heel makkelijk!

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Worstenbrood om te delen
  • Connie Derks op Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst
  • Schelpdier op Oesters eten; Drie verschillende bereidingswijzen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Marco op Worstenbrood om te delen
  • Liesbeth op Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst
  • Willy Holmes-Spoelder op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Ossenstaartsoep
  • Eric Hoyer op Ossenstaartsoep
  • Connie Derks op Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen