Romige aardappelschotel met kip en paprika – In de supermarkt vind je potjes waarmee je aardappel ‘anders’ maakt. ‘Anders’ als in dat je kant-en-klaar voorgekookte aardappelschijfjes of iets dergelijks mengt met de inhoud van een potje en dat vervolgens in de oven schuift. Leuk bedacht en lekker makkelijk, maar weet je dat je dergelijke aardappelschotels ook heel makkelijk zelf kunt maken? Zonder potjes, maar wel met eerlijke, verse ingrediënten. Ook is een helemaal zelfgemaakt gerecht veel lekkerder natuurlijk. De romige aardappelschotel met kip en paprika is daar een heerlijk voorbeeld van. Ga je het eens proberen zonder potjes? Hieronder vind je het recept om dat gerecht zelf te maken.
Reblochon
Een van de ingrediënten in het recept voor de romige aardappelschotel met kip en paprika is reblochon. Reblochon is een Franse gewassen-korstkaas uit de Haute-Savoie, in de Alpen. De kaas wordt gemaakt van volle rauwe, koemelk. De kaas wordt in Frankrijk veel gebruikt voor de bereiding van Tartiflette, ook een aardappelgerecht uit de oven. In Nederland koop je reblochon bij de kaasspeciaalzaak. Wil je een ander soort kaas gebruiken, of een kaas van gepasteuriseerde melk? Je kunt dan voor dit recept ook kiezen voor brie, of camembert of iets dergelijks. Neem in ieder geval een zachte Franse kaas met een (gewassen) korst voor de romige aardappelschotel. Die kazen smelten goed als ze verhit worden.
Tips bij de romige aardappelschotel met kip en paprika
Je kunt dit hoofdgerecht van tevoren maken en op een later moment afbakken. Zet de schaal dan afgedekt in de koelkast tot je hem gaat gebruiken.
In plaats van de gerookte kipfilet die er is gebruikt in de aardappelschotel kun je in dit recept ook kiezen voor hamblokjes of uitgebakken spekjes. Stukjes uitgebakken salami of chorizo zijn vast ook een lekker alternatief voor een recept als dit.
Gebruik wel vastkokende aardappels voor de romige aardappelschotel met kip en paprika. Als je kruimig kokende aardappels gebruikt zullen ze uit elkaar vallen en met de overige ingrediënten een kleffe massa vormen.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Romige aardappelschotel met kip en paprika
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo vastkokende aardappels, geschild en in schijfjes
- 2 flinke uien, in halve ringen
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 3 puntpaprika's in reepjes, kleur naar keuze
- 150 gram gerookte kipfilet, in reepjes of blokjes gesneden
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 3 theelepels gedroogde oregano
- 5 eetlepels crème fraîche
- een scheut witte wijn
- een flinke hand gehakte peterselie
- zout en peper
- 500 gram reblochon, in dunne plakken
- olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een romige aardappelschotel met kip en paprika:
Kook de aardappelschijfjes een paar minuten voor in wat water met zout, tot ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze even uitdampen.
Verhit wat olie in een koekenpan en bak hierin de ui, de knoflook en de paprika tot ze beetgaar zijn. Laat het niet te donker kleuren. Voeg de gerookte paprika, en de oregano toe. Blus af met een scheutje witte wijn.
Meng de crème fraîche door de groente zodat er een soort saus ontstaat. Schep de kipreepjes en de peterselie (houd een beetje achter ter garnering) er door heen. Breng op smaak met zout en peper.
Meng de aardappelschijfjes door de saus.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe de helft van het aardappelmengsel over in een vuurvaste schaal. Verdeel de helft van de kaas er overheen. Daarop schep je de andere helft van het aardappelmengsel en dat dek je af met de andere helft van de kaas. Strooi daar de achtergehouden peterselie overheen.
Plaats de schaal op een rooster in het midden van de oven en laat de romige aardappelschotel met kip en paprika goed warm worden. Let er op dat de kaas niet te donker kleurt. Dek de schaal anders af met aluminiumfolie.
Serveer met een groene salade voor wat extra groente.
Tafel lekker !!