Spätzle met spek en ui – Het spek en de uien maken van de spätzle een heerlijk verwarmend gerecht. Dit is echt een maaltijd waar je graag voor thuiskomt.
Spätzle
Spätzle is een pasta gerecht wat zijn oorsprong heeft in Duitsland. Het is echte boerenkost dat behalve erg lekker ook nog eens goedkoop is. Er zijn vele manieren om spätzle te serveren, maar met spek en ui is toch wel een van de bekendsten. En niet voor niets want het is lekker en erg simpel te maken.
Gerookt spek
In Duitsland gebruiken ze graag gerookt spek. Dit smaakt totaal anders dan gedroogd spek. Deze rooksmaak geeft het gerecht net dat beetje extra wat het zo lekker maakt. In plaats van gerookt spek zou je ook Schwarzwälder schinken kunnen nemen. Dit bevat iets minder vet dan spek en de smaak is geweldig lekker. Je kunt hiervan dan ook gerust iets minder nemen omdat bij het spek veel meer vet uitbakt.
Lekker rustig bakken
Laat de uien lekker rustig bakken in het vet wat uit het spek gekomen is. Voeg nog wat extra roomboter toe wanneer dit nodig is. Zorg ervoor dat de uien mooi karameliseren zo worden ze lekker zoet wat samen met het zoute van het spek zorgt voor het lekkerste eindresultaat.
Spätzle met spek en ui
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 x recept verse spatzle of 400 gram gedroogde spatzle
- 6 uien
- 200 gram gerookt ontbijtspek
- 100 gram geraspte kaas
- roomboter
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je spätzle met spek en ui:
Maak de spätzle volgens het recept of kook de gedroogde spätzle volgens de gebruiksaanwijzing.
Snij de uien in halve ringen en snij het ontbijtspek in reepjes. Bak het ontbijtspek in een klontje roomboter tot deze mooi verkleurt. Haal het ontbijtspek uit de pan en bak de uien in het resterende vet. Voeg wanneer nodig nog wat roomboter toe.
Voeg wanneer de uien mooi gekarameliseerd zijn het spek toe aan de uien en kruid alles met een flinke snuf peper. Zout is niet nodig omdat het spek al vrij veel zout bevat.
Schep de spätzle bij de uienmassa en warm alles goed door, voeg eventueel nog een beetje kookvocht toe om er een smeuïg geheel van te maken. Schep de spätzle met spek en ui op borden en strooi er een beetje geraspte kaas over. Serveer direct.
Tafel lekker !!