Ovenschotel met witte kool en spätzle – Als je ooit in Duitsland of Oostenrijk op vakantie bent geweest ken je de spätzle vast al. Weet je niet wat het is? Wij vertellen je het en geven gelijk een lekker recept voor een romige ovenschotel met witte kool en spätzle.
Spätzle de Duitse versie van pasta
Spätzle is een soort pasta, je maakt het net als pasta van eieren en meel. Het verschil is dat dit deeg veel slapper is dan pastadeeg. Het is eigenlijk een soort stevig pannenkoekenbeslag, dit komt door de toevoeging van water aan het deeg. Je vindt spätzle net als pasta in de gedroogde vorm in de winkel. Je kunt spätzle ook zelf maken.
Witte kool; veelzijdige en budgetvriendelijke recepten
Met een witte kool kan je vele kanten op of het nu een fris zoete salade is of een winterse stoofschotel; witte kool is er geschikt voor.
Cottage cheese; Een gezonde keuze met heel veel mogelijkheden
Er is bijna geen moment van de dag te bedenken waarop je cottage cheese niet in kunt zetten. Ontdek waarom wij gek zijn van cottage cheese.
Ovenschotel met witte kool en spatzle
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram gedroogde spatzle
- 500 gram witte kool
- 500 gram varkenspoulet
- 250 gram champignons
- 100 gram prei
- 200 gram cottage cheese
- 150 gram geraspte kaas
- 250 gram melk
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 1 theelepel venkelzaad
- ½ eetlepel mosterd
- boter of olie om in te bakken.
Bereidingswijze van dit recept
De ovenschotel met witte kool en spätzle maak je zo:
Snijd of schaaf de witte kool in dunne reepjes.
Zet een pan met royaal water en een theelepel zout op het vuur en kook hierin de witte kool samen met de spätzle 12 minuten. Voeg er de laatste 3 minuten de prei aan toe. Giet af en vang ongeveer 250 gram van het kookwater op.
Verwarm een klein beetje boter of olie in een koekenpan en bak hierin de venkelzaadjes kort.
Doe er het varkenspoulet bij en bak mooi bruin. Voeg er de champignons aan toe en bak even door, kruid alles naar smaak met zout en peper. Voeg 2 eetlepels kookwater toe en roer de aanbaksels los. Zet opzij.
Neem een steelpan en smelt hierin de boter. Voeg er de bloem aan toe en laat 1-2 minuten doorbakken tot de bloem gaar is. Voeg er beetje bij beetje de melk aan toe. Roer steeds goed door. Doe de cottage cheese en de mosterd in de roux en voeg er net zoveel kookvocht aan toe tot een mooie gladde en niet te dikke saus ontstaat. Breng op smaak met 100 gram van de kaas en zout en peper naar smaak.
Meng de saus met het witte kool/spätzle mengsel.
Vet een ovenschaal licht in met boter of olie en doe er de helft van het mengsel in. Maak nu een laag met het vleesmengsel en dek af met de rest van het spätzle mengsel. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas en zet de ovenschotel met witte kool en spätzle ongeveer 30 minuten in een oven van 180 graden tot zich een mooi korstje heeft gevormd.
Serveer de ovenschotel met witte kool heet.
Tafel lekker !!